Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2021 22:18
Vychodsk

XXX.XXX.53.22

Samica prvýkrát porodila, vody ma dosť plná miska žrádla, dostávajú aj varené zemiaky, repu a aj tak ich zožrala. Do hniezda nechodím až keď začnú samé ísť von.
Čo s ňou?

8.2.2021 22:51
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Pripusiť znovu. Keď sa bude situácia opakovať, vyradiť z chovu.

Inak ja hniezdo kontrolujem hneď prvý deň po porode - kontrolujem počet, životaschopnosť, keby tam bolo nejaké mŕtve, tak ho vyhodím, aby nesmrdelo. Keď je samica pritom nepokojná, dám ju vedľa, aby neskákala do hniezda pri kontrole.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2021 06:24

Jak víte,že je sežrala?

9.2.2021 07:16
Vychodsk

XXX.XXX.53.22

2 boli vyťahané von, každé po1dni a včera hlavička v miske na vodu.

9.2.2021 07:22
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Vychodsk napsal(a):
2 boli vyťahané von, každé po1dni a včera hlavička v miske na vodu.

Spis to udelaly mysi..

9.2.2021 08:37

Vytáhnout je samice mohla,ale to sežrání vidím také spíš na myši.

9.2.2021 09:53
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Mně se jednou do králíkárny prokousali potkani a zakousli měsíčního králíka.

9.2.2021 11:57
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Predloni mi potkani take sezrali dva 14ti denni kralicky od dobre samice Bu,to me moc mrzelo..manzel musel poradne vyspravit kralikarnu.

9.2.2021 13:30
borax

XXX.XXX.62.15

Samice mládě sežere, když nemá přístup k vodě.
Někdy to udělá i prvnička.
To co se děje u Vás s téměř 100% jistotou dělá potkan.
Mladému postačí i 2 cm díra.
Souběžně s chovem musíte dělat i důslednou deratizaci.
Obzvláště když mimo králíků chováte slepice, kačeny apod.
To je ráj pro potkany!!

9.2.2021 16:39
Štefan1

XXX.XXX.208.238

borax napsal(a):
Samice mládě sežere, když nemá přístup k vodě.
Někdy to udělá i prvnička.
To co se děje u Vás s téměř 100% jistotou dělá potkan.
Mladému postačí i 2 cm díra.
Souběžně s chovem musíte dělat i důslednou deratizaci.
Obzvláště když mimo králíků chováte slepice, kačeny apod.
To je ráj pro potkany!!

"To co se děje u Vás s téměř 100% jistotou dělá potkan." - souhlasím.

Samice, nejvíce prvničky, to někdy udělají hned po porodu v rámci úklidu - likvidaci placent, přiberou omylem i mládě. Myslel jsem, že je to i Váš případ - okolnosti nebyly více rozepsané. Pokud se to děje více dní po porodu, tak bych to taky připsal potkanovi. Myši to nedělají - ty se jenom přiživují na krmivu.

Mladá, někdy i starší samička může vytáhnout mladé z hnízda na strucích, pokud je u kojení vyrušena. Pak může mladé uhynout chladem. Ale není pokousané, nebo rozkousané.

9.2.2021 20:09
Vychodsk

XXX.XXX.53.22

No reakcie sa potvrdili, našiel som dnes zospodu kralikarne dierku asi tak 2x2 cm takže je to jasné 🤕😢😓😬🐀🐀oprava ihneď prevedená.

9.2.2021 20:12
Vychodsk

XXX.XXX.53.22

Ďakujem všetkým za poradu. Chovu a zvieratám, 🐇 zvlášť.

9.2.2021 20:25
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Je dobře ,že už je to vyřešeno. Potkani jsou potvory. Mně se do králíkárny pokoušejí vniknout pořád (než jsem tam stihl přidělat plech tak stihli vykousat další dvě díry v jiných kotcích. Kvůli nim budu dělat novou králíkárnu ( už je taky načase udělat novou než se ta stará rozsipe tak mě alespoň donutí se do toho konečně pustit😀) Převrátil

9.2.2021 20:43
borax

XXX.XXX.91.21

Vychodsk napsal(a):
Ďakujem všetkým za poradu. Chovu a zvieratám, 🐇 zvlášť.

Neraduje se předčasně.
Ten potkan není jeden a rozhodně to zkusí znovu.
Jestli máte králíkárnu staršího data, bude to mít o to lehčí.
Jesli máte nějakou možnost, seženete si deratizaci pro profi použití.
U nás se to volně ( ofiko )koupit nedá...Ale😉

9.2.2021 20:45

borax napsal(a):
Neraduje se předčasně.
Ten potkan není jeden a rozhodně to zkusí znovu.
Jestli máte králíkárnu staršího data, bude to mít o to lehčí.
Jesli máte nějakou možnost, seženete si deratizaci pro profi použití.
U nás se to volně ( ofiko )koupit nedá...Ale😉

To mě zaujalo. Jaká deratizace pro profi použití?

9.2.2021 20:50
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Co jsem někde četl tak nejúčinnější jsou prý jedy ,ale jestli jsou profi to nevím. Převrátil

9.2.2021 21:22

JPrevr07 napsal(a):
Co jsem někde četl tak nejúčinnější jsou prý jedy ,ale jestli jsou profi to nevím. Převrátil

Jedy (teda ty požerové) se dají běžně koupit v zemědělských potřebách, ale možná ne všechny. Proto mě to zaujalo, chtěla bych si rozšířit obzory.

9.2.2021 21:47
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

V jedech se moc nevyznám. Tady na Ifauně (myslím , že to bylo v drůbeži) tak tam se o tom píše. Jinak zabíraly mi ty v tom ''salámu'' a dobré je prý střídat různé aby si nezvykli a nepřestali je žrát. Samozřejmě by se k nim neměla dostat zvířata a malé děti. Převrátil

9.2.2021 21:50

JPrevr07 napsal(a):
V jedech se moc nevyznám. Tady na Ifauně (myslím , že to bylo v drůbeži) tak tam se o tom píše. Jinak zabíraly mi ty v tom ''salámu'' a dobré je prý střídat různé aby si nezvykli a nepřestali je žrát. Samozřejmě by se k nim neměla dostat zvířata a malé děti. Převrátil

Já se v jedech trochu vyznám, ale spíš v teoretické rovině. Proto mě stále zajímá postřeh od borax.

10.2.2021 05:08
borax

XXX.XXX.91.21

Podobně jako některé herbicidní látky na ochranu rostlin nejsou volně k prodeji, tak i některé jedy na hlodavce jsou určeny pouze deratizačním firmám.
Tzn.proškoleným a poučeným osobám.
Vím, je to na hlavu...
Ale je to prostě tak... když úředník to tak chce!?
Nechci a nebudu tady nikoho navádět k "nelegální" činnosti.
Na potkany platí hlavně pořádek a čistota.

10.2.2021 08:12

borax napsal(a):
Podobně jako některé herbicidní látky na ochranu rostlin nejsou volně k prodeji, tak i některé jedy na hlodavce jsou určeny pouze deratizačním firmám.
Tzn.proškoleným a poučeným osobám.
Vím, je to na hlavu...
Ale je to prostě tak... když úředník to tak chce!?
Nechci a nebudu tady nikoho navádět k "nelegální" činnosti.
Na potkany platí hlavně pořádek a čistota.

Děkuji, tak nějak jsem si to představovala. Že úplně všechny jedy volně nekoupím. Ale na druhou stranu si myslím, že je to dobře. Viz kausy karbofuran.

10.2.2021 10:12
borax

XXX.XXX.47.184

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Děkuji, tak nějak jsem si to představovala. Že úplně všechny jedy volně nekoupím. Ale na druhou stranu si myslím, že je to dobře. Viz kausy karbofuran.

Jenže karbofuran je pesticid, který nebyl určený otravě ptáků apod.
To co jsem psal viz.výše je kompletní ať už granulované, nebo sypké" krmivo" pro hlodavce- primárně potkany.
Obsahuje více druhů účinné látky.
Je to podobné jako u léků. Jedna látka zvyšuje účinnost druhé látky.
Nebo např.u postřiků..je to podobné.
Právě pro svůj téměř 100% účinek s ním mohou zacházet jen lidé k tomu proškolení.
Na Slovensku v tomto ohledu legislativa není tak přísná...
Takže? 😉😉

21.2.2021 18:59
Vychodsk

XXX.XXX.53.22

Mam okolo kralikarne prístup z každej strany, takže psy mačky voľne behajú ale náhoda je... 😬, deratizácia musím schovať, chodia okolo a popod kralikarne aj sliepky, takže len nájsť vhodné miesto. Apropo: ostali jej 2 kusy, druhá a tretia po 8 mladých na prvý krát. 🤗🐰

21.2.2021 19:41
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Tak dnes se mi potkani zase nějak dostali do králíkárny a zabili a okousali měsíčního křížence českého strakáče

21.2.2021 22:34
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Vychodsk napsal(a):
Mam okolo kralikarne prístup z každej strany, takže psy mačky voľne behajú ale náhoda je... 😬, deratizácia musím schovať, chodia okolo a popod kralikarne aj sliepky, takže len nájsť vhodné miesto. Apropo: ostali jej 2 kusy, druhá a tretia po 8 mladých na prvý krát. 🤗🐰

Deratizáciu treba určite schovať, ale aj tak sa možu otráviť mačky aj psy - keď zožerú otrávené potkany.

22.2.2021 07:22
horal

XXX.XXX.13.26

Ono záleží na tipu otrávené návnady, jak působí. Některé jsou totiž cílené a ty na hlodavce působí postupně a kdyby to pozřel pes, tak mu dávka položená jako návnada neuškodí (pokud tam toho nedáte kýbl) a kočka kupodivu vydrží ještě víc než pes. Proto nevadí ani pokud sežere otrávenou myš nebo potkana. Horší je to v případě silnějších jedů ale i to spíš pokud by třeba kočka sežrala myš která právě pozřela jed a má ho plný žaludek. Ale vyloučené to není ani jinak. Je na vašem uvážení, jestli chcete riskovat zdraví domácích zvířat a rychle se zbavit hlodavců, anebo neriskovat a hlodavců se zbavovat postupně. Je dobré pak prostřídat jedy s různým působením aby se, hlavně potkani nestali rezistentní vůči nim, což se stávalo u kumatoxu na bázi heparinu. Proto je dobré, alespoň jednou si pozvat deratizéra, který vás poučí o účincích různých přípravků a ukáže nejvhodnější místa na pokládání návnad. Používají tzv. staničky neboli domečky z kartonu a kam je potřeba tak plastové do kterých se domácí zvířata nedostanou pokud ji třeba pes nerozkouše. Jsou ale i domácí přípravky které se dají použít a jsou vyzkoušené. Jako třeba na sucho sádra s moukou a hned vedla miska s vodou anebo jedlá soda s cukrem. Taká se doporučoval fridex, ten jsem ale nikdy nezkoušel.

22.2.2021 08:16
Štefan1

XXX.XXX.208.238

horal napsal(a):
Ono záleží na tipu otrávené návnady, jak působí. Některé jsou totiž cílené a ty na hlodavce působí postupně a kdyby to pozřel pes, tak mu dávka položená jako návnada neuškodí (pokud tam toho nedáte kýbl) a kočka kupodivu vydrží ještě víc než pes. Proto nevadí ani pokud sežere otrávenou myš nebo potkana. Horší je to v případě silnějších jedů ale i to spíš pokud by třeba kočka sežrala myš která právě pozřela jed a má ho plný žaludek. Ale vyloučené to není ani jinak. Je na vašem uvážení, jestli chcete riskovat zdraví domácích zvířat a rychle se zbavit hlodavců, anebo neriskovat a hlodavců se zbavovat postupně. Je dobré pak prostřídat jedy s různým působením aby se, hlavně potkani nestali rezistentní vůči nim, což se stávalo u kumatoxu na bázi heparinu. Proto je dobré, alespoň jednou si pozvat deratizéra, který vás poučí o účincích různých přípravků a ukáže nejvhodnější místa na pokládání návnad. Používají tzv. staničky neboli domečky z kartonu a kam je potřeba tak plastové do kterých se domácí zvířata nedostanou pokud ji třeba pes nerozkouše. Jsou ale i domácí přípravky které se dají použít a jsou vyzkoušené. Jako třeba na sucho sádra s moukou a hned vedla miska s vodou anebo jedlá soda s cukrem. Taká se doporučoval fridex, ten jsem ale nikdy nezkoušel.

Dnes se nejvíce používají právě ty, které nezabijí hned, ale hromadí se v organizmu, který se jich přirozeně nedokáže zbavit a po dosažení určité dávky způsobí úhyn. To je udělané, aby se obelstila chytrost potkanů, kteří nejdříve vyšlou "ochutnávače" a když je vše v pořádku, pak teprve žerou všichni.

A tahle kumulace funguje i u psů a koček. Pokud opakovaně přijímají malé dávky jedu, které se hromadí v těle, po určité době mohou způsobit otravu. Záleží samozřejmě na množství přijatého jedu a velikosti zvířete. Proto je důležité jednak správné položení samotné návnady, ale pak i pravidelné odstraňování otrávených hlodavců - protože ne všichni uhynou někde v nedostupných místech.

Doporučovaný fridex bych opravdu vynechal - je totiž hodně atraktivní pro psy, které opravdu spolehlivě (a relativně rychle) zabije.

22.2.2021 09:40
horal

XXX.XXX.13.26

Právě proto jsem ten fridex nikdy nezkoušel. A s těmi jedy to není tak jednoduché. S deratizéry se už spoustu let v práci potkávám dvakrát ročně a pak zkuste si přečíst esej o jedech a účincích na domácí zvířata od bodlinky (MVDR Terezy Ježkové).

Neregistrovaný uživatel

22.2.2021 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.169

Štefan1 napsal(a):
"To co se děje u Vás s téměř 100% jistotou dělá potkan." - souhlasím.

Samice, nejvíce prvničky, to někdy udělají hned po porodu v rámci úklidu - likvidaci placent, přiberou omylem i mládě. Myslel jsem, že je to i Váš případ - okolnosti nebyly více rozepsané. Pokud se to děje více dní po porodu, tak bych to taky připsal potkanovi. Myši to nedělají - ty se jenom přiživují na krmivu.

Mladá, někdy i starší samička může vytáhnout mladé z hnízda na strucích, pokud je u kojení vyrušena. Pak může mladé uhynout chladem. Ale není pokousané, nebo rozkousané.

Byste se divil co dokážou myši....

22.2.2021 20:50
borax

XXX.XXX.91.21

Všechny jedy na hlodavce mají kumulativní účinek.
Ředí krev a zvíře vykrvácí.
Andidot ( protijed ) je vitamin K.

Pak jsou ještě železa a různé zátvory.

Nic pro ty, co mají fobii z potkanů jako já.

22.2.2021 21:14

borax napsal(a):
Všechny jedy na hlodavce mají kumulativní účinek.
Ředí krev a zvíře vykrvácí.
Andidot ( protijed ) je vitamin K.

Pak jsou ještě železa a různé zátvory.

Nic pro ty, co mají fobii z potkanů jako já.

Všechny ne. Třeba Stutox II zabíjí rychle už po jedné dávce.

23.2.2021 07:08
horal

XXX.XXX.13.26

Je zbytečné se tady dohadovat a trumfovat kdo o tom ví víc. Je to jako když člověk který ví o elektrice, že je v drátech a kope, se pustil do rekonstrukce elektroinstalace. Přitom každému tvrdí co všechno o tom ví a jak se to má dělat. Pak to vše pěkně funguje až do dne kdy to bouchne a dům shoří. Nechte to radši na odbornících. Ví co mají dělat, jak to mají dělat a mají k tomu odborné, praktické znalosti i prostředky. Navíc za svou práci ručí. Nestojí to takové ohromné náklady a za to bezpečí i kvalitu to stojí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík