Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Alexandr růžový a jeho chov
Sdílet:

Alexandr růžový a jeho chov

Alexandr růžový a jeho chov Tento druh alexandrů se vyskytuje u chovatelů poměrně vzácně. Je velice podobný alexandru rudohlavému, který j...

 


Alexandr růžový a jeho chov

 

Tento druh alexandrů se vyskytuje u chovatelů poměrně vzácně. Je velice podobný alexandru rudohlavému, který je všeobecně dobře znám. Dobře patrné jsou tyto rozdíly: alexandr růžový je menší a drobnější, peří na hlavě je světlejší. Samičky i samci mají na krovkách křídelních červenohnědé skvrny. Špičky středních ocasních per jsou světle žluté. Jsou známé dvě zeměpisné formy: roseata a juneae. Forma roseata je domovem v Západním Bengálsku, v Ásámu a Bangladéši. Forma juneae se vyskytuje v jižním Ásámu v oblasti Tripuru.

Chtěl bych vás seznámit s několika zkušenostmi německého chovatele. Získaný pár umístil do voliéry 3,5 D x 0,7 Š x 2m V. Protože se jedná o skutečně málo hlučné ptáky, je možno je chovat v zahradních voliérách i v hustě obydlených sídlištích. Další výhodou je, že je lze chovat ve skupinách, např. s neofémami modrohlavými nebo tyrkysovými, protože jsou velmi snášenliví.

Krmení: směs semen pro lesní ptáky, dietní směs pro holuby, směs semen pro velké papoušky,ale bez slunečnicových zrn. Od února do září dává německý chovatel denně naklíčená slunečnicová zrna, do kterých přidává „ovocný salát" připravený z mrkve, jablek, kivi, paprik, salátových okurek, ředkviček, pomerančů, vše nakrájené na kostky. Tato směs je velice oblíbená. Papoušci mají stále k dispozici grit, krmné vápno, směs vitaminů, minerálií, sušené kvasnice, sušenou syrovátku, čas od času také jeřabiny a šípky.

Připomeňme si, že v Holandsku, Belgii, Francii, Rakousku a Švýcarsku jsou alexandři růžoví /Rosenkopf sittich/ chováni velmi zřídka. V Německu bylo však v posledních letech zaznamenáno několik úspěšných odchovů. Protože jsou dosti často samice agresivní, bývají snůšky neoplozené. Německý chovatel měl opravdu štěstí, měl několik párů alexandrů růžových a každý s úspěchem odchovával mladé.

Když v březnu vystoupí teplota, obsazují samice hnízdní budky 25x25x40cm. Snůšky čítají 3 - 6 vajec, které zahřívá pouze samice. Mladí se líhnou za 19 - 20 dnů a když dosáhnou stáří 2 týdnů, lze je kroužkovat. Budky opouštějí asi za 7 týdnů.

Po vylétnutí z budky jsou mláďata zelená, hlava matně šedozelená, červená skvrna na křídelních krovkách je patrná. Po uplynutí jednoho roku jsou všechna mláďata zbarvená jako samice a trvá 24 - 30 měsíců, než dojde k vybarvení samců. Dospělí jedinci dosahují délky 30 cm a váží 60 - 70 g.

Pohlavně dospívají alexandři růžovohlaví ve stáří 3 - 4 let. Někteří chovatelé oznamují, že samice snáší vejce již ve stáří jednoho roku. Autor článku však píše, že svým alexandrům umožňuje hnízdění až po dosažení 3 let, aby se mohli v klidu spolehlivě vyvinout.

/ FA /
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru