Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Exotičtí holubi, holubi a hrdličky (4. část)
Sdílet:

Exotičtí holubi, holubi a hrdličky (4. část)

Holoubek buckleyiův patří mezi nejmenší holoubky. V přírodě žije v Ekvádoru a Peru. Dost se podobá u nás již známějšímu holoubku skořicovému (Colu...

Holoubek buckleyiův patří mezi nejmenší holoubky. V přírodě žije v Ekvádoru a Peru. Dost se podobá u nás již známějšímu holoubku skořicovému (Columbina talpacoti). Je však o něco menší a liší se zbarvením.
Čelo, temeno hlavy a obličej má holoubek šedé s růžovým nádechem. Hruď a záhlaví je vínově červené, břicho je světle hnědé. Záda jsou růžově hnědá, rovněž i křídlové krovky. Na křídlech má černohnědé skvrnky. Ocas je tmavohnědý, vnější ocasní pera mají světlou obrubu. Zobák je rohově šedý, nohy mají masově červenou barvu. Holubička má barvy matnější a břicho je žlutohnědé.
Svými projevy a nároky na chov se neliší od jiných, zejména středo a jihoamerických holoubků.

V zajetí se mohou chovat jak v prostornější kleci, tak samozřejmě ve voliérce. Dle mých zkušeností se lepších výsledků v chovu dosahuje ve voliérce. Obdobně jako jiné malé holoubky je nutné je chovat po páru, poněvadž jinak šarvátky mezi nimi neberou konce a to zejména pokud jsou v toku.
Je však možné je chovat společně s některým z „mírnějších“ větších druhů holubů. Já jsem je choval s holuby krvavými a zlatoprsými. Po dobu dvou roků, co jsem je měl, nedošlo k vážnějším problémům. Poněvadž však chování holoubků a holubů je někdy nevypočitatelné, je nutno holoubky stále sledovat a v případě náznaků agresivity je ihned oddělit, aby nedošlo k nejhoršímu.
Holubička snese ob den dvě bíle zbarvená vajíčka, na kterých se střídá, tak jako většina holubů, s holoubkem. Inkubace trvá 14 dnů. Prvních asi 5 až 6 dnů krmí rodiče holoubátka tzv. holubí kaší a pak postupně přechází ke krmení natráveným zrním a vaječnou míchanicí. Přibližně ve stáří 12 až 14 dnů opouští holoubátka hnízdo. Zpočátku se zdržují na bidélcích poblíž hnízda a za 2 až 3 dny již slétávají na zem, kde se učí od rodičů sama přijímat potravu. Rodiče je přibližně dalších 14 dnů přikrmují a po této době jsou holoubátka již zcela samostatná a je vhodné je oddělit, poněvadž je rodiče někdy začínají pronásledovat.
Přibližně týden po tom, co holoubátka opustila hnízdo, většinou začíná chovný pár s přípravou na další hnízdění. Jakmile holubička snese další vajíčka, přebírá péči o holoubátka pouze holoubek. Toto se za sezónu opakuje 5 až 6×, takže chovný pár je schopen odchovat za rok až 12 holoubátek.
Krmení je obdobné jako u jiných malých holoubků. Základem jsou různé druhy prosa, lesknice, řepka a vaječná míchanice, v oblibě mají také mák. Vaječnou míchanici je nutné podávat zejména při odchovu mladých, poněvadž nahrazuje holoubkům bílkoviny, které v přírodě získávají sběrem drobného hmyzu.
Výše uvedené zrní podávám holoubkům po celý rok také v naklíčeném stavu.
V zimním období je nutné je chovat v zimní ubikaci. Teplota kolem 10 °C jim stačí. Od konce dubna do poloviny října (podle počasí) mohou být bez problémů ve venkovní voliéře.
Holoubci buckleyiovi u nás nejsou zatím u chovatelů více zastoupeni. Jsem však přesvědčen, že si časem získají své příznivce, poněvadž jsou to velmi pěkní a zajímaví holoubci.

(Pokračování příště.)
Autor textu: Zdeněk Říha
Autor fotografií zdroj: Zdeněk Říha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru