Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
DNA (Arthritis urica)
Sdílet:

DNA (Arthritis urica)

Okrasné ptactvo
Nemoci

Tato nemoc je považována za nemoc metabolismu. Známe 2 typy DNY. Ale to si již budete moci číst v hlavní části tohoto příspěvku.

Příčiny

Toto onemocnění vlastně vzniká zásadně z jednostranné výživy, může též vzniknout i z předávkování bílkovinami - aminokyselinami, ale i z vaječné míchanice a to samozřejmě ve velkých dávkách.

Tato nemoc vede k poškození ledvin a to jak vzhledem k funkci, tak i vzhledem k nemoci ledvin. Tímto vedou tato poškození k poruchám tvorby moči. V chronickém typu nemoci se soli kyseliny močové ukládají do kloubů.

Formy (typy) nemoci DNA

Nemoc DNA je tedy nemoc metabolismu. Známe dva typy nemocí. Je to:

a) forma akutní
b) forma chronická

Forma akutní začíná průjmy, celkovou netečností a malátností ptáka. Nejčastěji končí i smrtí. Podle mně by pták měl být kompletně vyšetřen 1x za 5-7 měsíců. U formy chronické je vyhublý a stále hubne a to i když je dobře krmen a vyživován. Soli kyseliny močové se ukládají do kloubů (nohy, běháky, křídla). Dobrá prevence je ptáky těmito uvedenými faktory, co nemoc zapříčiňují, nepřekrmovat!!!

Co dělat, když máme podezření?

Pokud máme podezření, že pták má DNU, tak ho do vyšetření krmíme mrkví, ovocem, zeleninou a normální krmnou složkou, kde nejsou BÍLKOVINY. Nekrmíme vaječnou míchanicí! Až bude pták konkrétně a podrobně vyšetřen, tak léčbu určí veterinář. Nikdy se nesnažme diagnostikovat nemoc sami a už vůbec ne VIZUÁLNĚ.

Častá léčba DNY u ptáků

Zajistíme dostatek tekutin s vitamíny (POZOR!). Klouby potíráme SALYCILOVOU MASTÍ nebo JÓDOGLYCERINEM. Do pitné vody dáme jedlou sodu v koncentraci 1 g/100 ml, čili "jedna deci". Taktéž se může podávat 1 dražé KETAZONU/1000 ml, čili "jeden litr" po dobu 5 dní, potom dávky snížíme a KETAZON podáváme 2x-3x týdně po delší dobu (veterinář).

Autor textu: Viktor Janovský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru