Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vini modrotemenný
Sdílet:

Vini modrotemenný

Tento zástupce rodu Vini se dováží do Evropy velice vzácně. V 70.letech je do Švýcarska v počtu 18 kusľ dovezl Burkard a odchovu docílil v r.1973 - 1974. Postupně však tento druh zcela z chovľ vymizel. V několika kusech byl chován také v zoo San Diego a také Walsrode a od roku 1973 vícekrát i odchováván.

Popis

Samec - samice : jsou zeleně zbarvení, na zadním krku a kostřeci světlejší, uzdičku, příuší, hrdlo a břišní skvrnu mají červené, holenní peří a spodní břicho tmavě modré, spodní krovky křídelní zelené, temeno tmavě modré, ocasní pera zelená, zespodu žlutá, zobák oranžový. Duhovku mají žlutou, běhák oranžový. Délka je 17-18 cm, váha asi 50g.

Německý chovatel N. je toho názoru, že cvičené oko snadno samce od samice rozezná. U samce červeně zbarvený krk zaujímá větší plochu, mohutnost celého těla a především hlavy je výraznější.

Rozšíření: Tichomořské ostrovy Samoa, Tonga, Lau, souostroví Fidži.

Chov

V letech 1996/1997 bylo do SRN znovu dovezeno 15 kusľ vini modrotemenných /poměr pohlaví 8,7/. Chovatel je po dovozu umístil po páru do umělohmotných bednových klecí s rozměry 160x60x60 cm /DxŤxV/. Při teplotě, která neklesala pod 24oC a správném složení krmných dávek, se v době aklimatizace nevyskytly žádné problémy. Je třeba dľrazně připomenout, že ačkoliv jsou viniové velice malí ptáci, musí být bezpodmínečně chováni v prostorných voliérách. Když nemají dostatek pohybu, projeví se to zakrátko ztučněním a následným narušením očekávaného hnízdění. Zvláště u samce se zjiščuje váha 70 až 80g /optimální váha by měla být cca 50g/.

Za zmínku stojí, že vini modrotemenní jsou klidní a tiší ptáci, snášenliví, i na krmítku tolerují ostatní spoluobyvatele voliéry. Ovšem pozor, při začlenění nového jedince do již sžité skupiny ptákľ se mohou vyskytnout problémy s neblahými dľsledky.

Chovatel N. krmil vini modrotemenné zpočátku dvakrát denně nektarem pro lorie. Navečer zbytky nektaru z voliéry odebíral a nahradil ovocem posypaným suchou směsí pro lorie. Kromě toho je trvale zavěšena na pletivu miska se suchou směsí pro lorie. Jak praktické zkušenosti ukázaly, bylo třeba zpľsob krmení pozměnit.

V době, kdy nebyla v hnízdě mláďata, byla polední dávka nektaru snížena, dále suchá směs pro lorie byla podávána pouze 2x týdně, rovněž ovoce bylo podáváno bez doplňkľ. Ovoce si viniové oblíbili v tomto pořadí: sladké vinné hrozny, sladká jablka /Golden Delicious/ a zcela zralé papaje. Bylo jim nabídnuto i mango, ale protože se po jeho konzumaci vyskytly rľzné zdravotní problémy, bylo od další nabídky upuštěno.

Velice oblíbené bylo zelené krmení, především žabinec ptačinec, listy hlávkového salátu a endivie. Ze semen brali viniové slunečnicové zrno tak, že si je na bidélku přidržovali prsty a obsah vyzobávali

Odchov

K chovu byly páry umístěny do bednových klecí velikosti 160x60x60 cm, do vnitřní voliéry 200x120x120 cm a do venkovní voliéry 800x200x350 cm. Všude byly instalovány přírodní větve, které byly často měněny. K hnízdění se osvědčily budky velikosti jako pro andulky, s vletovým otvorem o prľměru 5 cm. V tomto směru byli viniové velice nenároční. Na výstelku budek byla použita směs hrubých pilin a menších hoblin ve vrstvě 2 cm. Snľška čítala vždy dvě vejce, která byla snášena většinou v dopoledních hodinách, výjimečně také odpoledne v 16 hodin. Samice zasedne v noci po snesení druhého vejce. Doba vysezování je 24 - 25 dnľ. To, že se vylíhla mláďata, chovatel ihned zjistil podle toho, že viniové v prvních dnech jejich života téměř vľbec nekonzumují žádné ovoce. Mláďata mají kľži barvy masové, na hlavě a na zádech mají šedobílé chmýří. Váží 2,5 g. Kroužkovat je nutno ve stáří 10 - 12 dnľ a to kroužky o prľměru 4,5 mm.

Rodiče krmí mladé výborně, vždy mají plná volátka. V průběhu odchovu je třeba zvolna zvyšovat dávky ovoce. Ve stáří 53 - 57 dnľ vyletují mláďata z budky, ale jen na chvíli a zase se do ní vracejí. Noc tráví v budce společně s oběma rodiči. Doba přepeřování do šatu dospělosti trvá 8 měsícľ. Pohlavně dospívají viniové modrohlaví ve stáří 12 - 18 měsícľ. Od května do září je možno umístit páry ve venkovních voliérách. Hnízdění musí být skončeno nejpozději do konce září. Dojde-li k opožděnému hnízdění, je nutno umístit do budky spirálové přitápění nebo ozařovat budku zvenku infralampou.

Od všech sedmi dovezených párľ odchoval dosud chovatel N. 21 mláďat. Samci byli v převaze.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru