Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Timálie čínská
Sdílet:

Timálie čínská

Mezi chovateli je známa pod jménem "Čínský slavík" nebo "Sýkora zlatá". Obývá hornaté kraje jižní Číny až po Himaláje, Barmu a severní Čínu. Vrch hlavy a těla je olivově zelený, okolí oka žlutobílé, hrdlo jasně žluté, prsa oranžová, křídla červeno-modro-žlutá, zobák jasně červený. Samice je zbarvena stejně jako samec, i když méně jasně. Délka 15 cm.

Popis

Je to velmi často chovaný, krásně zbarvený pták, stále uhlazený, pohyblivý, vytrvale zpívající. Je vhodný pro milovníky zvučného přednesu. Je velmi skromný, při jednoduché potravě - měkké krmivo, denně několik moučných červů a ovoce - vydrží mnoho roků. V celém světě patří k velmi oblíbeným ptákům chovaným v zajetí. Se slavíkem nemá nic společného, jeho zpěv se nepodobá slavičímu tlukotu. Hlasové projevy samečků timálií mají různé funkce. Po celý rok se opakuje zhruba sedm tónů, jimiž samci přivolávají samičky. Z dvaceti či více tónů se skládá teritoriální zpěv, kterým sameček vymezuje hranice svého území a připravenost je bránit. V průběhu toku zní krásný námluvní zpěv. Samičky vydávají jen vábivé a varovné zvuky. Hlasy timálií jsou pro chovatele jediným vodítkem pro určování pohlaví. Určení pohlaví nám někdy usnadní, když ptáka umístíme tak, aby neviděl na ostatní. Samičky se většinou po několika minutách budou ozývat třemi stejně znějícími zvuky pro navázání kontaktu. Naproti tomu samečkové začnou hlasitě zpívat nebo se ohlásí tichými trilky. Je třeba si však uvědomit, že držet jakýkoliv druh ptáků v izolaci je trápení.

Timálie, které jednou utvoří pár si zůstávají věrné po celý život. Jsou to ptáci velice pohybliví, zvědaví, poskakují z větve na větev, ozývají se kontaktními hlasy a samečkové zpívají své samičce.

Krmení

Timálie čínská patří mezi ptáky měkkozobé a v přírodě se živí především hmyzem, plody, nekterem z květů a jen zřídka semeny. Chovatel dnes může koupit vhodné krmení ve specializovaných obchodech, které doplní čerstvým ovocem a živým hmyzem, např. moučnými červy, nepříliš velkým množstvím. Pokud mají ptáci možnost proletu ve voliéře, sami si hmyz loví. Chov ve voliéře je skutečně ideální, protože zde můžeme timáliím vytvořit životní podmínky jako v přírodě, včetně jezírka na koupání.

Hnízdění a odchov

K hnízdění a odchovu mláďat můžeme timálie přimět docela snadno. Nejlépe hnízdí v hustém křoví, kde si v košíčku postaví hnízdo. Snůška čítá asi 3-4 vajíčka, ze kterých se mladí líhnou asi po 12 dnech. Při sezení se samička se samečkem střídají. Vylíhlá mláďata krmí oba rodiče a v tu dobu potřebují mimořádně kvalitní a pestré krmení s vitamínovými a minerálními doplňky.

Na závěr bych chtěl dodat, že v době hnízdění by měl být pár timálií umístěn samostatně. 

Autor textu: Rudolf Václavský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru