Krmím granulemi se setem bylin proti kokc. K tomu mají seno a občas něco dužnatého a výjimečně pečivo (spíš na chuť).
Mám 2+1 (maličkatý chov), v tuto chvíli skutečně jen ty 3 kusy.
Jedna samice mi přestala žrát granule, žere jen seno, pije málo.
Trvá to co přituhlo, ale to znamená třeba 2 týdny. Na pohmat není hubená, není letargická, zkrátka vypadá dobře, ale ta změna mě trochu děsí. Nejsou připuštěné, čekám na lepší počasí. Všichni žerou totéž, jen ta jedna takhle zlobí.
Tak děkuji za rady a názory.
Pokud je jinak v pořádku (nemá průjem/zácpu, není nafouklá, neskřípe zuby, je aktivní, čilá, reaguje na podněty...) pak bych si s tím nelámala hlavu. Nepíšete, jakou dávku podáváte, takže těžko soudit, jestli třeba nedostává příliš. Navíc pokud se jedná o chovnou samici momentálně mimo reprodukci (tj. není březí nebo kojící, příp. mladá v růstu), pak bych zvážila místo granulí krmit třeba oves (příp. oves + ječmen).
Jinak mi taky mladí chovní králíci krmení přebírají, některý den vyžerou víc ovsa, jiný den zase víc granulí, někdy oves vyloupou, jindy sežerou i slupky...).
Brojleri

XXX.XXX.59.150
Debustr
napsal(a):
Krmím granulemi se setem bylin proti kokc. K tomu mají seno a občas něco dužnatého a výjimečně pečivo (spíš na chuť).
Mám 2+1 (maličkatý chov), v tuto chvíli skutečně jen ty 3 kusy.
Jedna samice mi přestala žrát granule, žere jen seno, pije málo.
Trvá to co přituhlo, ale to znamená třeba 2 týdny. Na pohmat není hubená, není letargická, zkrátka vypadá dobře, ale ta změna mě trochu děsí. Nejsou připuštěné, čekám na lepší počasí. Všichni žerou totéž, jen ta jedna takhle zlobí.
Tak děkuji za rady a názory.
Dužnaté co tím přesně zkrmujete ? Spolu s pečivem vede k nadýmání bylinky proti kokcidie jsou jaké ? Vůbec je nedávejte buď klasiku ocet cca odhad 20ml na 5l nebo i acidomid.
Děkuji všem za odpovědi, zkusím to tedy dopřesnit v odpověď na Vaše dotazy.
No je v pořádku, aktivní, ale jen mě znervózňuje, že dříve vyjedla misku za den a teď už tam stojí dva týdny (ona tam nestojí já to zkrmím jinde a dostává neustále doplněnou, abych poznal co zmizelo)
Krmím granule ad libitum, seno a voda neustále, podestláno slámou.
Bylinky jsou obsaženy v granulích. Jsou z Křížova mlýnu, obsahují ADICOX, což je ta bylinná složka.
Dužnaté, no tím myslím co dostanu do ruky, nemám krmného nic, tak je to mrkev, jablko, odřezky ze zeleniny apod. Nedostávají to často, je to spíš pro chuť. Tím, že mám granule jako zákld stravy, tak to moc neředím.
Ona i málo pije. Ztímco ostatní mají řekněme půl misky, než jim to zmrzne, jí zůstane bez mála celá a má tam vylízanou malou kalužku. Tak není to nic, ale proti ostatním to není nic moc. Zároveň když jí vezmu za kůži, tak bych neřekl, že je dehydrovaná ani pohublá. Je to pro mě nepochopitelný, asi se cpe tím senem, nebo možná tlačí i tu slámu. Já chtěl vědět, jestli to dělaj králíci běžně, nebo ne. (nemám dostatek zkušeností)
Tak děkuji za reakce.
Nevím, jestli to dělají králíci běžně, ale jednoho takového mám. Samec kaliforňák, zavalitý až obtloustlý, ale taky si vezme pomálu, hrstičku sena, vodu snad lžíci denně. Ječmen nebo oves misku na týden. Má rád jen kukuřici, to by se utlouk, a jablíčka, to dostává párkrát týdně. Granule králíkům nedávám. Je to sice takový moula a pořízek, ale skáče jako atlet
Já bych řekla, že to králíci dělají běžně Je to zvíře jako každé jiné, takže má svoje "chutě". Když v přírodě pozorujete zajíce, taky nedřepne na jedno místo a nezačne spásat jako kráva, vybírá si. Králíka jsme sice "přešlechtili", ale ty základy jsou tam stejné. Jedna samice mi momentálně taky žere jako vrabec, vybere všechnu slunečnici, většinu lněného semínka, granulí jen pár, trochu ovsa. Druhá přednostně vyžere granule, pak ostatní, ovse vyloupe a slupky nechá. Třetí je popelnice, tak vyluxuje misku komplet do dna. Samec to přebírá, ale nakonec sežere většinu, nechá jen slupky a trochu ovsa (asi se mu to už z těch slupek nechce pak vybírat S vodou je to obdobné, první dvě samice pijí tak akorát, třetí hodně, samec skoro vůbec. Se senem totéž, samice ho žerou celkem normálně, samec si ho skoro nevšímá a přednostně zobe slámu... Samice jsou všechny stejně staré (7 měsíců), samec o dva měsíce starší.
Na vašem místě bych přestala krmit ty granule (nepíšete, jak je samice stará, zda je březí atd.. takže je to doporučení "od boku"). Navíc pokud se nemýlím, tak Křížův mlýn vyrábí granule pro výkrm - ty bych samici nedávala už vůbec! Pokud mermomocí chcete krmit granule, sežeňte si nějaké pro chovné králíky a krmte dle doporučeného dávkování. Já osobně teď krmím granule proto, že mám zvířata v růstu, jakmile připustím - cca pol.února - tak mám spočítané, že v březnu akorát dojdou ty pro chovné a "najedu" na gr. pro kojící. Mimo reprodukci budu krmit pouze oves a ječmen, "s mírou", aby samice nebyly jak bečky. Granule pak dávám jen králíkům ve výkrmu (ve směsi s ovsem).
Když já se toho trochu bojím krmit něčím jiným. Nevím o tom nic, tedy dávkování, jestli k tomu musím dávat nějaká "aditiva" (vitamíny, minerály a pod.) Čtení tohohle fora mi taky na jistotě nepřidalo, protože je tu tolik protiběžných tvrzení, že nevím čemu věřit.
Já bych vlastně rád přešel na krmení zrno, seno a řepa a přes léto chodím denně kosit na louku, takže je to potom zrno a "tráva".
Jen nemám tu jistotu, že všechno udělám správně. Granulema si to zjednodušuju jen co do složení, jinak ke králíkům chodím 1-2x denně, takže časově je mi to jedno čím krmím a to zrno je mi i sympatičtější.
Nejsem nějaký jó chovatel, ale myslím, že když krmíte kvalitní seno, slámu, zelené, dáváte víc druhů jádra (ječmen, oves, kukuřici, dávám i pšeničné otruby a proso), něco šťavnatého co dům dá, větvičky listnaté i jehličnaté na okus a sem tam pamlsek jako tvrdý chleba a podobně, králíkům to bohatě stačí. Občas posypu zrno trochu Plastinem a kojným králicícím dávám mletý krmný vápenec, králíčata dostávají ovesné vločky. Na pití čistou vodu. To vše dvakrát denně. Tak na co granule.
Brojleri

XXX.XXX.47.142
Debustr
napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi, zkusím to tedy dopřesnit v odpověď na Vaše dotazy.
No je v pořádku, aktivní, ale jen mě znervózňuje, že dříve vyjedla misku za den a teď už tam stojí dva týdny (ona tam nestojí já to zkrmím jinde a dostává neustále doplněnou, abych poznal co zmizelo)
Krmím granule ad libitum, seno a voda neustále, podestláno slámou.
Bylinky jsou obsaženy v granulích. Jsou z Křížova mlýnu, obsahují ADICOX, což je ta bylinná složka.
Dužnaté, no tím myslím co dostanu do ruky, nemám krmného nic, tak je to mrkev, jablko, odřezky ze zeleniny apod. Nedostávají to často, je to spíš pro chuť. Tím, že mám granule jako zákld stravy, tak to moc neředím.
Ona i málo pije. Ztímco ostatní mají řekněme půl misky, než jim to zmrzne, jí zůstane bez mála celá a má tam vylízanou malou kalužku. Tak není to nic, ale proti ostatním to není nic moc. Zároveň když jí vezmu za kůži, tak bych neřekl, že je dehydrovaná ani pohublá. Je to pro mě nepochopitelný, asi se cpe tím senem, nebo možná tlačí i tu slámu. Já chtěl vědět, jestli to dělaj králíci běžně, nebo ne. (nemám dostatek zkušeností)
Tak děkuji za reakce.
Jablka pane teď v zimě ? To ne raději i zeleninu začne to v ní kvasit seno žere teď na dietu jestli mě rozumíte vodu neprijma proto protože ji má v sobě dost dávejte jí to seno teď jen a vody okyselenou na bylinky prdte pokud máte možnost někde výběhu v klidu a možná teple na nějaký čas ji to dopřejte musí mít pohyb aby vyloučila vodu ze sebe nozdrami a uši které jsou jaksi krakovim hlavním bodem zdraví když něco budete chtít vědět ptejte se přeju zdárný chov a moc mladých
Děkuji moc za rady.
S těma jablkama se to má tak, že jednou do týdne dostane kažký půlku padanky, nebo něco takového, žádné drama.
Každopádně se nad tou stravou zamyslím a dokoupím zrno a začnu s tím experimentovat.
S tím výběhem to neude nic moc. Doma jsou dvouletá dvojčata, to by dostala infarkt a v garáži jsou myši a podle mě i kuna, takže nic moc. Halt to bude muset vydejchat bez procházky.
Díky.
Tak tu mám závěr celé akce!
Konec dobrý všechno dobré!
Samice nadále žrala jen seno a uždíbávala ze zrna, ale na váze netratila bobek dobrý, tak jsem se nevzrušoval.
Na konci zimy před připuštěním jsem přeléčil celou králíkárnu emanoxem a ejhle!
Králice žere jako tank, už je březí a vše je ok.
Vsadil bych si, že to kokca nebyla, protože to by nevydrželo 3 měsíce, ale rozhodně jí to udělalo dobře.