Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vzpomínky na zvonohlíka mozambického
Sdílet:

Vzpomínky na zvonohlíka mozambického

Tento ptačí druh je domovem v jihovýchodní Africe, kde obývá travnaté stepi a savany, také prostory porostlé hustými křovinami. Hnízdí od září do...


Tento ptačí druh je domovem v jihovýchodní Africe, kde obývá travnaté stepi a savany, také prostory porostlé hustými křovinami. Hnízdí od září do ledna. Živí se semeny trav.

Popis
1,0 témě hlavy a hřbet olivově zelené, uzdička černá, kostřec žlutý. Horní krovky ocasní šedohnědé. Čelo a pásek nadoční žlutý, spodina žlutá. Křídlo a ocas červenohnědé. Zobák rohově hnědý, nohy černohnědé. Délka 10–12 cm.
0,1 je stejně zbarvená, ale barvy jsou méně výrazné.

Zvonohlík mozambický se vždy těšil veliké oblibě u chovatelů. Je to pilný zpěvák, celkem nenáročný.

Nyní seznámím naše čtenáře se zkušenostmi německého chovatele Hillara, o kterých napsal zajímavé pojednání do časopisu AZN 9/2000. Při návštěvách výstav ptáků zvonohlíky obdivoval. Při jedné příležitosti navázal kontakt s chovatelem a koupil si 0,2 z odchovu. Umístil je do pokojové voliéry 100×70×120 cm (d×vך). V místnosti byla stálá teplota 20 stupňů Celsia, při průměrné relativní vlhkosti 65 %. Krmení: směs semen pro exoty a směs semen pro lesní ptáky bez řepky. Každý druhý den totéž v naklíčeném stavu. Krmivo bylo předkládáno na stolečku.
K samičkám byl umístěn sameček z dovozu. Ihned po vpuštění do klece zakláněl hlavu a za intenzivního agresivního zpěvu se snažil získat u samiček dojem. Zakrátko se začal zajímat jen o jednu ze samiček. Jelikož měl bílý kroužek, nebyl problém druhou samičku odchytit a dát do jiné klece. Vyvolenou samičku sameček neustále honil po voliéře a pravidelně se s ní pojímal. Honičky brzo přestaly a došlo ke zklidnění. Sameček samičku krmil, což bylo důkazem, že ptáci spolu dokonale harmonují.

Přiblížil se prosinec, doba, kdy lze dát africké zvonohlíky hnízdit. Do klece byl zavěšen drátěný hnízdní košíček se všitou vložkou z ovčí kožešiny. Zvenku byly před košíček umístěny smrkové snítky z umělé hmoty. Do zadní části klece bylo zavěšeno tzv. císařské hnízdo (jde o smrkovou kulatinu o délce asi 20 cm, do které jsou v horní části po obvodu upevněny různé kratší snítky. V tomto prostoru si mohou zvonohlíci postavit hnízdo. Jako stavivo byla do jesliček uložena bavlněná cupanina, nastříhaný sisal a kokosová vlákna. Byly tak vytvořeny podmínky pro hnízdění, ale po dlouhou dobu se nic nedělo. Sameček samičku pilně krmil, ta nosila po voliéře stavivo, ale to bylo vše. Koncem dubna musel chovatel uvolnit klec pro odchovy čížků ohnivých a proto přestěhoval zvonohlíky do klece 80×35×45 cm. V kleci byl připraven hnízdní košíček a umělé smrkové snítky poskytovaly zvonohlíkům úkryt. Konečně začala samička stavět z bavlněné cupaniny nepořádné hnízdo, ale to je u tohoto ptačího druhu známé. Po dostavění hnízda začala samička snášet bílá vajíčka a to 7., 8., 9. a 10. 5. Již po snesení druhého vajíčka začala samička se zahříváním. Sameček ji vůbec nerušil. Chovatel dával pouze suché zrniny, zcela vyloučil naklíčené, zelené krmivo a vitamíny. Tímto opatřením chtěl zabránit, aby zvonohlíci nešli předčasně do toku a nedošlo ke ztrátě snůšky.
Po šesti dnech chovatel vejce zkontroloval a s radostí zjistil, že jsou všechna oplozená. Tři dny před předpokládaným líhnutím, začal ptákům podávat naklíčené zrniny a vaječnou směs značky CE. DÉ s nastrouhaným natvrdo uvařeným vejcem. Mladí se líhli po 12–13 dnech, měli růžově zbarvenou kůži a byli pokryti bílým prachovým peřím. Po následující dva dny chovatel sledoval, jak samička mladé krmí. Jelikož byla volátka poloprázdná, okamžitě začal podávat polozralá semena plevelů v množství, které se podařilo opatřit. Bylo zajímavé, že největší zájem byl o semeníky žabince ptačince. Jelikož měl chovatel ve svém blízkém okolí tohoto krmiva dostatek, zavěšoval denně až 3 svazky. Nyní se ve zvýšené míře začal na krmení podílet i sameček, který až dosud krmil jen samičku. Mláďata výborně prospívala a již šestý den je bylo možno okroužkovat kroužky o průměru 3,5 mm. Prachové peří bylo postupně nahrazováno brčky peří. Zvonohlíci byli po 16 dnech zcela opeřeni a o dva dny později opustili hnízdo. Neobratně se pohybovali ve větvích, ale postupně získávali stále větší jistotu. Sameček se o mláďata svědomitě staral, takže po uplynutí tří týdnů byla zcela samostatná. Nyní bylo třeba mladé od rodičů přemístit, protože agresivita samce byla stále větší. To signalizovalo, že se blíží další hnízdění.

Chovný pár zvonohlíků mozambických odchoval v jedné hnízdní sezóně ze tří hnízd osm mladých.
 
Použitá literatura:
AZN 9/2000
Rudolf Vít
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru