Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Začátečník v chovu barevných kanárů
Sdílet:

Začátečník v chovu barevných kanárů

Asi před 3 roky jsem zkusil chov několika barevných kanárů a posléze jsem zjistil, že chovu kanárů jsem zcela propadl. 

Nedostatek kvalitních knih

O chovu jsem toho moc nevěděl a tak nastal problém sehnat kvalitní knihy. Sehnal jsem pouze starší knihy, ale v něčem jsou již zastaralé. Je vydáván časopis Nová exota, Exota, ale pojednání o chovu kanárů v těchto časopisech je jen okrajové. Viděl jsem cizí časopisy, kde jsou věnovány chovu kanárů celé stránky nebo celé časopisy. V této části jsme zůstali asi hodně pozadu. Proč tomu tak je? Když se podívám na výstavy Exota 2001 - vystaveno bylo asi 44 % kanárů, světový šampionát Francie 2003 - vystaveno asi 60 % kanárů z celkového počtu vystavených ptáků. Podle výstav je jasné, že o chov kanárů je zájem a nových chovatelů také hodně, ale odborná kniha o chovu barevných kanárů žádná. 

Zajímavý, ale složitý chov

Chov je opravdu zajímavý a jak dnes poznávám, velmi složitý, především co se týká barevnosti kanárů. Proto chci požádat naše přední chovatele, odborníky - napište své zkušenosti o chovu kanárů. Kdo může přeložit různé články z cizích časopisů a dále poskytnout barevné fotografie s popisem, které řeknou chovateli více, jak široké pojednání. Témat je hodně. Například barvení kanárů, pojmenování, genetika, plemenitba, chovné zařízení, krmení, nemoci, léčení, prevence atd. Dále jsem poznal velký problém ve značení barevných variací. Námětů je hodně a věřím, že se najdou odborníci, kteří něco o problémech v chovu barevných kanárů napíší.
Vím, že vám dřívějším chovatelům je všechno jasné, ale co začínající chovatel?

Pozvánka

Již dnes se těším na 10. - 12. října 2003, kdy bude Exota Olomouc. Chci vás také pozvat do Brna dne 21. - 23. listopadu 2003, kde bude klubová výstava kanárů v krásném prostředí sbírkových skleníků Botanické zahrady na ulici Veveří. Dále také chovatelé kanárů v Ostravě pořádají klubovou výstavu 15. - 16. listopadu 2003. Tyto výstavy jsou svátkem každého chovatele kanárů. Těším se na shledanou na výstavách a na navázání dalších přátelství.

Autor textu: František Škrla
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru