Uživatel s deaktivovaným účtem

Protože nemám co dělat, tak se snažím pochopit techniky krmení králíků o další level nahoru. A když se tak hrabu v různých "manuálechů a podobně, nacházím problém u krmení dospělých králíků. Především mimo reprodukční období.
Ve zkratce a shrnutě.... takový králík má mít ve stravě poměr mezi dusíkatýma látkama ku škrobům asi 1:8. Nejvíc se k tomuto přibližuje kukuřice, tam je to 1:6 a pak ječmen 1:5,5
Ale vzápětí se dozvídám, že potřebuje i hodně vlákniny, nejlépe ve formě sena. Mám vypozorováno, že průměrná samice, či samec, denně schroustá 100g sena. Ale seno, to je 0 škrobů.
Takže výsledkem je 50g obilovin s vysokým poměrem škrobů + 100g sena denně a jsme na poměru 1:2
Co si o tom myslíte vy. Má smysl věřit podobným teoriím?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.66
Realita je ešte asi horšia 1:1 a králici žijú

Já nevím, tohle je na mě vysoká matematika , teorie čtu, snažím se přelouskat i tabulky, dávám králíkům to, o čem jsem na základě teorie i praxe přesvědčená že jim svědčí a zatím se daří. Ale mám pocit, i když jsem to nikdy nevážila, že toho sena zdlábnou víc.

I když zrovna třeba dneska jsem četla doporučení na krabici vitamixu, jak se králicím má dávat směs pšenice a ječmene 50:50 a lžčka vitamixu denně a to teda nikdy zkoušet nebudu, ale schválně mi zkuste zpočítat poměr škrob, dusíkaté látky a vláknina, já to buď dělám špatně nebo se plete výrobce, Jo té směsi se má sypat 100g na střední plemeno.

napsal(a):
I když zrovna třeba dneska jsem četla doporučení na krabici vitamixu, jak se králicím má dávat směs pšenice a ječmene 50:50 a lžčka vitamixu denně a to teda nikdy zkoušet nebudu, ale schválně mi zkuste zpočítat poměr škrob, dusíkaté látky a vláknina, já to buď dělám špatně nebo se plete výrobce, Jo té směsi se má sypat 100g na střední plemeno.
To je moc všeobecné.... tam právě podle odborníků nejvíc záleží, o jakého králika jde. Jestli je to to mladý králík na výstavy, nebo výkrm. Jestli je to stará samice v odpočinkové fázi, nebo březí, kojící....tam se nejvíc ty poměry liší.
K vašemu dotazu.... poměr na tohle vychází 1 dusikatých látek : 5,43 škrobů : 0,32 vlákniny
PS: taky jsem si všiml, že v tom zkrmovaní sena jsou obrovské rozdíly. Mám kusy, které žerou jen seno a naopak kusy, které se sena ani nedotknou.
PS: Uvědomuju si, že už je to moc velká věda, ale snad právě proto mě zajímá, jak to řešit, když zrovna tohle těm teoretikům nesedí. Vím, že lidský organizmus si umí vyrobit sacharidy z bílkovin. je to sice složitý proces, ale jde to. Ale obávám se, že králík toto neumí, když se dočítám, že se často vyskytuje jev, kdy se bílkovinama králík otráví a hyne.

Myslím, že ty počty nemůžou sedět, protože a teď jestli se pletu, tak mě prosím opravte, králík má střeva a hlavně slepé střevo plné bakterií a vlastně nikdo pořádně neví, jaké látky dokáží bakterie během fermentace potravy z ní vytěžit. Myslím že králíkovi může klidně část potřebných látek doplňovat právě ta sbírka bakterií v jeho zažívacím traktu a proto se i jednotlivé chovy králíků mohou mírně lišit v tom, že co u jednoho chovatele s přehledem sežerou a nic jim není a druhému na tu samou potravu zajdou. Proto také občas králíkům nedám zrní, ale jen seno a i když jsem nad tím takhle složitě neuvažovala, vlastně se tím podporuje právě jeho schopnost rozložit i těžko stravitelnou vlákninu.
ps. četl jste ten článek doktora Martince o skladbě krmné dávky pro králíky? Odkaz je v diskuzi Průjem u králíčat.

napsal(a):
Myslím, že ty počty nemůžou sedět, protože a teď jestli se pletu, tak mě prosím opravte, králík má střeva a hlavně slepé střevo plné bakterií a vlastně nikdo pořádně neví, jaké látky dokáží bakterie během fermentace potravy z ní vytěžit. Myslím že králíkovi může klidně část potřebných látek doplňovat právě ta sbírka bakterií v jeho zažívacím traktu a proto se i jednotlivé chovy králíků mohou mírně lišit v tom, že co u jednoho chovatele s přehledem sežerou a nic jim není a druhému na tu samou potravu zajdou. Proto také občas králíkům nedám zrní, ale jen seno a i když jsem nad tím takhle složitě neuvažovala, vlastně se tím podporuje právě jeho schopnost rozložit i těžko stravitelnou vlákninu.
ps. četl jste ten článek doktora Martince o skladbě krmné dávky pro králíky? Odkaz je v diskuzi Průjem u králíčat.
Tak tak, obecně problém výživářství je, že nikdo jaksi není schopen určit, kolik živin získává zvíře fermentací ve slepém střevě. Třeba u přežvýkavců se to docela ví, protože krávě uděláte bachorovou kanylu a pak si to můžete měřit do aleluja. Ale udělat slepostřevní kanylu koni nebo králíkovi jaksi nejde.
takže u králíka se to řeší tak, že tohle přeskočíte :D A ve velkochovech se dělají směsi, které s vlákninou jako se zdrojem živin a energie vůbec nepočítají a té vlákniny je tam jen tolik, aby se střevo mechanicky udrželo funkční a ten králík hned nechcíp.
očividně s reálnou schopností králíka využít seno to nemá nic společného. ono tam bude i individuální a plemenná citlivost, stejně jako u ovcí máte ovce schopné využít méně kvalitní objemná krmiva a plemena, která jsou už přišlechtěná na intenzivnější chov.
Jo, králík samozřejmě schopnost přeměnit bílkoviny v sacharidy má, ale tahle přeměna probíhá u všech živočichů v játrech a u králíka je ten problém, že když ho naperete bílkovinou, tak on všechnu prostě nevstřebá ze střeva a ta nespotřebovaná bílkovina je substrát pro klostridie, takže králík chcípne na enterotoxémii. Koneckonců ty ovce zdechnou na stejném principu. Prostě i králík, i ovce, je zvíře přírodou postavené na využití málo stravitelných krmiv, kde rychle dostupných živin moc není, a při intenzivnějším krmení prostě pořád bruslíte mezi užitkovostí a smrtí.

Třeba jim vdobě dnešní převratneé techniky dají spolknout nějakou tu nanokapsli a pak už jen vezmou čtečku a šup, jsou data na světě , ale to už si představuju moc jednoduše.

Hexa: četl jste ten článek doktora Martince o skladbě krmné dávky pro králíky? Odkaz je v diskuzi Průjem u králíčat.
*
Odtud jsem začal čerpat jako první. Tam se právě píše o tom poměru dusíkaté:škrobové. Má tam hodně kategorií králíka (v závislosti na životní fázi) a ve zkratce to můžu říct tak, že od narození po vyřazení přestárlého králíka z chiovu se snižuje podíl dusíkatých a zvyšuje poměr škrobových.
Ale jak jsem psal, můžu si namíchat téměř dokonalou směs, ale pak dám do strzubu seno a všechno je tím v pr* :).

Bodlinka: pěkně napsáno. Jinými slovy, mám se na nějakou vědu vy*?

napsal(a):
Bodlinka: pěkně napsáno. Jinými slovy, mám se na nějakou vědu vy*?
V podstatě. Nebo spíš, dívejte se na své králíky, ne do tabulek. Ono se nedá krmit stejně český červený a belgický obr, ale to v tabulkách nenajdete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
V podstatě. Nebo spíš, dívejte se na své králíky, ne do tabulek. Ono se nedá krmit stejně český červený a belgický obr, ale to v tabulkách nenajdete.
Pekne napísané Za seba dodám : V jednoduchochosti je krása, alebo inak povedané čo mám vyskúšané a funguje = do toho sa netreba S.R.A.T

Takže, pokud by někoho zajímal výsledek... odpověď na můj dotaz jsem našel v knize z roku 1974.
Složení krmné dávky pro chovné králíky v době reprodukčního klidu v poměru Nlátek:Škrob 1:8
Oves 20g
Luční seno 100g
Ovesná sláma 100g
Krmná řepa 200g
Brambory 200g
Celkem 620g
Nlátek 8,2g
Škrob 77,51g
No, určitě to budu zkoušet
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.250
napsal(a):
Takže, pokud by někoho zajímal výsledek... odpověď na můj dotaz jsem našel v knize z roku 1974.
Složení krmné dávky pro chovné králíky v době reprodukčního klidu v poměru Nlátek:Škrob 1:8
Oves 20g
Luční seno 100g
Ovesná sláma 100g
Krmná řepa 200g
Brambory 200g
Celkem 620g
Nlátek 8,2g
Škrob 77,51g
No, určitě to budu zkoušet
Fakt pekná tabulečka No nevidí sa mi ta gramáž jadra = to je tak podľa mojej z r.1980 iba na kg živej váhy Inak v druhej tabulke je zloženie takéto : zemiaky varené 40% +mäsovokostná múčka 5% +sušené kvasnice 5% +zmes jadrových zrnovín 50 % To by bola paľba takto nakrmiť v dnešnej rýchlej dobe naše chovy No a pridám aj doporučenie pridávať soľ =1,5 gr na ks a perlička na záver je mlieko na pitie To bola doba, a králici ako maľovaný

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fakt pekná tabulečka No nevidí sa mi ta gramáž jadra = to je tak podľa mojej z r.1980 iba na kg živej váhy Inak v druhej tabulke je zloženie takéto : zemiaky varené 40% +mäsovokostná múčka 5% +sušené kvasnice 5% +zmes jadrových zrnovín 50 % To by bola paľba takto nakrmiť v dnešnej rýchlej dobe naše chovy No a pridám aj doporučenie pridávať soľ =1,5 gr na ks a perlička na záver je mlieko na pitie To bola doba, a králici ako maľovaný
Dneska jsem složitě drtil slámu. Řezačkou na kopřivy to šlo rychle, ale výsledek o ničem. Tak jsem to protáhl šrotákem a byla z toho pěkně sypká směs. protože jsem neměl brambory, dal jsem dvojnásobek řepy (přesněji 400g cukrovarenských řízků), smíchal to a odvážil. Boha, taký kopa, že se to nevešlo ani do největších misek co mám :) Dostala to polovina samic. Druhá dostala slámu společně se senem do strzubu. Uvidíme, jak jim to bude šmakovat.
V druhém kole seženu krmné brambory a uvařím.

To je hodně zajímavý. Jak vám králíci žerou ty řepné řízky?

napsal(a):
To je hodně zajímavý. Jak vám králíci žerou ty řepné řízky?
Tak po těch by se utloukli. Mám cukrovar za barákem, takže to vozím každou zimu. Vrchovatý vozík vyjde na 150, - a mám ho na měsíc. Dávám to kozám a králíkům. Všichni to žerou po tunách :) U výkrmových musím dávat granule na ty řízky, protože jinak se nacpali řízkama a na granule se vykašlali. Tak musí nejprve sežrat granule a pak se dostanou na řízky.

Ale u těch cukrovarenských řízků si pořád nejsem jist tou výživností. Jsou dva tábory názorů. Když to beru podle škrobové hodnoty, tak je v těch řízcích prd, protože 90% cukru je vytaženo. Když to ale beru podle BNLV, tak tam je hodnota na podobné úrovni, jako čerstvá krmná řepa. A nevím, k čemu se přiklonit.
Spíš ale umě převládá názor, že je to výživově o ničem. Hlavně z toho pohledu, že sestavuji sacharidovou dietu pro chovné králíky mimo reprodukci. Když je z toho vytaženo téměř vše sladké. A cukrovka zase o tolik cukru navíc oproti krmné řepě nemá, tak to musí být poznat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.42
Prečo dieta? Ak sú vonku skôr navyšujeme či? Fak máte toľko voľného času? Ja na to čas nemám až budem v dúchode= budem konečne robiť to čo ma baví