Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Zebřičky
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Zebřičky

V německém časopise AZN 7/03 mne zaujal příspěvek o krmení zebřiček. Myslím, že leckterý z našich čtenářů zde najde inspiraci ke změnám, které by mohly ovlivnit výsledky chovu. Autor používá řadu let belgickou směs fy DUFKY s názvem „Exoten Spezialzucht“.

Složení

Skládá se z těchto složek:
40 % senegalského prosa,
33 % prosa Plata,
10 % lesknice,
5 % červené proso,
5 % bílé (stříbrné) proso,
5 % červený mohár,
1 % niger,
1 % lněné semeno.

Vhodná doba krmení

Tuto směs podává v chovných boxech v miskách. Ve voliérách v automatických krmítkách se krmení příliš neosvědčilo, protože zebřičky během dvou dnů krmivo z automatů vyházely. Zlepšení nastalo, když automatická krmítka plnil jen zčásti tak, aby náplň vydržela jeden až dva dny (pozn. – na toto, si myslím, není automatické krmítko potřeba!).
Odchovné měkké krmivo nesmí na jídelníčku chybět. Chovatel používá speciální směs fy ALECKWA. Obsahuje pečivové produkty, obilní produkty, sušený hmyz a sušené raky, med, sójový olej, minerálie a stopové složky. Toto krmivo konzumují zebřičky bezezbytku. Párům které právě odchovávají mladé, do uvedené směsi ještě přidává 1× denně výrobek „Wilital“ (viz dále). Páry které nemají mladé, dostávají toto měkké krmivo pouze 1× v týdnu, ale s přídavkem přípravku Delikat (Aleckwa) složené z hmyzu a medu.
S ohledem na své pracovní povinnosti předkládá chovatel měkké krmivo večer, což ale není nevýhoda. Chovné páry netrpělivě čekají na jeho podání a okamžitě je konzumují. Nesmí se ho dávat příliš mnoho, protože by se mohlo stát, že chovný pár nedochová mladé a přikročí k dalšímu hnízdění.
Chovatelem andulek jsem byl upozorněn, říká autor příspěvku, na výrobek s názvem „WILWITAL“. O co se jedná? Jsou to sušené a na prášek rozemleté klíčky rýže. Jedná se tedy vyloženě o přírodní produkt a proto ideální doplňkové krmivo.
Obsahuje látky z přírody tohoto složení: 50 % uhlohydrátů, z toho 25 % vlákniny, 20 % tuků (z toho 81 % nenasycených mastných kyselin, 15 % bílkovin, 8 % minerálních látek, 7 % vody). Dále vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, vápník, hořčík draslík, fosfor, železo, zinek, mangan, chlorid, sodík, měď, niacin, biotin, kys. listovou a pantotenovou a také celou řadu aminokyselin. Wilwital je možno podávat v suchém i navlhčeném stavu. Po aplikaci uvedených věcí bylo docíleno lepšího oplození vajec a tím se zvýšil počet mladých na každé hnízdo. Podávání dřívějších přípravků tedy nebylo nutné.
Zebřičky konzumují rády grit, což jsou rozdrcené škebličky, které se v ptačím žaludku mění na vápno. Na pokrytí dna klecí a voliér používá chovatel směs čištěného písku s křemičitým gritem belgické výroby. Křemičitý grit je důležitý, neboť slouží při rozmělňování zrní v žaludku. Grit a písek mají mít zebřičky trvale v dostatečném množství k dispozici.
Pokud jde o zelené krmení, píše autor článku, že po četných marných pokusech jeho podávání zcela zastavil, protože je zebřičky ihned zatahovaly do hnízda.

Poznámka

S tímto názorem nelze souhlasit. Zelené krmení je pro zdraví ptáků (jakýchkoliv druhů) nezbytné. Samozřejmě se musí sbírat na plochách neznečištěných postřiky, výfukovými plyny ap. Optimální je zkrmování zeleného ihned po sklizni (sběru), tedy zcela čerstvého. Je také možné dát nasbírané zelené do sáčku z umělé hmoty a na několik dnů je uložit do chladničky. Doporučuje se zelené po sběru důkladně umýt a nechat okapat.

Použitá literaura:

AZN 7/2003, Kronberger, Dr. (1973) – Krankheiten der Vögel, VEB, Fischer Jena

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru