Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2017 09:37
Mycin

XXX.XXX.128.122

Dobrý den,

míchám si pro králíky různé druhy obilovin a zrnin.

chtěl bych se zeptat jestli někdo zkoušel dávat králíkům slunečnicové semena (myjí poměrně vysoký obsah vlákniny a málo škrobu)

Chtěl bych také zkusit přimíchávat konopné výlisky, granulované seno a vojtěšku. Nezkoušel to někdo mám strach do toho zainvestovat když bych to nakonec králíci nepřijímali a nebo na to špatně reagovali a musel vyhodit.

Máte někdo nějaké nestandartní komponenty co přidáváte králíkům do krmení? S jakými výsledky jste se u doplňků setkali?

22.2.2017 13:17
petrlcr

XXX.XXX.232.11

Já jsem to již zde někde psal. Myslím krmení obřích plemen. Za nestandartní doplňky se na mě snesla vlna kritiky, jelikož obsahují sóju. Ale slunečnici standartně přidávám. Je prý výborná na srst, ale je strašně tučná, tedy ve směsi zrnin a granulí nepřekračuje 5 %. Víc bych ani nedával. Možná mě opět někdo poučí o toxicitě slunečnice, ale míval jsem problém s pružností srsti. Někdo mi slunečnici doporučil a je po problému. Na každé výstavě srst VD. Vojtěška opět z mé zkušenosti vynikající krmivo. Nejsem z oblasti, kde by se dalo rozumně sehnat seno, ale kupuji granulovanou. Vynikající zdroj bílkovin. V krmné dávce tak do 20 %. Obsahuje hodně vlákniny což je dobře, ale asi bych nepodával samotnou, kvůli množství bílkovin. Krmím i zelenou, kus pozemku jsem si osel. Výživové hodnoty jsou ale takřka shodné s jetelem. Krmím vždy ve směsi se senem. Dále podávám oves, ječmen, kukuřici, granule. Zkoušel jsem netradičně nahý a černý oves. Nepocítil jsem rozdíl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2017 14:08

Také přidávám slunečnici,1 díl, vojtěškové úsušky na bílkoviny, co by vláknina jsou to malé částice, přidávám i cukrovarnické řízky, kukuřici jen za mrazů a králíkům na výkrm, jinak oves, ječmen, granule, větve smrku, borovice.
Pro petrlcr -chtěla jsem také vyzkoušet nahý a černý oves, byl mně doporučovám, že je lepší než klasický, ale u nás není k mání a když píšete, že to není rozdíl, tak se asi nemusím snažit ho sehnat.

22.2.2017 14:26
Debustr

XXX.XXX.11.158

Dávám 4 díly granulí bez AK,2 díly slunečnice, přes zimu 1 díl tritikale,4 díly ovsa
Když si vzpomenu tak trochu Plastinu a seno ad libitum
pečivo jen jako pochutinu a zbytky zeleného (natě od kedluben a pod.)

Přes sezonu podávám luční směs denně čerstvou i dvakrát + směs zrn viz výše

Asi nic vynalézavého, ale funguje mi to.

Kaválek

22.2.2017 18:43
Kaválek

XXX.XXX.145.224

Davam stejný dil ovsa a ječmene k tomu slunečnice asi 1/5 ostatní dávky.A občas Ovesné vločky. Jo a 1/5 granuli. Králíci prosperují Čím pestřejší strava tím lip. Samozřejmost seno a dávám i zelené.

22.2.2017 19:45
petrlcr

XXX.XXX.60.103

Zdravím, vracím se k otázce černého a nahého ovsa.Jak jsem psal výše, krmím pestrou směsí zrnin, granulí, zeleniny. Ze zeleniny řepu, mrkev, brambory. Koupil jsem jednou pytel ovsa nahého a černého. Nahradil jsem jím klasický ve směsi.Opravdu jsem neviděl vůbec žádný rozdíl. Nahý má prý tu výhodu, že nezbydou plevy. Mně králíci ani normální oves moc neloupou. To Max. mláďata. Mnoho chovatelů si oba ovsy nesmírně chválí, většinou ti, co nedávají granule. Prý rostou rychleji. Já granule dávám i ty pro selata rozdíl už nevidím. Možná králík už ani rychleji a víc narůst nemůže.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2017 21:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Mě by pro změnu zase zajímalo to tritikale. Slyšel jsem jak chválu, tak i kritiku. Co chovatel se zkušeností, to úplně jiný názor.

22.2.2017 22:49
Mycin

XXX.XXX.135.175

Zapoměl jsem napsat složení jaké používám:
voda seno klasika, přes zimu přidávám řepu a na podzim dokud mám tak mrkev.

do vody přidávám acidomid celoročně a rabitin před připouštěním a samicím po porodu až do odstavu mladých.

V základu je oves a ječmen 2:1, mladým cca do 30 dne dávám jen ovesné vločky a potom je postupně přejíždím na základ.

začal jsem přidávat amarant ze začátku ho moc nechtěli hlavně ti starší u kterých jsem to zkoušel poprvé. mladí když ho mají od malička tak ho berou jako běžnou věc a nenechávají zbytky.

3 týdny před zabíjením králíků jim začnu dávat ještě jeden díl kukuřice (ze začátku první týden jen pár zrnek než si na to navyknou a potom už plnou dávku)

Letos bych chtěl ještě zkusit slunečnici přidávat jako zrno do základu společně s granulovaným senem. A taky chci vyzkoušet topinambury pokud to opravdu rychle poroste tak bych byl rád když by se mi podařilo usušit i něco na zimu.

co se týká sušeného celkem dobře se mi osvědčilo zkrmovat sušenou nať z hrášku a ruzné druhy bylin co se mi podaří začátkem léta natrhat a nasušit (kopřivy, pelyněk, pampelišky atd.) jen nevím kdy jim co dávat tak to nakonec namíchám se senem.

taky jsem zkoušel na podzim zkrmovat různé zbytky ze zahrady listy zelí, stonky a listy paprik veškeré natě z kořenové zeleniny...

Králikům se celkem daří nejsou sice tak výstavní jako má soused, ten krmí granulemi senem a vodou bez starostí a bez práce .

23.2.2017 09:11
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak já mám s ovsem obojí zkušenost - někteří králíci ho sežerou komplet, jiní ho pečlivě loupou. Vyzkoušela jsem ten nahý a z tohoto hlediska je to pochopitelně lepší - králíkům chutná a nejsou slupky Momentálně mi všichni stávkují, nějak extra se k jádru nehrnou, když porovnám "tabulkově" udávaná množství, kolik by králík měl dostat, tak to za den nesežerou ani náhodou. Seno žerou normálně (slámu z podestýlky taky). Donedávna jsem míchala granule pro chovné + oves + nahý oves (1:1:1 + trochu slunečnice a lněné semínko), po nějaké době začali granule ignorovat, vrtali se v tom a přebírali to, tak jsem dávala jen oba ovsy a i ty po nějaké době moc nechtěli, tak jsem začala přidávat ovesné vločky, no něco sežerou, ale žádná sláva. Zkusila jsem zvážit Čv, má 4,7 kilo (věk 8 měsíců), takže podvyživená asi nebude, ale je mi záhadou, proč se jim do krmení nechce... Vyzkouším namačkat ječmen a přidat ho pomalu k ovsu, třeba se "rozežerou"
Granulovanou vojtěšku jsem loni taky zkoušela, nijak velký zájem o ni neměli. Z vrhu 6-7 králíků třeba jeden dva si pár granulí dali, ale většinou zůstávaly v misce.

jiva: ty cukrovarské řízky dáváte sušené a nebo máčíte? Kolik jich dáváte? Díky.

23.2.2017 11:17
Mycin

XXX.XXX.128.122

Taky bych chtěl zkusit cukrovarské řízky.

jak se podávají? jaké množství?

A ta nejdůležitější otázka čemu jsou v krmné dávce dobré?

23.2.2017 11:41
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mycin napsal(a):
Taky bych chtěl zkusit cukrovarské řízky.

jak se podávají? jaké množství?

A ta nejdůležitější otázka čemu jsou v krmné dávce dobré?

Mají vysoký obsah vlákniny chudé na lignin - tedy vysoce stravitelné. Málo škrobu a vyšší energetickou hodnotu (srovnatelnou s ječmenem). Výhoda je tedy hlavně u zvířat, která příliš nežerou seno.

U králíků s podáváním nemám zatím zkušenosti, zkrmuji je máčené (pektiny jsou vlákninou hygroskopickou) prasatům - pokud jsou ve formě pelet (granulí), pak máčím více, pokud sušené drcené, pak jen vlhčím, vždy cca 6-12 hod před krmením.

Snad nám jiva napíše, jak a kolik je krmí králíkům a budeme moudřejší

23.2.2017 14:51
vita61

XXX.XXX.203.145

xchipsy napsal(a):
Tak já mám s ovsem obojí zkušenost - někteří králíci ho sežerou komplet, jiní ho pečlivě loupou. Vyzkoušela jsem ten nahý a z tohoto hlediska je to pochopitelně lepší - králíkům chutná a nejsou slupky Momentálně mi všichni stávkují, nějak extra se k jádru nehrnou, když porovnám "tabulkově" udávaná množství, kolik by králík měl dostat, tak to za den nesežerou ani náhodou. Seno žerou normálně (slámu z podestýlky taky). Donedávna jsem míchala granule pro chovné + oves + nahý oves (1:1:1 + trochu slunečnice a lněné semínko), po nějaké době začali granule ignorovat, vrtali se v tom a přebírali to, tak jsem dávala jen oba ovsy a i ty po nějaké době moc nechtěli, tak jsem začala přidávat ovesné vločky, no něco sežerou, ale žádná sláva. Zkusila jsem zvážit Čv, má 4,7 kilo (věk 8 měsíců), takže podvyživená asi nebude, ale je mi záhadou, proč se jim do krmení nechce... Vyzkouším namačkat ječmen a přidat ho pomalu k ovsu, třeba se "rozežerou"
Granulovanou vojtěšku jsem loni taky zkoušela, nijak velký zájem o ni neměli. Z vrhu 6-7 králíků třeba jeden dva si pár granulí dali, ale většinou zůstávaly v misce.

jiva: ty cukrovarské řízky dáváte sušené a nebo máčíte? Kolik jich dáváte? Díky.

Dobrý den nechci vám do toho mluvit je to jen můj názor ale Čv by měla mít na 8měsíci víc než 4.7kg na tu dobu tak 5.2 az 5.5kg můj názor.

23.2.2017 15:24
xchipsy

XXX.XXX.142.1

vita61 napsal(a):
Dobrý den nechci vám do toho mluvit je to jen můj názor ale Čv by měla mít na 8měsíci víc než 4.7kg na tu dobu tak 5.2 az 5.5kg můj názor.

Tak vzorník uvádí v 8 měsících hmotnost 4,5 kg, takže nevím, kde berete vámi uváděné váhy. Ještě citace ze stránek klubu: "Toto plemeno dosahuje hmotnosti v dospělosti od 4,50 - 5,50 kg. Za ideál lze považovat hmotnost okolo 5 kg.".

23.2.2017 16:01

Také dávám nyní menší dávky jádra.Ono se oteplilo, jak tolik nepotřebují.Řízky máme granulované, namáčíme je kozám, ale králíci je namočené nechtěli.Tak jsem zkusila dát pár granulek nenamočených a to sežrali a žerou dobře.Jen se to nesmí přehnat, jelikož po nabobtnání zvětší objem až 4x.Tak je dobré si vyzkoušet když je namočíte jak hodně se zvětší abyste králíka nepřekrmili.Nebo je namáčet.

Chovatel Lada

23.2.2017 16:44
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

xchipsy napsal(a):
Tak vzorník uvádí v 8 měsících hmotnost 4,5 kg, takže nevím, kde berete vámi uváděné váhy. Ještě citace ze stránek klubu: "Toto plemeno dosahuje hmotnosti v dospělosti od 4,50 - 5,50 kg. Za ideál lze považovat hmotnost okolo 5 kg.".

Činčila velká / Čv /
Pozice 1.- Hmotnost
4,00 - 4,24 kg = 8 bodů
4,25 - 4,49 kg = 9 bodů
4,50 - 5,50 kg = 10 bodů

U Čv je ideál hmotnosti nad 5 kg...

23.2.2017 16:57
xchipsy

XXX.XXX.142.1

26tého jí bude 8 měsíců, vážila jsem ji v úterý a měla 4,7. Předpokládám, že v tomto věku ještě králík není zcela "dospělý", takže si nemyslím, že by její hmotnost byla "špatná"...

jiva: Díky za info. Ano, právě kvůli bobtnání to prasatům máčím, takže bych měla u králíků strach to dát suché. Možná kdyby byli v kotcích po jednom, aby měl člověk kontrolu, kolik králík dostane... Škoda že už nemám ty drcené, ty oproti granulím tolik objem nezvyšovaly...

23.2.2017 17:45

xchipsy napsal(a):
26tého jí bude 8 měsíců, vážila jsem ji v úterý a měla 4,7. Předpokládám, že v tomto věku ještě králík není zcela "dospělý", takže si nemyslím, že by její hmotnost byla "špatná"...

jiva: Díky za info. Ano, právě kvůli bobtnání to prasatům máčím, takže bych měla u králíků strach to dát suché. Možná kdyby byli v kotcích po jednom, aby měl člověk kontrolu, kolik králík dostane... Škoda že už nemám ty drcené, ty oproti granulím tolik objem nezvyšovaly...

Dávám jim jen pár granulí a samici s mladými dávám více malých kousků.Dávám to druhou zimu, zatím se žádnému nic nestalo.Většina se do nich pustí nejdříve.

23.2.2017 19:51
beranifb

XXX.XXX.161.55

Také jsem zkoušela cukrovarské řízky. Suché králíci nechtěli a dávat máčené nemám odvahu. Jinak chovám FB a krmím směsí granulí bez léčiva, ječmene, ovsa. Také přidávám slunečnici nebo len-to hlavně přes výstavní sezonu.K tomu sušenou mrkev, ovesné vločky, trochu hrachových vloček, a kukuřičných lupínků. Pokud mám tak i granulované pivovarské kvasnice. Berani jsou obři a potřebují i náležité krmení. Dospělci mají kolem 8kg. Jinak samicím s mladými hlavně granule pro kojící samice+ovesné vločky+oves+granulované mléko.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2017 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Beranifb, dávám bod. Konečně někdo upozornil na rozdílné energetické a bílkovinné požadavky obrů. Dobrý krmný návod.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2017 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Ještě se zeptám, co je a kde se dá sehnat to granulované mléko. Asi si zase pod sebou řežu větev, ale já dávám mláďatům a kojícím samicím pít plnotučné mléko, (pro ty z vás, co mě chtějí upozornit na skutečnost, že se kravské mléko přirozeně v přírodě nevyskytuje a králíkovi je to tak strava nepřirozená, upozorňuji že to kupodivu vím a všichni víme že ani kočka mléko neuloví ale všichni ji ho dáváte), ale samozřejmě podávat mléko granulované je pohodlnější, než lít mléko tekuté. Asi vás, tak jako prvně mě napadne, že králík se z mléka musí po..., z vlastní zkušenosti vím, že nepo... Já ho dávám jen vrhům, které mi mají do sbírky přinést medaile, tedy mláďatům a jejich matkám, se kterými počítám na výstavy. Mláďata krásně rostou a jsou zdravá, jelikož i matka má mléka dostatek.

Chovatel Lada

24.2.2017 06:47
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Když jsem choval kozy tak jsem dával mléko králíkům a jak
po něm šla váha nahoru, zbytek mléka dostalo prase...
Proč se ponižujete, když máte úspěchy na výstavách, to
je známka že králíky dobře krmíte...dobrý je si vzít k velkým
králiků zakrslíky, to je jiný pohled na chov králíků...

Neregistrovaný uživatel

24.2.2017 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Díky za reakci. Zakrslíci mě popravdě moc netáhnou. Vlastně ani jiná plemena. Zkoušel jsem Moravské modré a byly pro mě v porovnání s berany spíše zklamáním. Pokud někdy v budoucnu něco jiného navíc, tak Belgičany. Osobně si nemyslím, že se ponižuji. Jen jsem poněkud zděšen z formy diskuse na tomto serveru. Člověk zde chce předat vlastní zkušenosti z chovu a výživy obřích plemen a stane se terčem urážek a útoků a navíc od lidí, kteří nemají s chovem obřích plemen žádnou zkušenost. Proto abych se těmto nejapným poznámkám vyhnul, předem upozorňuji na fakta, kterých si sem vědom a přesto je výsledek pozitivní. Jinak děkuji za příspěvek. Kozí nepasterizované mléko by asi bylo mnohem lepší, bohužel kozu nemám. Ale máte pravdu, králíci po mléku letí jako zběsilí. On celkově problém je v tom, že ten kdo nechová obří plemena na nějaké úrovni, si neuvědomuje cíle chovu. Pro nás chovatele obřích plemen platí čím větší tím lepší. Samozřejmě jsou zde i jiná kritéria, jako srst, typ a podobně. Ale to je vlastně také ovlivněno kvalitní stravou. A jak sám říkáte, to čemu se chovatelé zakrslíků brání, je pro chovatele obrů cílem. Tedy maximální váha a ta se opravdu na seně a vodě, případně ovsu udělat nedá.

24.2.2017 09:34
beranifb

XXX.XXX.161.55

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě se zeptám, co je a kde se dá sehnat to granulované mléko. Asi si zase pod sebou řežu větev, ale já dávám mláďatům a kojícím samicím pít plnotučné mléko, (pro ty z vás, co mě chtějí upozornit na skutečnost, že se kravské mléko přirozeně v přírodě nevyskytuje a králíkovi je to tak strava nepřirozená, upozorňuji že to kupodivu vím a všichni víme že ani kočka mléko neuloví ale všichni ji ho dáváte), ale samozřejmě podávat mléko granulované je pohodlnější, než lít mléko tekuté. Asi vás, tak jako prvně mě napadne, že králík se z mléka musí po..., z vlastní zkušenosti vím, že nepo... Já ho dávám jen vrhům, které mi mají do sbírky přinést medaile, tedy mláďatům a jejich matkám, se kterými počítám na výstavy. Mláďata krásně rostou a jsou zdravá, jelikož i matka má mléka dostatek.

Granulované mléko pro mláďata od firmy Bodit. Já dávám cca.100g na 1kg krmné směsi. Dávám od narození až do odstavu.

Neregistrovaný uživatel

24.2.2017 10:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Moc děkuji za tip. Mám to do Tachova kousek. O téhle firmě jsem neměl ani ponětí. Určitě vyzkouším.

Neregistrovaný uživatel

24.2.2017 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Vy jste z Tachova? Měl bych zájem o více produktů této firmy. Bohužel jsem nikde nenašel ceník. Nemáte ho někde stažený?

24.2.2017 10:20
beranifb

XXX.XXX.161.55

Nene jsem od Vsetína. Zkuste si tam zavolat.

Neregistrovaný uživatel

24.2.2017 10:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Tak to je jen přes celou republiku, co by kamenem dohodil . Vy jste se ke krmivu dostala přes nějakého dealera? Asi tam zkusím napsat. Zajímavá nabídka produktů. Kolik se tak pohybují cenově ty granule?

24.2.2017 10:29
beranifb

XXX.XXX.161.55

jojo mám to kousíček, beru to velkoobchodně napřímo

24.2.2017 10:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Mléčné granule Bodit se dají koupit i v eshopu, např. https://eshop.zooarcha.cz/granulovane-mleko/ nebo http://www.bella-krmiva.cz/cs/shop/444-granulovane-mleko-pro-mladata/?v=336. Ale ta cena je teda ranec (plus ještě cena za dopravu).

24.2.2017 11:12
malikonia

XXX.XXX.225.137

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vy jste z Tachova? Měl bych zájem o více produktů této firmy. Bohužel jsem nikde nenašel ceník. Nemáte ho někde stažený?

Mně granulované mléko posílali z Boditu normálně PPLkem. Letos jsem zkusila vzít Kaliber Milk od De Heus, je to negranulované. Připravuju ho podle návodu a vrh 9 ks dostává denně 1,5 litru.

Chovatel Lada

24.2.2017 11:41
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

malikonia napsal(a):
Mně granulované mléko posílali z Boditu normálně PPLkem. Letos jsem zkusila vzít Kaliber Milk od De Heus, je to negranulované. Připravuju ho podle návodu a vrh 9 ks dostává denně 1,5 litru.

Krmivo pro skot - Kaliber Milk 20 kg doporučená cena 1 100 kč...

24.2.2017 11:46
petrlcr

XXX.XXX.230.226

To jsou v podstatě standartní ceny za mléčné granule. Někde jsem viděl i mléčné granule přímo pro králíky. Kolega je kupoval někde v Německu v přepočtu za 900 Kč za 20 kg.

24.2.2017 13:10
malikonia

XXX.XXX.225.137

Chovatel Lada napsal(a):
Krmivo pro skot - Kaliber Milk 20 kg doporučená cena 1 100 kč...

Jo, no chovat belgičáky, aby byli pěkní na výstavy se trochu prodraží :) Na tekutou variantu jsem přešla hlavně z důvodu vyhrabávání krmení z misek, když vyhrabou jádro, tak mě to nevadí, smetu to a dostane ho jiný dobytek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík