Mrtvá mláďata kalifornský králík

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2020 21:47
petrbartos27@seznam.cz

XXX.XXX.35.45

Zdravím prosím o radu,již podruhé jsem připustil samici kalifornského s německým strakáčem,postavila hnízdo porodila,všechno ok ale za cca 4-5 dní všechny mláďata mrtvá.Krmení,voda,seno všechno měla včera jsem kontroloval mladé při krmení všechno v pořádku dnes přijdu Z Práce a celé hnízdo kaput.Je to již podruhé co se mi to stalo.nevím,čím to může být nebo co dělám špatně. Kdyby byla špatná samice tak by se o ně nestarala hned od počátku(dle mého názoru).Proč došlo k úhynu celého hnízda že dne na den?Děkuji

10.3.2020 22:25
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Samice mohla mladé udupat,když by ji něco nebo někdo vyděsil..pes,potkan,cizí člověk..
Kdysi dávno mela moje samička Nč asi 14 denni mladé,přišel soused a obdivoval králícky..rano byli všichni mrtvi..od te doby nikoho ciziho k mladým nepoustim..
Vaši samičce se stalo asi něco podobného..asi cítila ohrožená, tak zlikvidovala mladé..

Georgi

11.3.2020 02:52
Georgi

XXX.XXX.168.10

Mohlo by to být že jí něco vyděsilo.Nepozoroval jste že by byla více nervózní.Bylo hnízdo zadupané nebo načechrané..Každá samice je trochu jiná.Některá vás v klidu do hnízda nechá sáhnout jiná ne.Já pokud se mi hnízdo nezdá šahám první den.Než sáhnu do hnízda otřu si ruku o hnůj v kotci.Tím eliminuji svůj pach.Jestli je všechno v pořádku vůbec jí do hnízda nesahám.První kontrolu dělá 7 den a další jedenáctý nebo dvanáctý den.Když pravidelně krmíte samice váš pach vezme.Když krmí někdo jiný je váš pach pro ní cizí a mladé nechá.Je také možné že v hnízdě ucítila jiný pach a mladé nechala.

11.3.2020 05:05
horal

XXX.XXX.13.30

Můj názor je, že chyba bude v tom čím připouštíte. Střední plemeno velkým. To co se zdaří u jednoho, nemusí se zdařit u druhého. Několikrát jsem se už o tom zmínil, ale okamžitě se objeví argumenty,, já to dělám léta a bez problémů". Nikdo se však nepochlubí s tím že přišel o samici při, nebo po porodu, anebo že samice nechala mladé pojít. Mláďata jsou téměř ve všech případech po otci, tudíž i většího tělesného rámce. Samice má těžký porod a tím může dojít k různým problémům. Vyčerpáním se zpomalí nástup laktace anebo se nedostaví vůbec. Nebo se dostaví poporodní šok, kdy samice odmítá mladé. Stává se to i u jiných zvířat, dokonce i u lidí. Laktace naběhne po porodu, nebo během něj a pokud nedá napít mladým mleziva může se nastat několik problémů. Mlezivo je pro mláďata velice důležité, nastartuje jim a vyčistí trávicí trakt také obsahuje mnoho látek důležitých pro jejich život. Čím déle se dostanou ke strukům, tím víc ztrácí sací reflex a vlastně pojdou hlady. U samice když je v šoku tak ignoruje mladé, nemá vůbec o ně zájem, nemusí vůbec nasadit mléko, nebo ho okamžitě ztratí jako při potratu. Může dojít také k mastitidě, teda k zánětu mléčných žláz, což se léčí abt. a pokud ne tak samice buď pojde anebo zůstane větší část žlázy nefunkční pro další laktaci. Je to velice složitý problém, který nejde jenom pár větami popsat. Každopádně si myslím, že problém je ten rozdíl velikosti plemen. Je to i z vlastní zkušenosti.

11.3.2020 08:07
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Horale,máte pravdu.👍...to opravdu neni dobrý nápad připouštět obra na střední samicku..chudák samice..to se divim,že to sama přežila..

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.3.2020 09:18

petrbartos27@seznam.cz napsal(a):
Zdravím prosím o radu,již podruhé jsem připustil samici kalifornského s německým strakáčem,postavila hnízdo porodila,všechno ok ale za cca 4-5 dní všechny mláďata mrtvá.Krmení,voda,seno všechno měla včera jsem kontroloval mladé při krmení všechno v pořádku dnes přijdu Z Práce a celé hnízdo kaput.Je to již podruhé co se mi to stalo.nevím,čím to může být nebo co dělám špatně. Kdyby byla špatná samice tak by se o ně nestarala hned od počátku(dle mého názoru).Proč došlo k úhynu celého hnízda že dne na den?Děkuji

Když jste mladé kontroloval,byla napitá?

11.3.2020 12:17

O príčinach sa tu budeme baviť zbytočne. Jednoducho - 2X rovnaká porucha = vyzliecť kožuch ...

11.3.2020 12:46
petr008

XXX.XXX.193.77

ančovička1 napsal(a):
Horale,máte pravdu.👍...to opravdu neni dobrý nápad připouštět obra na střední samicku..chudák samice..to se divim,že to sama přežila..

Připustil jsem ČA samici FB samcem. Březost i porod naprosto bez problému - 11 mladých a mezi nimi žádné velikostní rozdíly. A byl to ten případ o kterém jsem na jiném vlákně psal, že jsem tu samici nechal 14 dní i u samce. A teď mě kamenujte, že týrám zvířata.

11.3.2020 13:23

Bežne si odo mňa berú chovatelia samice Ni a Kuv a pripúšťajú ich napr Nos samcom alebo Bo a sú spokojný. Nevidím v tom problém , samice Nitranky sú robustné a váhovo aj cez 6kg v dospelosti. Ale podotýkam selektujem zvieratá po robustných rodičoch a s početných vrhov.

11.3.2020 13:43
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bežne si odo mňa berú chovatelia samice Ni a Kuv a pripúšťajú ich napr Nos samcom alebo Bo a sú spokojný. Nevidím v tom problém , samice Nitranky sú robustné a váhovo aj cez 6kg v dospelosti. Ale podotýkam selektujem zvieratá po robustných rodičoch a s početných vrhov.

Ja to dělám stejně,vybiram k chovu nejlepší samice,take maji 6kg,ale potom mám problem sehnat k nim samce,vahove stejného,protože s malym samcem je problém😁..mám burguny..

11.3.2020 13:52
horal

XXX.XXX.13.30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Já vám opět budu oponovat, pokud máte Nitrany přes šest kilo, tak jsou už stříknuty třeba BOA. Nitran má v dospělosti do pěti kil a kuní ještě méně. Jinak já vím, že mnoho chovatelů dělá křížení střední samice velký samec, ale jak jsem se zmínil ne každému se to povede. Vždy je tady riziko, že to nevíjde. Pokud jde o křížení s Fb oproti Nos je tady váhový rozdíl minimálně jeden kilogram. Proto je Fb přijatelnější pro kratší zavalitější tělo než Nos, ten se hodí tak akorát k Bo. Všechny tito kombinace mám již vyzkoušený a závěr je takový, že na produkci masa je nejideálnější trojplemenné křížení středního plemena pokud nechcete investovat do hybridů tipu hyla.

11.3.2020 16:21
borax

XXX.XXX.91.21

horal napsal(a):
Já vám opět budu oponovat, pokud máte Nitrany přes šest kilo, tak jsou už stříknuty třeba BOA. Nitran má v dospělosti do pěti kil a kuní ještě méně. Jinak já vím, že mnoho chovatelů dělá křížení střední samice velký samec, ale jak jsem se zmínil ne každému se to povede. Vždy je tady riziko, že to nevíjde. Pokud jde o křížení s Fb oproti Nos je tady váhový rozdíl minimálně jeden kilogram. Proto je Fb přijatelnější pro kratší zavalitější tělo než Nos, ten se hodí tak akorát k Bo. Všechny tito kombinace mám již vyzkoušený a závěr je takový, že na produkci masa je nejideálnější trojplemenné křížení středního plemena pokud nechcete investovat do hybridů tipu hyla.

Tohle musí být strašně pracné a časově náročné.Vést si evidenci, porovnávat.
Přece když děláte" maso " na toto nemůžete mít čas.
Jedině, že by jste to křížení měl coby prioritu a maso byl vedlejší produkt.
Vím, že máte zkušenosti a znalosti!
Jak jsem psal v jiném vlákně...

Toto bych já, při momentálním "králičím" vytížení nezvládal

11.3.2020 17:19
horal

XXX.XXX.13.30

Evidenci si skutečně vedu, ale to není tou evidencí. Králíky chovám už od dětství a na zádech si už několik let nosím šest křížků. Vždy mne zajímalo vše co se týče králíků a tak jsem si půjčoval knížky, také jsem jich spoustu nakoupil a vše přečetl, některé i vícekrát. Dnes je to jednoduší, mnoho se dá najít na internetu a pokud mne nějaké plemeno zaujme najdu si vše dostupné o něm a třeba se i poptám když je koho. Také mne prošlo rukama mnoho plemen. Mohu teda říci, že většina znalostí co se týče plemen je z vlastní zkušenosti takže znám přibližné váhy chovných králíkú. V chovu jsem zažil spoustu situací dobrých i zlých. Pokud někdo napíše srozumitelný dotaz, rád se o své zkušenosti podělím. Nelíbí se mi však když někdo dělá ze mne vola. Nikdy jsem chov králíků nebral vědecky, ale dal jsem jim to co jim prospívalo a chutnalo. Pak také chutnalo králičí maso nám a všem co si opětovně pro králíky chodili. A co se týká toho času, i když pořád pracuji, mám ho dostatek. V mém věku stačí čtyři hodiny spánku a než koukat do stropu vyhledávám a čtu si co potřebuji. Přeji chovu zdar a ať máte jenom dobré zkušenosti.

11.3.2020 19:03
sašaa

XXX.XXX.107.131

Já si myslím,že vaše králíky někdo nebo něco ruší. Může to být i maličkost. Ve starším vlákně jste psal, že mate kralikarnu přikrytou igelitem a občasné šustění při větru muže být pro samici po porodu natolik stresující, že mladé nechá uhynout. Taky jsem dumal nad tím, proč v jednom horním kotci mi samice nechtěly odchovavat. Kočka si na střeše udelala rozhlednu a to byla temeř jistě příčina.
Samcem FB připouštím své samičky a je to zatím na maso to nejlepší, co jsem měl

11.3.2020 19:05

horal napsal(a):

A ja vam budem tiež oponovať, Nitran má podľa nášho vzorníku v dospelosti 5,500 kg. Doporučujem navštíviť stránky klubu Kanino. Povedal som že selektujem chov a vyberám zvieratá veľkého telesného rámca a to aj samice ... nejdem na doraz podľa vzorníkovej váhy, nepotrebujem to, nevystavujem . Už som to tu spomínal v inom vlákne= robím aj trojplemenné kríženie. O experimente , podotýkam kríženia Ni a Bo viem a z tohto sa medzi chovaťeľov z výskumu určite nič nedostalo.Teda ja taketo mutanty nemám a ak viete viac tak sa rád niečo dozviem. No ak ste o tom len čítal a nemáte osobnú skusenosť = je výpovedná hodnota vašho tvrdenia nulova. Ja tiež viem o šmrncnutí českeho albína a Nb. A je to len JPP. Tak aby sme to nejak poľudštili, ked niečo tvrdím, tak by som to mal vedieť dokázať že ? Nemám problem , ak mate záujem a čas = rád vam ukažem a spolu odvážime moje zvierata . PS: Keď som niečo nevidel , neznamená to že to neexistuje . Pekný deň prajem.

11.3.2020 19:25

zkuste se podívat, jestli některé z mláďat není mrtvé déle než ostatní. Někdy se může stát, že mládě v hnízdě uhyne a pach mrtvolky samici odpuzuje natolik, že se o mláďata přestane starat. Osobně dbych samici vyřadila z chovu, nervozní zvíře, které rozhodí každý rchlejší pohyb, zvuk apod, nemá v chovu co dělat.

Georgi

12.3.2020 02:24
Georgi

XXX.XXX.168.10

Připouštím také střední plemeno s německým strakáčem.Připustil jsem také kalifornskou samičku s německým strakáčem a vychovala osum mladých bez problému.Váhový rozdíl nebyl víc než 1,5kg.Nikdy jsem se samicemi neměl problém.Pěkný mladý byli po křížení červeného novozélanďáka a nos.Jak psal ančovička1 , mám problém sehnat ke křížencům (6,5kg) sehnat samce.Hodí se NOS nebo BO.

12.3.2020 08:05

Georgi napsal(a):
Připouštím také střední plemeno s německým strakáčem.Připustil jsem také kalifornskou samičku s německým strakáčem a vychovala osum mladých bez problému.Váhový rozdíl nebyl víc než 1,5kg.Nikdy jsem se samicemi neměl problém.Pěkný mladý byli po křížení červeného novozélanďáka a nos.Jak psal ančovička1 , mám problém sehnat ke křížencům (6,5kg) sehnat samce.Hodí se NOS nebo BO.

Mám samcov aj z váhou nad 6,5 kg = a sú dokonca čistokrvný Ni...

Přidejte reakci

Přidat smajlík