Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Motýlek rudouchý
Sdílet:

Motýlek rudouchý

Tento druh se vyskytuje v osmi poddruzích, které jsou rozšířené téměř po celé Africe. Jednotlivé poddruhy se liší především velikostí, proto je někdy rozlišení dosti obtížné. Motýlci dovážení z východní Afriky mají větší postavu a jsou odolnější.

Popis

Převládající zbarvení peří je blankytně modré. Témě, zadní krk a křídla jsou hnědé. Břicho a spodní krovky ocasní mají světle šedohnědé s červeným nádechem. Po stranách hlavy mají přes uši velmi nápadnou podlouhlou jasně červenou skvrnu. Oko mají hnědé, zobák šedavě červený s černou špičkou, nohy barvy rohové. Délka 12 cm. Samička nemá červenou skvrnu na uších a má méně modré barvy. Vlast: severní část tropické Afriky s výjimkou vnitroafrického lesa, na jih sahá až k jižnímu okraji Konga a severní Rhodesie.

Zpočátku je choulostivý, vyžaduje dostatek tepla a péče, po drobrém uvyknutí je vytrvalý a odolný i vůči mírnému poklesu teploty. Pro svůj pěkný zevnějšek, snášenlivost s ostatními spoluobyvateli voliéry, snadné hnízdění a pěkné zbarvení, patří k oblíbeným druhům u chovatelů. Motýlek je velmi čilý, celý den je v neustálém pohybu a proto se lépe hodí do prostorných klecí nebo dobře zarostlých voliér. Zde si brzo postaví hnízdečko buď volně v křoví nebo v budce 12x12x15 cm s přední stranou z 1/3 otevřenou nebo v košíčku podobných rozměrů. Hnízdo bývá umístěno v krajních větvičkách jen zcela volně, nepořádně spletené, takže je při kontrole nutná velká opatrnost, abychom je neshodili.

Rozmnožování

Snůška je 4-7 vajíček, téměř pravidelně snáší 5 vajíček. V sezení se přes den rodiče střídají, v noci sedí oba. Po 11 dnech se líhnou mláďata, které jsou pokrytá jemným chmýřím a v koutcích zobáčku mají blankytně modré bradavky. Rodiče je krmí převážně živočišnou potravou, bez níž si zdárný odchov není možné představit. Po 19-22 dnech opouštějí hnízdo. Nejsou obvykle zcela opeřená a mají krátké ocásky. Jinak se vybarvením podobají samičce, jen barvy jsou matnější a zobáček je ebenově černý. Sedí-li několik mláďat vedle sebe na bidélku, můžeme s velkou pravděpodobností určit samce od samiček. Mladí samečkové mají modřejší zbarvení. Přepeřování trvá asi 4 měsíce. Staří vyhnízdí v jedné sezóně i čtyřikrát. Ke krmení mladých přijímají vaječnou míchanici, ale přednost dávají čerstvým mravenčím kuklám a moučným červům.

Svatební tanec u samiček

Chytal jsem pravidelně různý hmyz smýkací sítí. Sběr jsem nasypal do krabice a uzavřel víkem, ve kterém byl malý otvor 40x40 mm. Tímto otvorem vylétal hmyz za světlem a zde také číhali motýlci, kteří všechen sesbírali. Základním krmivem je směs pros, především drobných druhů (mohár, čumíza). Sameček se ozývá krátkou příjemnou písničkou. Při tokání drží v zobáčku stéblo trávy, rytmicky na bidélku poskakuje a při tom prozpěvuje písničku. Je zajímavé, že většina dobře vyvinutých samiček nejen zpívá, ale provádí i svatební tanec, přesně jako sameček. Motýlci se za letu zastaví a třepotají se ve vzduchu jako motýli, odtud asi jejich jméno.

Autor textu: Rudolf Václavský
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru