Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Budete chovat amazoňany vějířové?
Sdílet:

Budete chovat amazoňany vějířové?

Amazoňani vějířoví jsou krásní a zajímaví ptáci, ale příliš hluční a jejich chov není jednoduchý. Věnujme dnes trochu pozornosti krmení těchto amazoňa...

Amazoňani vějířoví jsou krásní a zajímaví ptáci, ale příliš hluční a jejich chov není jednoduchý. Věnujme dnes trochu pozornosti krmení těchto amazoňanů.
Krmení není, jak píše J. Asmus, obtížné. Denní krmná dávka se skládá ze směsi semen, ovoce, zeleniny a zeleného krmení. Zdraví amazoňanů záleží, vedle hygieny, v podstatě na všestranném a na vitamíny bohatém krmení.
Hlavním krmením jsou zrniny: slunečnice, kukuřice, oves, různé druhy prosa, lněné semeno a dýně. Tato směs se dává v době odchovu mladých naklíčená. Jako pochoutku berou amazoňani burské oříšky a sušené šípky. Je vhodné podávat také kukuřici, oves, žito, ječmen a pšenici ve stavu mléčné zralosti. Každodenní nabídka ovoce a zeleniny různých druhů má být samozřejmostí. Amazoňani mají o všechno zájem, nejsou totiž vybíraví. Jablka jsou doslova jejich zamilovaným krmivem, ale pozor, je-li jich příliš mnoho, mohou vyvolat průjem.

Bez obavy můžeme dávat všechny dosažitelné druhy bobulí, také švestky, mandarinky, kivi, mango, granátové jablko, banány, také mrkev, topinambury a mladý hrášek v luskách.
Zelené krmivo (podle možností také denně), např. smetánku lékařskou, žabinec ptačinec, pastuší tobolku, jitrocel a různá trávní semena. Čerstvá větev při olupování kůry a oštipování dřeva ptáky nejen zaměstná, ale poskytuje jim cenné látky pro jejich organismus.
Amazoňani vějířoví dobře zásobení krmivy a jejich doplňky rychleji přistupují k hnízdění, než ti, kteří ve výživě postrádají určité látky.
Před hnízděním a během odchovu mladých je potřebí dávat navíc odchovné krmivo. Toto krmivo si může chovatel připravovat sám, nebo ho koupí v odborném obchodě. Důležitá je nabídka minerálií na doplnění vyváženého krmení. Může se jimi poprašovat rozkrájené ovoce nebo zelenina, případně se může přidávat do naklíčených zrnin. Neměl by chybět grit a čistý říční písek. Drobné kamínky umožňují spolehlivé zpracování krmení v žláznatém žaludku. Multivitamíny podávané v pravidelném časovém odstupu nemají chybět, ale musí být respektované dávky předepsané výrobcem. Práškové vitamíny by se měly míchat do naklíčených zrnin spíše, než je dávat rozpuštěné v pitné vodě.
Rudolf Vít
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru