Tomyy

XXX.XXX.174.67
Ahoj, jedno to není. Když jí necháte připustit mimo říji (jestli se vůbec nechá), tak ve vrhu bude nejspíše o poznání méně mláďat. Říje se dá poznat podle mnoha příznaků, nejnápadnější ale je zduřelý pohlavní orgán samice. Bude nafialovělý a zvětšený. Říji můžete i napomoci. Podávejte samici vitamín E (např. v celeru, petrželi) a pomáhá i dát jí do kotce hnůj od samce nebo je rovnou můžete v kotcích prohodit.
barusak95
napsal(a):
Ahoj jsem začínající chovatelka pro domácí zprostředkování chci se zeptat jak pozná že je správný čas připustit samici... je jedno kdy ji dám k samcovi nebo musí mít říji ?
Dobrý den,
pokud umíte manipulovat s králíkem, tj. přetočit ji na záda a zkontrolovat pohlaví, poznáte to tak, že je samice tzv. "zapálená", pohlavní orgán je zduřelý a má rudofialovou barvu. Pokud toto neumíte, respektive nepoznáte, prostě ji dejte k samci. Lepší je připouštět k samci dopoledne, kdy svítí sluníčko, ale pokud se opravdu říjí, nechá se zapustit i za tmy.
Králice při říji zvedne pírko a jelikož má provokovanou ovulaci, toto zařídí samec, ten ze samice spadne buď na bok, nebo dozadu, většinou u toho mručí a vytrhne samici srst ze zátylku.
S hnojem neexperimentujte, koledujete si tím o přenos parazitů z jednoho kotce do druhého. Pokud musíte mít králíčata co nejdříve, dejte obě samice se samcem do nějakého chlívku, či většího boxu a nechte je tam spolu 5-7 dní, říje se dostaví u obou samic téměř současně a samec se postará o zbytek.
Pokud tuto možnost nemáte, většinou stačí, aby se králíci navzájem cítili přes kotec, nebo dát samici k samci dvakrát za den a kontaktem mezi nimi se většinou také říje dostaví do cca 3 dní.
Msm
napsal(a):
Dobrý den,
pokud umíte manipulovat s králíkem, tj. přetočit ji na záda a zkontrolovat pohlaví, poznáte to tak, že je samice tzv. "zapálená", pohlavní orgán je zduřelý a má rudofialovou barvu. Pokud toto neumíte, respektive nepoznáte, prostě ji dejte k samci. Lepší je připouštět k samci dopoledne, kdy svítí sluníčko, ale pokud se opravdu říjí, nechá se zapustit i za tmy.
Králice při říji zvedne pírko a jelikož má provokovanou ovulaci, toto zařídí samec, ten ze samice spadne buď na bok, nebo dozadu, většinou u toho mručí a vytrhne samici srst ze zátylku.
S hnojem neexperimentujte, koledujete si tím o přenos parazitů z jednoho kotce do druhého. Pokud musíte mít králíčata co nejdříve, dejte obě samice se samcem do nějakého chlívku, či většího boxu a nechte je tam spolu 5-7 dní, říje se dostaví u obou samic téměř současně a samec se postará o zbytek.
Pokud tuto možnost nemáte, většinou stačí, aby se králíci navzájem cítili přes kotec, nebo dát samici k samci dvakrát za den a kontaktem mezi nimi se většinou také říje dostaví do cca 3 dní.
Tak jsem to zkusila podle vašich rad v pondělí jsem zkoušela dát samice k samcům a nic žádný skok dnes jsem koukala na, pipky, a mají je obě zvětšené a červenofialové ale když je dám k samcům tak samci moc zájem neprojevují samice okolo nich běhají a samci spíš stojí uprostřed a koukají sem tam se pokusí skočit ale na hlavu... nevíte proč ? oba samci připouštěli normálně nevím zda nedělám něco špatně.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Vážení, taky zapomínáte že i samec musí mít dobrou kondici, nejen samice...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Jak to poznáte, samec má zájem o samice, v těchto mrazech musíte dávat
samcům větší dávku / granule, ječmen, oves atd. / část si vezmou na teplo...
Chovatel Lada
napsal(a):
Jak to poznáte, samec má zájem o samice, v těchto mrazech musíte dávat
samcům větší dávku / granule, ječmen, oves atd. / část si vezmou na teplo...
A nestloustnou po tom moc ? a po jak dlouhé době po zvýšení dávky k němu mohu dát samici ? a jak dlouho trvá říje u samice ?
barusak95
napsal(a):
Tak jsem to zkusila podle vašich rad v pondělí jsem zkoušela dát samice k samcům a nic žádný skok dnes jsem koukala na, pipky, a mají je obě zvětšené a červenofialové ale když je dám k samcům tak samci moc zájem neprojevují samice okolo nich běhají a samci spíš stojí uprostřed a koukají sem tam se pokusí skočit ale na hlavu... nevíte proč ? oba samci připouštěli normálně nevím zda nedělám něco špatně.
Nic špatně neděláte, zas taková věda v tom není. Samec pochopitelně nesmí být přetučnělý, nebo naopak hubený, ale to by byl snad jenom, kdybyste ho krmila výkrmovýma granulema ad libitum/nebo nekrmila vůbec. Tak tu samici u samce do večera nechte, nebo ho přesměrujte z hlavy na pírko , někteří samci to prostě dělají, ale určitě to není o tom, že by muselo být něco nutně špatně.
Říjná samice je většinou velký divoch a lenivější samec ji nezvládne, musíte ji nechat trochu vyjančit, samec ji bude pozorovat, očuchávat, samice se třeba vymočí, samec okoštuje, může se stát, že samice skočí na samce dřív, než on na ni. Všechno chce čas, nemůžete čekat, že se každý samec zachová stejně. Některému to dýl trvá. Tak na ně třeba 10-15 minut koukejte, co se bude dít. A napište. Kamarád mi taky říkal, že jeho samec nechtěl skákat před ním a když se schoval za roh, jel jak zbíječka .
Hlavně nešílet, zajistit všem optimální krmnou dávku: ječmen, oves, dejte jim chroupnout malý kousek nepřemrzlé mrkve, celeru. Ale nelze z toho dělat vědu.
Msm
napsal(a):
Nic špatně neděláte, zas taková věda v tom není. Samec pochopitelně nesmí být přetučnělý, nebo naopak hubený, ale to by byl snad jenom, kdybyste ho krmila výkrmovýma granulema ad libitum/nebo nekrmila vůbec. Tak tu samici u samce do večera nechte, nebo ho přesměrujte z hlavy na pírko , někteří samci to prostě dělají, ale určitě to není o tom, že by muselo být něco nutně špatně.
Říjná samice je většinou velký divoch a lenivější samec ji nezvládne, musíte ji nechat trochu vyjančit, samec ji bude pozorovat, očuchávat, samice se třeba vymočí, samec okoštuje, může se stát, že samice skočí na samce dřív, než on na ni. Všechno chce čas, nemůžete čekat, že se každý samec zachová stejně. Některému to dýl trvá. Tak na ně třeba 10-15 minut koukejte, co se bude dít. A napište. Kamarád mi taky říkal, že jeho samec nechtěl skákat před ním a když se schoval za roh, jel jak zbíječka .
Hlavně nešílet, zajistit všem optimální krmnou dávku: ječmen, oves, dejte jim chroupnout malý kousek nepřemrzlé mrkve, celeru. Ale nelze z toho dělat vědu.
Když na ně koukám tak koukají na mě co ze mě vyloudí :D nechala jsem je spolu že třeba v soukromý se zadaří tak uvidím je možné je nechat spolu třeba delší čas ?
barusak95
napsal(a):
Když na ně koukám tak koukají na mě co ze mě vyloudí :D nechala jsem je spolu že třeba v soukromý se zadaří tak uvidím je možné je nechat spolu třeba delší čas ?
No tak ono "nechat je spolu" má taky svoje úskalí. Když pominu riziko zranění (ať jednoho či druhého z partnerů), pak "bez dozoru" nebudete vědět, jak připuštění vlastně dopadlo a tedy, jestli budou nebo nebudou mláďata...
Já nikdy samici u samce nenechávám, ani do večera, natož do druhého dne (nebo dokonce déle). To ji radši vrátím do jejího kotce a zkusím to za půl dne znovu a pak druhý den, třetí... Dokud se to nepovede (nebo dokud mi nedojde trpělivost
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
barusak95
napsal(a):
A nestloustnou po tom moc ? a po jak dlouhé době po zvýšení dávky k němu mohu dát samici ? a jak dlouho trvá říje u samice ?
Králíky musíte udržovat v dobré kondici celoročně, to znamená krmit kvalitně.
Samice když je v říji a samec ji neobskočí do 5 minut, tak mu ji odeberu
a zopakuji připouštění druhý den. Krmím granule, ječmen, oves, řepu, jablka,
seno, tvrdý chleba a vlažnou vodu, do vody občas přidám ocet a nebo acidomid...
V létě přikrmuji luční travou a na okus dávám větve / jabloň a smrk /...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
Ahoj jsem začínající chovatelka pro domácí zprostředkování chci se zeptat jak pozná že je správný čas připustit samici... je jedno kdy ji dám k samcovi nebo musí mít říji ?
Samice a Samec když zatím nechtějí a nejeví zájem, zkoušejte to postupně, máte čas samice dávejte k samci já připouštím 14.2. až se to povede tak se to povede v klidu,1 Samici pak za 3 dny druhou. Držím palce I člověk nemá každý den náladu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
Samici můžete dávat i samicím trochu petržele, celer na noc odělat a´t to nezmrzne a nemaj průjem...
Uživatel s deaktivovaným účtem

barusak95
napsal(a):
Ráno malé množství granulí s léky večer seno sem tam tvrdý chleba mrkev jablko slupky od okurek atd..
Pokud máte králíky venku, tak je krmíte málo.Buď si kupte granule pro chovné králíky nebo oves, ječnem, lepší jsou granule bez léčiv(pokud je nedáváte jako jediné krmivo je jejich podávání zbytečné, léčivo se ředí a dávka je nedostatečná) nebo granule s Emanoxem.To je přírodní léčivo.Dávám nyní chovným samcům o váze okolo 4kg denně 20 -25 dkg směsi oves, ječmen, granule s Emanoxem, slunečnice, vojtěškové úsušky a 1x-2x týdně přidávám Nurtimix, připouští hned jak tam dám samici.Také se nesmí zapomínat na genetické předpoklady.I mezi králíky se vyskytují jedinci se špatným pohlavním pudem, jak samci, tak samice, a ty je lépe vyřadit jinak si nežádoucí vlastnosti předáváte dál.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samice a Samec když zatím nechtějí a nejeví zájem, zkoušejte to postupně, máte čas samice dávejte k samci já připouštím 14.2. až se to povede tak se to povede v klidu,1 Samici pak za 3 dny druhou. Držím palce I člověk nemá každý den náladu
Takže zkoušet každý den třeba na půl hodky dokud se nezadaří ? :).
napsal(a):
Pokud máte králíky venku, tak je krmíte málo.Buď si kupte granule pro chovné králíky nebo oves, ječnem, lepší jsou granule bez léčiv(pokud je nedáváte jako jediné krmivo je jejich podávání zbytečné, léčivo se ředí a dávka je nedostatečná) nebo granule s Emanoxem.To je přírodní léčivo.Dávám nyní chovným samcům o váze okolo 4kg denně 20 -25 dkg směsi oves, ječmen, granule s Emanoxem, slunečnice, vojtěškové úsušky a 1x-2x týdně přidávám Nurtimix, připouští hned jak tam dám samici.Také se nesmí zapomínat na genetické předpoklady.I mezi králíky se vyskytují jedinci se špatným pohlavním pudem, jak samci, tak samice, a ty je lépe vyřadit jinak si nežádoucí vlastnosti předáváte dál.
Takže zvýšit samcům dávku granulí ? králíky krmíme ráno - granule s léky (jediné krmivo nic přidané) a večer- seno )luční nebo vojtěškové ) samci skáčou jinak pěkně jen ted přes tu zimu mi nejde je připustit a nechápu právě proč když v létě je dám k sobě a hned obskočí a je z toho krásný vrh.
napsal(a):
A králíky mám venku v tomto počasí jsou zakryti dekou.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
barusak95
napsal(a):
Takže zvýšit samcům dávku granulí ? králíky krmíme ráno - granule s léky (jediné krmivo nic přidané) a večer- seno )luční nebo vojtěškové ) samci skáčou jinak pěkně jen ted přes tu zimu mi nejde je připustit a nechápu právě proč když v létě je dám k sobě a hned obskočí a je z toho krásný vrh.
Dotaz, proč podáváte králíkům granule s lékem, to máte králíky nemocný...?
Chovatel Lada
napsal(a):
Dotaz, proč podáváte králíkům granule s lékem, to máte králíky nemocný...?
Ne králíci jsou zdravý ale byli mi tyto granule doporučeny že jsou pro ně nejlepší a že je to prevence před nemoci bohužel tomu ještě nerozumím a jak píši na začátku diskuze jsem začínající chovatelka a věřím rad zkušenějších.
To je máte na jídlo ?
Malý návod, jen tak, pro orientaci.
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni.
Seno je základ.
(sláma).
rapotacka11
napsal(a):
To je máte na jídlo ?
Malý návod, jen tak, pro orientaci.
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni.
Seno je základ.
(sláma).
Ano na jídlo děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
Http://chovamekraliky.webnode.cz/chov-a-odchov-kraliku/pripousteni-a-brezost-kraliku/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
No už to zkoušejte v klidu, samici dávejte k samcovi ! ke krmení pokud nemají podbradky a nejsou ztučněné není problém jak je staré samec ?, krmivo zvolte na bází seno, voda, řepa, oves, kukuřice. Granule dávám jen samicím březím a kojícím matkám a pak mladém do ovesných vloček na rozjezd než se naučí brát oves pak už přimíchávám oves a přejdu pak úplně na oves, kukřici, seno, vodu, řepu. Ječmen nedávám nafukují se mi po ječmenu králíci mladí ! jen ale asi mě ! proto jsem ho z krmné dávky úplně vysadil ječmen s kukuřicí opatrně, přiměřeně všeho s mírou... Raději si přečtte nějaké články i https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l%C3%ADk_dom%C3%A1c%C3%AD
Hoďte foto samic a samce...jinak na yotube.com zadejte připouštění králíků ať se zadaří
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
rapotacka11
napsal(a):
- pokud nemají podbradky a nejsou ztučněné není problém
""""""""""""""""""""""""""
Moje měly podbradky
a neměly problém.
Také to může bejt jen samcem? zatím nechtějí samice no žádná věda ?
u vyžranéch, překrmovanéch králíků samic a samců je připouštění horší - rizikové zas dle druhu a plemene samozřejmě to je známé ale mohou zabřeznout proč ne ? i vyžraný

Zmiňovaný podbradek, správně lalok, není znakem kondice, ale je dán hlavně geneticky.Stáří samce také nehraje roli.Mám běžně v chovu samce 7-8 let a nemají problém s připouštěním, ale musí být řádně krmeni.Měla jsem v chovu samce i 10 let.Co se setkávám s lidmi, co mají problém připustit, tak jsou králíci z 99% hubení než tlustí.Když je pozvu, ať se přijdou podívat na naše samice a samce, tak žasnou jak jsou, dle nich tlustí, a přesto bez problémů připouštím a odchovávám mladé.Jinak se podívejte na vlákno :krmení mladých chovných králíků a prostudujte si tam zkopírovaný článek "výživa a krmení králíků".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
napsal(a):
Zmiňovaný podbradek, správně lalok, není znakem kondice, ale je dán hlavně geneticky.Stáří samce také nehraje roli.Mám běžně v chovu samce 7-8 let a nemají problém s připouštěním, ale musí být řádně krmeni.Měla jsem v chovu samce i 10 let.Co se setkávám s lidmi, co mají problém připustit, tak jsou králíci z 99% hubení než tlustí.Když je pozvu, ať se přijdou podívat na naše samice a samce, tak žasnou jak jsou, dle nich tlustí, a přesto bez problémů připouštím a odchovávám mladé.Jinak se podívejte na vlákno :krmení mladých chovných králíků a prostudujte si tam zkopírovaný článek "výživa a krmení králíků".
A, Paní píše že má 2 Samce jeden může mět ? 7-10let ? na věku nezáleží ale na plodnosti samce.
b, Druhé samec staří paní neuvádí? zda 7měsíců roční 2roční,5leté? nevíme se kterém samcem připouští...
c, Samice ale již jedna měla mladé tudíž samice starší je v pořádku
d, druhá samice staří? kondice?, celkově pokoušet se, postupně v klidu připouštějte až samice bude v říji a samec se na ni překulí, nekrmte je granulama s léčivem jsou i moc přelečení s těch granulí s léčivem už asi? Zkuste: Voda, oves, jablko, mrkev, celer, petržel kousek v zimním počasí -C jen co sní kostečky aby něměla zvířata králíci průjem
Foto Králíku prosíme díky a velikost králíkáren díky Popř. se optat tchýně nebo manžela jak na to
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
napsal(a):
Když jsem měl o 20kg méně já měl jsem více sexu, nyní mám o 20kg více a mám sexu méně a podbradek menší proto cvičím na aktuální váhu ať se mohu zase více milovat.....

barusak95
napsal(a):
Nezvýšila bych dávku granulí, ale koupila samcům oves.Podporuje živost, vitalitu.Nedávala bych granule s léčivy, ale bez léčiv a míchala alespoň oves a granule, pokud nechcete míchat své směsi, kupte granule pro chovné králíky.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když jsem měl o 20kg méně já měl jsem více sexu, nyní mám o 20kg více a mám sexu méně a podbradek menší proto cvičím na aktuální váhu ať se mohu zase více milovat.....
Vyřadit z chovu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
napsal(a):
Vyřadit z chovu
Vyřazuji se z chovu
"u vyžranéch, překrmovanéch králíků..."
No a proto bych do krmení zrovna tu vámi doporučenou kukuřici nezařazovala
"Ječmen nedávám nafukují se mi po ječmenu králíci mladí"
Tak to je celkem pochopitelné, mladí králíci mívají s ječmenem problémy, ale u chovných je ječmen dobrým krmivem (ale ne samotný ječmen), samozřejmě s postupným návykem, pokud jím dosud chovatelka nekrmila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
Já ráno ožil prý jako 25l co samec ? už se podařilo i samicím?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
xchipsy
napsal(a):
Tak to je celkem pochopitelné, mladí králíci mívají s ječmenem problémy, ale u chovných je ječmen dobrým krmivem (ale ne samotný ječmen), samozřejmě s postupným návykem, pokud jím dosud chovatelka nekrmila.
Souhlasím proto raději trochu kukuřice jsem psal opatrně s kukuřicí !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
xchipsy
napsal(a):
Nakonec ani nenapíše zadavatel/ka jak to dopadlo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
Jak to dopadlo ?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak to dopadlo ?
Dobrý den moc děkuji za rady a omlouvám se za neaktivitu ale byla jsem v porodnici jinak poslušně hlásím že stará samice by měla být úspěšně připuštěna a mladou ted budu zkoušet znovu dávat k samci tak snad se zadaří
jen co budu mít chvilku naštuduju krmení a udělám jim vyváženou stravu a fotky králíků se pokusím v blízkém čase dodat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
barusak95
napsal(a):
Dobrý den moc děkuji za rady a omlouvám se za neaktivitu ale byla jsem v porodnici jinak poslušně hlásím že stará samice by měla být úspěšně připuštěna a mladou ted budu zkoušet znovu dávat k samci tak snad se zadaří
jen co budu mít chvilku naštuduju krmení a udělám jim vyváženou stravu a fotky králíků se pokusím v blízkém čase dodat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.151
rapotacka11
napsal(a):
Na jídlo, bez léků.
Proti nemocem čistota a správná výživa.