Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Holub krvavý bartletův
Sdílet:

Holub krvavý bartletův

Tento bezesporu jeden z nejkrásnějších exotických holubů pochází z filipínských ostrovů Luzonu a Mindanao. Jeho latinský název je Gallicolumba crini...

Tento bezesporu jeden z nejkrásnějších exotických holubů pochází z filipínských ostrovů Luzonu a Mindanao. Jeho latinský název je Gallicolumba crinigera.

Zbarvením se od sebe holub s holubicí příliš neliší. U dospělých holubů má holub tmavě červenou skvrnu na hrudi o něco větší než holubice a ta je také o něco drobnější než holub. Tito holubi mají temeno hlavy, záhlaví a boky krku tmavě šedé se zeleným leskem. Záda a kryt ocasu jsou červenohnědé s purpurovým leskem. Spodní část krku a část hrudi je bílá. Uprostřed hrudi je výše uvedená tmavě červená skvrna. Křídelní krovky a letky jsou červenohnědé. Břicho je žlutohnědé. Zobák mají tmavošedý, duhovka je hnědá a nohy jsou karmínově červené. Délka holuba je kolem 27 cm, z toho asi 10 cm připadá na ocas. Holoubě (tento druh snáší pouze jedno vajíčko) je celkově tmavé a přepeřování trvá přibližně 3 - 4 měsíce.

Holubi krvaví bartletovi patří mezi tak zvané zemní, nebo běhavé holuby, z čehož plyne, že převážnou část dne tráví na zemi. V přírodě sbírají různá semena a drobné živočichy (brouky, červy a další hmyz).

V zajetí pobíhají po zemi, takže voliéra by měla být alespoň 1,5 - 2 m dlouhá. Vysoká stačí kolem 2 m, šířka kolem 1 m.

Hnízdo těmto holubům umísťují přibližně 1 až 1,5 m vysoko a vystýlám ho senem, které nastříhám přibližně na 10 cm dlouhá stébla.

Holubi snadno zahnízdí. Přibližně do 10 dnů od projevů naznačujících, že mají zájem o hnízdo snese holubice jedno bíle zbarvené vajíčko. Inkubace trvá 16 dní a hnízdění probíhá obdobně jako u jiných holubů. To znamená, že většinu inkubace sedí na vajíčku holubice a pouze přes den ji střídá na několik hodin holub.

Holoubátko je krmeno přibližně týden tzv. holubí kaší, později rodiče pozvolna přechází na krmení natráveným zrním a vaječnou míchanicí. Ta je nezbytná, poněvadž holoubátko potřebuje nutně živočišnou bílkovinu. Holubi bartletovi, stejně jako ostatní zemní holubi které chovám nebo jsem choval, velmi oblibují moučné červy. Ty jim podávám spařené a při každém krmení čekají na tuto pochoutku, kterou mi zobou z ruky. Jsou to velmi krotcí holubi a zpanikaří pouze, když se něčeho leknou. Krmím je směsí pšenice, prosa, řepky, slunečnice, kardy, loupaným ovsem a do vaječné míchanice přidávám vařenou rýži.


• holub bartletův v ptačím parku Walsrode v SRN

V případě, že některý pár nespolehlivě hnízdí, je možno jako chůvy použít Hrdličky chechtavé. V tomto případě je nutné, aby hrdličky měly tzv. holubí kaši. Je možný také umělý odchov, jak ho s úspěchem využívá ing. Dlábek ze Šlapanic. Vajíčko vylíhne v líhni a holubátko krmí injekční stříkačkou speciálním krmením pro malé papoušky. Podrobněji by mohl tento způsob popsat ing. Dlábek.

Holubi bartletovi nejsou hákliví na výkyvy počasí, ale přes zimní období je nutný jejich chov ve vytápěné ubikaci.

Autor textu: Zdeněk Říha
Autor fotografií zdroj: Zdeněk Říha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru