Zdravím mám dotaz ohledně očkování,cca 1 měsíc zpátky jsem nechal naočkovat samici která mi porodila mláďata.Vím že vakcína se přenáší v mateřském mléce na mláďata,nicméně jak dlouho působí?Mám mladé nechat na jaře naočkovat,nebo ne?Králíky mám primárně na maso takže třeba za 4-5měsíců půjdou na pekáč.Jestli má význam je očkovat.Děkuji Petr
Uživatel s deaktivovaným účtem

klidně neočkujte, ale nemoci teda působí i na mladé králíky, tak aby se vám pekáče dožili.
petrbartos27@seznam.cz
napsal(a):
Zdravím mám dotaz ohledně očkování,cca 1 měsíc zpátky jsem nechal naočkovat samici která mi porodila mláďata.Vím že vakcína se přenáší v mateřském mléce na mláďata,nicméně jak dlouho působí?Mám mladé nechat na jaře naočkovat,nebo ne?Králíky mám primárně na maso takže třeba za 4-5měsíců půjdou na pekáč.Jestli má význam je očkovat.Děkuji Petr
Nevyplatí se neočkovat!!
I když jdou králíci na pekáč.
V 10 týdnu by měli být očkovaní.
Je to k vzteku, když Vám téměř vykrmení králíci uhynou( vcelku zbytečně ) na mor a nebo myxomatozu.

Protilátky z mateřského kolostra se postupně snižují až nejsou vůbec.Je to individuální,ale v 10 týdnech už žádné nemají.Sama očkuji už 6-7 týdnech a potom ještě 2x.
borax
napsal(a):
Nevyplatí se neočkovat!!
I když jdou králíci na pekáč.
V 10 týdnu by měli být očkovaní.
Je to k vzteku, když Vám téměř vykrmení králíci uhynou( vcelku zbytečně ) na mor a nebo myxomatozu.
Já bych neočkovala. My jsme králíky také nikdy neočkovali a byli jenom na pekáč. Celý rok žádný úhyn, jenom v létě nám chcípli asi 4 mláďata z 8mi.
Každopádně mor, myxomatóza a kokcidióza se nejvíce projevují v létě. Kdy jsou všude mouchy. Takže zatím to u vás asi nebude potřeba.
Jeana12

XXX.XXX.173.175
Mája králík
napsal(a):
Já bych neočkovala. My jsme králíky také nikdy neočkovali a byli jenom na pekáč. Celý rok žádný úhyn, jenom v létě nám chcípli asi 4 mláďata z 8mi.
Každopádně mor, myxomatóza a kokcidióza se nejvíce projevují v létě. Kdy jsou všude mouchy. Takže zatím to u vás asi nebude potřeba.
To jsou teda odborné rady snad je tazatel nevezme vážně. My jsme taky jeden rok nezaočkovali - a najednou jsme měli králíkárny prázdný (mor) a to se už skoro blížila zima. A proč kokcidióza do souvislosti s mouchama?
Jeana12
napsal(a):
To jsou teda odborné rady snad je tazatel nevezme vážně. My jsme taky jeden rok nezaočkovali - a najednou jsme měli králíkárny prázdný (mor) a to se už skoro blížila zima. A proč kokcidióza do souvislosti s mouchama?
Možná to je tím, že my je neočkovali vůbec. Vy jste je očkovali, a jak píšete, pak jste rok nezaočkovali a byl úhyn.
Každopádně tu kokcidiózu jsem tam napsala proto, že v létě se nejvíce projevuje. A ne mouchami.
Tazatel si mé rady brát vážně nemusí.😅 Jen píšu, jak jsme to měli my.
Mája králík
napsal(a):
Možná to je tím, že my je neočkovali vůbec. Vy jste je očkovali, a jak píšete, pak jste rok nezaočkovali a byl úhyn.
Každopádně tu kokcidiózu jsem tam napsala proto, že v létě se nejvíce projevuje. A ne mouchami.
Píšete tu nesmysly..
Mája králík
napsal(a):
Tomu se říká, štěstí nepřipravenému přálo.

Znám celou řadu chovatelů co neočkovali a pak jim to vykapalo.Naposledy asi před 3 měsíci příbuzný,co také nikdy neočkoval.On a jeho soused.Jemu pokapalo 80 králíků a sousedovi 60.Mor se vyskytuje celoročně.Nedávno tu někdo psal,že se vyskytl RHDV2 někde u Brna.A pak znám chovatele co tvrdí,že neočkují,nikdy jim nic nechcíplo a pak,po pár pivech v hospodě,se člověk dozví,že jim všechno pochcípalo.
napsal(a):
Znám celou řadu chovatelů co neočkovali a pak jim to vykapalo.Naposledy asi před 3 měsíci příbuzný,co také nikdy neočkoval.On a jeho soused.Jemu pokapalo 80 králíků a sousedovi 60.Mor se vyskytuje celoročně.Nedávno tu někdo psal,že se vyskytl RHDV2 někde u Brna.A pak znám chovatele co tvrdí,že neočkují,nikdy jim nic nechcíplo a pak,po pár pivech v hospodě,se člověk dozví,že jim všechno pochcípalo.
Jj.
Tím se nikdo nepochválí.
Je to každého věc jestli je těch 20 korun v ceně jatečního králíka moc velká částka.
Já si to nemyslím.Každý uhynulý králík není -20 kč, ale -300 kč.
Každopádně negativní vliv na zdraví králíků očkovaní nemá.Jsou to "babské" řeči.
Ája měla štěstí, nic víc.
borax
napsal(a):
Jj.
Tím se nikdo nepochválí.
Je to každého věc jestli je těch 20 korun v ceně jatečního králíka moc velká částka.
Já si to nemyslím.Každý uhynulý králík není -20 kč, ale -300 kč.
Každopádně negativní vliv na zdraví králíků očkovaní nemá.Jsou to "babské" řeči.
Ája měla štěstí, nic víc.
Je to podobné jako granule, lidi tvrdí že jsou plné antibiotik.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Já zatím neočkuji a na mor mi padli jednou před 35 lety.Soused naočkoval a padli mu také.Už bylo pozdě.V každém případě přirozená imunita je nejlepší.Když naočkujete a nevytvoříte prevenci všechno je na nic.O očkování někdy uvažuji.

Georgi
napsal(a):
Já zatím neočkuji a na mor mi padli jednou před 35 lety.Soused naočkoval a padli mu také.Už bylo pozdě.V každém případě přirozená imunita je nejlepší.Když naočkujete a nevytvoříte prevenci všechno je na nic.O očkování někdy uvažuji.
Ono i očkování má svá pravidla.Znám nemálo lidí kteří tvrdili,že naočkovali a králíci jim pochcípali,ale na kokcidiózu.Nebo šmahem naočkovali,králíci měli měli 7-8 týdnů a pak už nepřeočkovali po 10.týdnu.A mohla bych pokračovat dál.Pokud se naočkuje tak jak má, není žádný problém.
napsal(a):
Ono i očkování má svá pravidla.Znám nemálo lidí kteří tvrdili,že naočkovali a králíci jim pochcípali,ale na kokcidiózu.Nebo šmahem naočkovali,králíci měli měli 7-8 týdnů a pak už nepřeočkovali po 10.týdnu.A mohla bych pokračovat dál.Pokud se naočkuje tak jak má, není žádný problém.
a ako sa ma,ja ockujem 10 tyzdnove a uz nie,cca 4mesacne idu do mrazaku ,uz kolko vazia

bery25
napsal(a):
a ako sa ma,ja ockujem 10 tyzdnove a uz nie,cca 4mesacne idu do mrazaku ,uz kolko vazia
V 10 to se mají očkovat,ale pokud se naočkují dříve,je třeba je pro plnou imunitu ještě přeočkovat v nebo po 10.týdnu.Sama očkuji okolo 8.týdne a pak za 3 týdny přeočkuji,ale pokud je nepříznivá nákazová situace v okolí očkuji už v 6. týdnu a přeočkovávám 9. a 12. týden.Mláďata očkovaná před 10. týdnem si,podle množství protilátek co mají ještě od matky,vytvoří malou nebo taky žádnou imunitu.V těch 10.týdnech už protilátky od matky nemají a očkováním si vytvoří svoji imunitu.
napsal(a):
V 10 to se mají očkovat,ale pokud se naočkují dříve,je třeba je pro plnou imunitu ještě přeočkovat v nebo po 10.týdnu.Sama očkuji okolo 8.týdne a pak za 3 týdny přeočkuji,ale pokud je nepříznivá nákazová situace v okolí očkuji už v 6. týdnu a přeočkovávám 9. a 12. týden.Mláďata očkovaná před 10. týdnem si,podle množství protilátek co mají ještě od matky,vytvoří malou nebo taky žádnou imunitu.V těch 10.týdnech už protilátky od matky nemají a očkováním si vytvoří svoji imunitu.
A kdy odstavujete?

mlckova
napsal(a):
A kdy odstavujete?
Většinou v 8 týdnech,ale někdy i déle.Někdy se ovšem stává,že má samice takovou říji,že skáče už po měsíčních mladých,tak ji připustím a mnladý odstavím už v 6 týdnech,Někdy zase odstavím třeba jen část vrhu a ty menší ještě nechám u samice.Prostě podle okolností.
napsal(a):
Většinou v 8 týdnech,ale někdy i déle.Někdy se ovšem stává,že má samice takovou říji,že skáče už po měsíčních mladých,tak ji připustím a mnladý odstavím už v 6 týdnech,Někdy zase odstavím třeba jen část vrhu a ty menší ještě nechám u samice.Prostě podle okolností.
A očkujete když jsou ještě u matky nebo až po odstavu?

mlckova
napsal(a):
A očkujete když jsou ještě u matky nebo až po odstavu?
V 6 či 8 týdnech očkuji ještě u matky,starší už jsou odstavený.

Mája králík
napsal(a):
Nám za celý rok chcípli asi jen 3 králíci, v létě, a to jsme nikdy neočkovali. Jen jsme jim do pití dávali kapky proti kokcidióze.
Víte ono je to i štěstí kde se mor objeví.Pamatuji začátky moru kdy vakcína ještě nebyla a když se začala prodávat,tak ji všichni chovatelé z okolí sháněli aby králíky nechali oočkovat.U nás na vsi a v blízkém okolí si troufnu říci,že bylo naočkováno 99% chovů.Právě ta proočkovanoct snižovala riziko moru a postupně si někteří "chovatelé"začali myslet,že očkovat nemusí.Vlastně těžili z toho,že očkovali ti druzí.Bohužel čím menší bude pročkovanost tím je pravděpodobnější výskyt moru.

Lepší je mít králíky očkované. Chováme jen pro maso a očkujeme sami. Vloni se nám odstěhoval veterinář a tak jsem očkovala jen začátkem března a koncem listopadu se nám v chovu objevila ta amyxatozní forma myxomatózy, když jsem si pak pozvala domů našeho nového veterináře, nechtěl věřit že to myxa je, prý že už je moc zima a myx. přenáší pouze hmyz. No nevím jestli jí přenáší jen hmyz, ale rozhodně jsem musela vybít dvě hnízda. Zbytek králíků je vpořádku.
Podotýkám že v té době měli pouze seno..
Loni v srpnu na druhé straně vsi začal mor, dvěma chovatelům to pokapalo, jeden při zjištění, vše pobil a že prý končí, druhý to chtěl překonat a nakonec mu ostali dva chovní, úhyn kolem 80 ks. Soused mi volal asi v půlce listopadu, jestli mi měco nechcíplo, říkám vždy něco skape - že prý řádí mor, odpovím mu, že to vím už cca 2 měsíce. Jeho reakce byla, deset let pokoj a teď když to chci před zimou vybít tak to skape. Já očkuji v březnu a v září, loni jsem přeočkoval v srpnu vše v říjnu mladý v prosinci mladý a v březnu vemu vše, Očkuji mladé ve stáří 6 týdnů, přeočkování po cca 2 měsících, zatím se drží.