Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vzácný pyrura žlutokřídlý (Pyrrhura hoffmanni)
Sdílet:

Vzácný pyrura žlutokřídlý (Pyrrhura hoffmanni)

Popis

1,0 - 0,1 zelený, hlava a hrdlo jsou variabilně proužkované, s odstínem do žluta, příuší je tmavě červené, skvrna na bradě červená. Krovky ruční, vnitřní letky ruční a vnější letky loketní žluté, zeleně lemované, spodní krovky křídelní jsou zelené. Rozšíření: západní Panama, jižní Kostarika.

Chov

U chovatelů, ale i v zoo zahradách se tento druh vyskytuje zřídka. Krmení: běžná směs semen pro papoušky s prosem, lesknicí, bukvicemi aj. Denně čerstvé naklíčené zrniny (bílá slunečnice, pohanka, boby Mungo a Kidney, kukuřice, hrách, rýže a oves, vše smíchané s ovocem a zeleninou (jablka, meruňky, banány, mrkev, červená řepa) a na doplnění minerálií Korvimin. Pyrurové dávají vždy přednost slunečnici.

Před dvěma roky získala německá zoo pár pyrurů žlutokřídlých. Při kontrole budky byla 26.6. zjištěna 4 vejce, k nim přibylo ještě páté. Následné kontroly byly prováděny vždy po osmi dnech. 21.7. byla v hnízdě čtyři mláďata, v pátém vejci zárodek uhynul. Mláďata prospívala a byla ve stáří 12 a 14 dnů okroužkována.

Rodiče věnovali mláďatům velikou péči. Samička opouštěla budku jen jednou až dvakrát za den na krátkou chvíli a samec stále pilně sháněl krmení. Čerstvé krmení bylo podáváno vždy ráno, podruhé ještě odpoledne.

12. září opustila budku první dvě mláďata, brzo je následovala dvě zbývající. V prvních dnech se ale stále do budky vracela.

V době krmení mladých dostával chovný pár navíc k uvedenému krmení vaječnou míchanici se směsí bylinek z obchodu, ale příliš velký zájem o to neměl. Ochotněji konzumují naklíčená semena. Rádi mají jeřabiny, bobule černého bezu a šípky. Na podzim vše dostávají v čestvém stavu, v zimních měsících z mrazáku.

Tento druh pyrur je také chován v „Loro Parque“, kde se s nimi náš chovatel - turista bude moci seznámit.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru