Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Veřejný návrh na zlepšení kvality posuzování okrasného ptactva
Sdílet:

Veřejný návrh na zlepšení kvality posuzování okrasného ptactva

Po zralé úvaze a několika neúspěšných intervencích ve sboru posuzovatelů okrasného ptactva jsem došel k názoru, že je třeba přednést nové myšlenky na práci sboru posuzovatelů veřejně, aby co možná nejširší chovatelská veřejnost měla možnost se seznámit se základním problémem dnešního sboru posuzovatelů.

Nejednotnost v posuzování

Základním problémem se mi jeví nedostatečná znalost jednotlivých druhů posuzovaných ptáků a tím i nejednotnost v posuzování. Upozorňuji, že tato neznalost nepramení z nezkušenosti jednotlivých posuzovatelů, ale z neustálého vývoje standardů jednotlivých druhů, z narůstání nových mutací a všeobecně se zvyšující kvalitou jednotlivých soutěží. Je více než jasné, že při dnešních importních možnostech jednotlivých chovatelů se na výstavách objevují pořád lepší a lepší ptáci, prosazují se nové trendy a kvalitu ovlivňuje i možnost porovnávat své odchovy na zahraničních výstavách. U nás se dosud praktikuje zastaralý způsob nejen ve vlastním posuzování okrasného ptactva, ale především v práci vlastního sboru posuzovatelů. A tím je vlastně ovlivněna kvalita sboru jako takového. 

Samozřejmě, že mnozí namítnou, že můžeme být rádi, že sbor ještě vůbec pracuje, že se najdou lidé, kteří si dnes vůbec udělají čas. I s tímto názorem souhlasím, ale pokud tito lidé najdou tolik času, aby ve sboru pracovali, proč nepracovat kvalitněji? Vždyť posuzovatelé jsou ti lidé, kteří na výstavách rozhodují o celoroční práci chovatele, o dalším vývoji v chovu výstavních ptáků a o kvalitě předváděných ptáků na výstavách. Osobně si myslím, že si naši chovatelé - vystavovatelé zaslouží co nejobjektivnější posouzení od posuzovatele - odborníka.

Reorganizace sboru posuzovatelů

A tím se dostávám k vlastnímu jádru věci. Při dnešním druhovém množství vystavovaných ptáků a jejich mutací není možné a ani není v lidských silách vše obsáhnout, znát o každém druhu všechny detaily nutné pro posuzování, znát klady a zápory jednotlivých mutací, jednotlivých tělesných proporcích atd. Znát dokonale všechna úskalí, všechny detaily a podrobnosti snad ani nejde. Proto se mi jeví jako nutnost provést reorganizaci sboru posuzovatelů a přizpůsobit se velikým nárokům, které s sebou nese dnešní doba. Je patrná poptávka po posuzovatelích - specialistech, jsou samozřejmě i požadavky na posuzovatele, kteří jsou schopni posoudit i více kategorií okrasného ptactva. Organizátoři výstav jsou si dnes vědomi, že posoudit dobře jednotlivé expozice může jen ten posuzovatel, který je ve svém oboru uznávaným chovatelem a specialistou. 

V praxi pak delegování na větší výstavy vypadá následovně: andulky posuzuje ten posuzovatel, který je i uznávaných chovatelem výstavních andulek, protože je zde záruka, že se o dění v této kategorii zajímá, že zná trendy, kam se chov výstavních andulek ubírá, shání nové poznatky a navštěvuje pravidelně velké výstavy andulek, aby byl pořád v obraze a jeho znalosti nestagnovaly. Stejně jsou pak zváni i posuzovatelé na ostatní kategorie. Kanáry posuzuje odborník kanárkář, nejčastěji opět úspěšný chovatel kanárů, který své znalosti uplatnil ve svém chovu a prokazuje je na výstavách atd... To samo o sobě nese i záruku kvalitního posouzení, nevyskytují se protesty proti posouzení a posuzovatel - odborník vahou svých znalostí a svého jména je uznávaným arbitrem při hodnocení na výstavách. 

Návrh na reorganizaci v rámci sboru posuzovatelů

1. Rozdělit posuzovatele do jednotlivých specializací
V praxi by rozdělení na jednotlivé specializace mohlo vypadat následovně:

- barevní kanářiBK
- postavoví kanářiPK
- kříženci
- zebřičkyZ
- chůvičkyCH
- rýžovníciR
- ostatní drobní exotiDE
- agaporniAg
- neofémyN
- papoušíčciF
- korelyK
- roselyR
- ostatní papoušciP
- exotičtí holoubciH
- všeobecný posuzovatel

Poslední skupina (všeobecný posuzovatel) by obsahovala všechny posuzovatele, kteří se nespecializují na konkrétní skupinu a právě tato skupina by byla zvána a delegována na výstavy místního charakteru, kde organizátoři potřebují např. posoudit 30 andulek, 20 kanárů, 5 zebřiček a 3 neofémy. Do této skupiny by automaticky mohli být zařazeni všichni dosud aktivní posuzovatelé (pokud by sami chtěli). Nikdo by tak nebyl poškozen, nikdo by nebyl omezován a vlastní delegování by stejně jako dosud zůstalo v rukou organizátorů. Ti, kteří si pak netroufají na posuzování všech kategorií by si měli vybrat skupinu či skupiny na které se zaměří. Tento rozumný krok ke specializaci pak určitě přinese zkvalitňování posuzování, měl by s sebou přinést i práci a přednášky uvnitř jednotlivých posuzovatelských skupin atd. Noví adepti by pak měli vykonávat zkoušky z těch skupin, které nahlásí a po jejich absolvování být schopni kvalitně posoudit soutěže v těchto skupinách.

2. Změnit řád sboru posuzovatelů

- posuzovatelem může být pouze adept, který řádně vykonal zkoušky (test + praktická zkouška)

- adeptské období by mělo trvat min. 1 rok (tak, aby se zúčastnil min. 2 výstav a 2 seminářů)

- který je sám chovatelem a vystavovatelem

- každý posuzovatel by měl minimálně 1x do roka posuzovat

- pokud nebude více než dva roky posuzovat, měl by být přizván na praktický test (např. v rámci EXOTY Olomouc)

- na složení mezinárodních zkoušek může být doporučen každý posuzovatel po 5 letech aktivního posuzování

3. Pořádat pro posuzovatele odborné semináře

- alespoň dvakrát do roka uspořádat (nebo po domluvě s výstavním výborem některé z pořádajících organizací spolupořádat) odborný seminář s výkladem a ukázkou posuzování

4. Konfrontovat současný model posuzování

- umožnit pořádajícím organizacím stanovit model posuzování

- přijmout model posuzování "na umístění 1-7"

- konfrontovat současný model bodování s modelem na umístění a vysvětlit klady a zápory každého z nich

5. Sjednotit bodové hodnoty a posuzování

- v návaznosti na zahraniční výstavy, světový šampionát či jiné vrcholné výstavy ve světě uvést na pravou mírů bodové hodnoty, které jsou na našich výstavách nadhodnocené

- sjednotit pomocná kriteria pro hodnocení vystavovaných ptáků (stanovení priorit, stanovení nepřípustných vad atd.)

Závěr

Toto jsou jen hlavní body, které jsou dle mého názoru nutné prosadit ve sboru posuzovatelů. Mnoho z těchto návrhů jsou již částečně uplatňovány na výstavách avšak řád a standard posuzovatelů je neumožňuje. Myslím si, že odborná specializace může jen prospět nejen posuzovatelům, ale hlavně chovatelům, kteří tak ve sboru posuzovatelů získají velikou poradnu. Nepřikládám si žádný patent na rozum, ale myslím si, že uvedené návrhy jsou logickým vyústěním požadavků dnešní doby. To, že je neustále co zlepšovat je zcela v pořádku, protože vývoj jde dál. A jen Ti co se snaží držet krok mají v dnešní uspěchané době co říci, co nabídnout. Odhoďme hrdost na naše zásluhy v letech minulých a pojďme diskutovat, diskutovat a pracovat na zlepšení práce sboru posuzovatelů tak, aby v letech nadcházejících mohl sbor posuzovatelů konstatovat, že vychovává odborníky na slovo vzaté a uznávané.

Autor textu: Milan Habrcetl
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru