Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Praktické rady pro chovatele X.
Sdílet:

Praktické rady pro chovatele X.

Plynný formalín k dezinfekci

V případech, kdy z vážných důvodů nastane nutnost dezin fikovat chovatelské zařízení /místnosti/, můžeme použít plynný formalín.

Postupujeme takto: nejprve pečlivě uzavřeme okna a dveře, případně navíc přelepíme izolepou. Připravíme si nehořlavou podložku /např. eternit/, na kterou umístíme větší plochou kovovou mísu.

Na každý metr krychlový prostoru se použije 40g manganistanu draselného /hypermangan/ a 60g formalínu. Do připravené mísy se nasype odměřené množství hypermanganu a poté se přileje odměřené množství formalínu. Dochází ihned k velmi silné chemické reakci. Směs se zahřívá až na 170st.C a uvolňuje se plynný formalín. Pozor! Použijeme-li skleněnou mísu, ihned praskne. Vezmeme-li nádobu příliš úzkou, může při reakci vyletět látka po nalití formalínu až ke stropu. V příliš malé nádobě obsah překypí, vyteče a může dojít k požáru!!! Při celé manipulaci postupujeme proto s největší opatrností. Pracovat bychom měli v gumových rukavicích a s brýlemi na očích.

Zaplynovaný prostor ponecháme po celý den a noc uzavřený, potom teprve důkladně vyvětráme a můžeme znovu umístit ptáky. Naše práce určitě nebyla marná.

A ještě poznámky k hygieně chovu

Víme, že ptáci mají vysoké nároky na přísun kyslíku. Proto je v odchovnách důležité větrání. Při tom se upravuje mikroklima, snižuje se nadměrná teplota v letních měsících, přivádí se kyslík, odvádějí se zplodiny látkové výměny i vydýchaný kysličník uhličitý a další škodliviny.

Vzduch o nízké teplotě má malou schopnost jímat vodní páry. Aby byl v chovné místnosti udržen poměr mezi teplotou a relativní vlhkostí v optimální relaci, je nutno přiměřeně temperovat nebo topit. Vhodnější než přitápět s použitím elektrických přímotopů je topení pevnými palivy.

Správnou kvalitu vzduchu pozná sám chovatel ihned po vstupu do chovného prostoru. Vzduch není těžký, není cítit žádný pach.

Důležité je řídit v chovné místnosti světelný režim a tím ptákům umožňovat po delší dobu příjem potravy. Toto platí samozřejmě nejvíce pro období od podzimu do jara. Mimo chovnou sezónu má světelný den trvat 12 hodin, v době hnízdění 14 hodin. Způsob, který si chovatel zvolí, musí mít absolutní pravidelnost. Výborně pomáhají spínací hodiny, případně kombinované se stmívacím zařízením.

Veškerá péče o chované ptáky - krmení, napájení- kontrola hnízdění atp. musí mít pravidelnost. To má takový význam, že každé nerespektování této zásady může vyvolat u ptáků stresové stavy. Ke stresům přispívá nadměrný hluk v chovné místnosti i v blízkém okolí, nezvyklá přítomnost většího počtu cizích lidí, rušení nočního klidu /třeba pobíhání myší/ i náhlé změny ve složení krmných dávek.

Každému chovateli se určitě vyplatí, když se nad těmito řádky zamyslí a rady bude respektovat.

Poznámka k nakličování zrnin

Z knihy "444 rad pro chovatele cizokrajného ptactva" od W.Wienera cituji:

"Můžeme si říct, že právě naklíčené zrní ve všech fázích je jedním z předpokladů úspěšného chovu. Tento poznatek není ještě mezi chovateli dostatečně rozšířen, spíše se poukazuje na případné neúspěchy a ztráty při používání naklíčeného zrní. Tyto však jsou důsledkem chybného postupu při nakličování a podávání zrní. Nikdy nesmí dojít ke kysání a plesnivění."

S tímto názorem se plně ztotožňuji a připomínám, že zrniny po naklíčení jsou stravitelnější. Obsah výživných látek se snižuje, ale zvyšuje se obsah vitamínů. Nejvhodnější je zkrmovat zrno tehdy, když klíček pronikne jeho slupkou. Takto je přijímají ptáci nejraději.

Způsob nakličování byl již dříve ve zpravodaji Fauna podrobně popsán. Je plně na chovateli, pro který z uváděných způsobů se rozhodne.

Podle mého názoru je celoroční zkrmování kvalitně naklíčených zrnin úplnou samozřejmostí. V době hnízdění nabízíme zrnin více, v období klidu můžeme dávky snížit /není ale podmínkou/. Rozhodně jsou však "jedním z předpokladů úspěšného chovu", jak píše kolega Wiener. Přesvědčte se i vy, čtenáři, o přínosu naklíčených zrnin pro chované ptáky.

Včelí med je lék

Jistě jste se již setkali s tím, že včelí med je doporučován k obohacení výživy ptáků, neboť má mnoho prospěšných vlastností.

Med napomáhá tvorbě krve i dlouhodobě k tvorbě protilátek. Obsahuje pylová zrna, která působí jako vakcína. Med je potravina s dobře vyváženým složením. Energie obsažená v medu se vstřebává prakticky ihned a zvyšuje hladinu krevního cukru v těle. Aby byly účinky medu co nejlepší, musí se dávat pravidelně a měl by být čerstvý.

Přírodní med, s výjimkou lesního, krystalizuje, což však není na závadu. Světlý med je zpravidla nektar z květů, zatímco tmavý vytvářejí včely z medovice, hmyzího produktu na listech. Znakem nekvalitního medu je vysoký obsah vody. Med je řídký, tvoří se v něm bublinky, bobtná a později i zkvasí.

Jak by se měl med dávkovat? Jedna polévková lžíce na jeden litr vody 1x týdně /Chvapil/. Je také možnost doplnění vitamínovým přípravkem.

Sušené kvasnice, přísada do krmení

Mnozí chovatelé vědí, že sušené kvasnice jsou výborným doplňkem výživy ptáků. Připomenu některé známější druhy:

TEBI - výrobek z pekařského droždí, má vysoký obsah
sacharidů , bílkovin, nukleotidů, vitamínů B a D.
Dále obsahuje stop. prvky fosfor, hořčík, sodík aj.
TORULA -je průmyslově vyráběné kvasniční krmivo. Kromě
bílkovin obsahuje zejména vitamíny řady B. Pokud
objevíte v literatuře nebo v nabídkách výrobců
/např. PEGO, SRN/ zmínku o vitamínu T /zvaném též
T-faktor/, jedná se o speciální extrakt z kvasnic
Torula. T-faktor zvyšuje účinnost jiných vitamínů
a tělesnou aktivitu.
Pivovarské kvasnice - obsahují vitamíny řady B, vitamín H
/biotin/, aminokyseliny, fermety, stopové prvky a
minerálie.
VITEX - sušené kvasnice obsahují vitamíny B1, B2, B12, B6,
E, nikotinamid, karotén. Zlapšuje biologickou
hodnotu krmiva i jeho lepší využití ptáky
a ostatními zvířaty. Složení: bílkoviny min.52%,
sušina min.92%, popeloviny max. 10%. Odborná
literatura /zahraniční/ doporučuje denně 3% krmné
dávky, případně denně 0,1g na ptáka o hmotnosti
40g /např. andulka/. Přidává se buď do běžné
míchanice nebo do vlhkých /naklíčených/ zrnin. Než
zavedete do svého chovu některé z uvedených
sušených kvasnic, nejprve si je vyzkoušejte
a stanovte optimální dávky.

Pšeničné klíčky

Je hojně doporučovaná zdravá výživa. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, stopové prvky, vlákninu, antistresové látky. Podávají se zamíchané do míchanic.

Glukopur též pro ptáky

Jedná se o recyklovanou glukózu. V organismu se rychle vstřebává a zvyšuje jeho odolnost. Přidává se do míchanic nebo může být trvale v misce na krmítku v čistém stavu. Doporučovaná dávka je 3-5% do míchanice / 1 rovná čaj. lžička = 3g, rovná pol. lžíce = 12g.

Pyl z květů

Je ve výživě ptáků velkým přínosem. Obsahuje m.j. vitamíny, enzymy, aminokyseliny /metionin, cystin/, minerálie a stopové prvky. Organismu dodává důležité účinné stavební látky na přírodním základě, které jsou využívány k normální struktuře buněk a k udržení zdravé výměny látkové. Pylová zrna jsou optimálním doplňkem krmiva v době odchovu a pelichání. Podle mých informací se sběrem pylu u nás zabývají již někteří včelaři.

Pěstujte pro ptáky pelušku

Peluška jarní -hrách-, je poddruh hrachu setého. Pěstuje se pro krmné účely, jak na semeno, tak i na zelenou hmotu. Semena jsou hnědá, zelená, šedá, obvykle s kresbou. Chuť mají nahořklou.

Semena pelušky mají vysoký obsah bílkovin, škrobu, vlákniny, obsahují také tuk, enzymy, vitamíny A, B1, B2, C a E. Myslím, že by peluška zachutnala mnoha druhům papoušků a prospěla jejich zdraví.

Význam zeleného krmení

Nedostatek zeleného krmení bývá u papoušků /zvláště malých druhů/ hlavní příčinou špatného líhnutí a mnoha úhynů při odchovu. Proto by se zelené krmení nemělo dávat ptákům jako "doplněk", ale jako hlavní krmivo, minimálně 45% krmné dávky. /pozn. to je třeba rozlišovat podle druhů ptáků/.

Léčivky také našim opeřencům

Význam bylinek pro ptáky je nesporný. Ptáci konzumují semena, mladé výhonky i listy. Někteří chovatelé si udělají čas na každodenní sběr kopřiv, smetánky, řebříčku aj. Nadrobno je rozsekají a zkrmují buď v míchanici nebo samostatně. Ten z chovatelů, který nemá tuto možnost, si může sušenou směs rozemletých bylinek kupovat v odborném obchodě. Vyvážená směs prodávaných bylinek obsahuje vedle vitamínů a minerálních látek také širokou paletu látek léčivých a účinných, které působí příznivě na zdraví a pohodu zvířat. Povzbuzují výměnu látkovou, chuť a trávení, zachovávají a posilují odolnost proti původcům nemocí a parazitům. Aktivují přirozenou regeneraci a tvorbu nových tělesných buněk, podporují úplné prokrvování a posilování srdce.

Pravidelnost při aplikaci bylinek se projeví jednoznačně pozitivně. Zvířata jsou méně náchylná vůči infekčním chorobám a případné stresové situace lépe překonávají. Pelichání probíhá bez závad. Ztráty na odchovu se redukují a z mláďat vyrůstají statní jedinci. Také zhodnocení krmiva je podstatně lepší.

Uvedené údaje jsou nepochybně pozoruhodné. Byly publikovány v nabídkovém oběžníku, který byl rozdáván na velké výstavě holubů v německém Norimberku /r.1996/1997/. Výrobce - fa Herba-Plus. Nabízený výrobek obsahuje směs 26 druhů léčivých rostlinek, z nich byly uvedeny jmenovitě tyto: heřmánek pravý, řebříček obecný, řeřicha rumní, kozlík lékařský, kopřiva dvoudomá, mateřídouška časná, kostival lékařský, lopuch větší, puškvorec obecný, fenykl, anýz, lékořice /sladké dřevo/, hořčičné semeno aj.

Usušené byliny se rozemílají a takto do obchodu dodávají. Přidávají se do míchanice, do namočeného pečiva, do nastrouhané mrkve nebo do gritu /holubí grit/, dokonce se doporučuje přidávání i do výstelky hnízda.

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru