Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nečekaný odchov nandejů černohlavých
Sdílet:

Nečekaný odchov nandejů černohlavých

Domnívám se, že nandeje černohlavé není potřeba představovat, jsou to papoušci v našich voliérách a klecích celkem rozšíření. Každý je zná nebo o nich alespoň slyšel. Tento druh jsem obdivoval skoro od svých začátků s chovem, ale nebyly finance a místo pro chov. Svůj chov jsem o tyto papoušky obohatil v lednu 2012, kdy jsem je vyměnil za pár modrých penantů a pár rozel pestrých.

Popis

Domovinou elegantních nandejů je jihovýchodní Bolívie, Paraguay a sever Argentiny. Jejich délka je 30 cm včetně ocasu. Samci od samic se neliší ničím. Barva je výrazně zelená téměř po celém těle. Tváře a horní část hlavy jsou zbarveny od tmavě hnědé až po černou barvu. Hrdlo a vrchní část hrudi jsou namodralé, kolem končetin mají červeně zbarvené peří a končetiny jsou růžové. Kolem očí mají nandejové šedou až bílou holou kůži. Duhovka je tmavě hnědá. Mláďata se liší od dospělých ptáků pouze černou duhovkou a tmavými končetinami. Tito ptáci mají ve zvyku nocovat v budce. K jejich zvykům patří také pronikavý, někdy až nepříjemný hlasový projev.

Krmení

Své papoušky krmím suchou směsí značky Apetit. Zkoušel jsem různé druhy zrnin, ale nejvíce jim zachutnala směs s papričkami. Klíčené ani máčené nedávám. Krmím denně, suchou směsí, zeleným, piškoty, ovocem. Ze zeleniny mi berou pouze mrkev. Z ovoce dostávají, co je momentálně k dostání z běžných druhů. Nejvíce milují třešně a jablka. Na jaře podávám denně suchou směs a směs z nakrájeného jablka, zeleného krmení, nastrouhaného vejce, mrkve a piškotů. V době odchovu podávám suchou směs, vaječnou míchanici ovoce a piškoty. Nandejové mi nechtěli brát míchanici, tak krmí mladé pouze suchou směsí, ovocem a piškoty, kterých je v tu dobu nadměrná spotřeba.

Chovatelské zařízení

Nandeje jsem umístil do celoročních zateplených dřevěných voliér s výlety, kde z jedné strany jsou kakarikové a z druhé patagonci. V zimě tam zamrzá voda, ale při letošním mrazech (minus 26,6 °C ) bylo v záletech minus 7 °C. Zálet mají vybaven krmným pultem, budkou, dvěma bidly a půlkruh z bývalé kmenové budky. Velikost budky je 25×25×45 cm (velikost základny krát výška). Zálet má rozměry 1×1,25×2,2 m, výlet je 3×1,25×2 m (dך×v). Ve výletu jsou umístěna tři bidla, miska na koupání a větve na okus. Na voliérách mám svařované pletivo 19×19 mm a 1,2 drát.

Chov

Nandeje jsem kupoval jako pár bez určení pohlaví s kroužky 08, který prý už odchoval mláďata, ale u chovatele, od kterého jsem je přivezl, se pouze pářili a krmili. Nandejové si celkem rychle navykli na nové prostředí a hned první noc strávili v budce. Ptáci se k sobě měli, a tak jsem věřil, že to pár bude. Celé dny seděli vedle sebe a probírali si navzájem peří, občas jsem viděl i krmení. Když se v půlce března oteplilo, na obou ptácích bylo vidět, že pomalu přicházejí do toku. Ptáci roztahovali křídla, klaněli se, krmili a občas jsem viděl pokusy o páření. Páření bylo stále častější, stejně tak zdržování se ptáků v budce přes den. Ale když se začátkem dubna nic nedělo – stále stejné chování, začal jsem pochybovat, zdali je to pár. Pokaždé, když jsem viděl, jak se krmí, zdálo se mi, jako by se střídali, ale je to těžké posuzovat, protože oba jsou totožní. Byl jsem rozhodnut, že nechám udělat určení pohlaví a v případě, že se bude jednat o dva jedince stejného pohlaví, jednoho prodám a dopáruji. Nakonec jsem se rozhodl, že je prodám i tak, protože mám ještě pár patagonců, kteří jsou klidní, dokud nezačnou řvát nandejové, potom se začnou překřikovat a to je většinou tak půlhodinový koncert. Mně osobně to nevadí, ale nechci mít problémy se sousedy, se kterými zatím vycházím bez problémů. Podal jsem inzerát, že prodám asi pár nandejů černohlavých, bylo to v dubnu, asi 14 čtrnáct dnů před burzou v Týništi. Druhý den od podání inzerátu se mi ozval chovatel, se kterým jsem se již znal. Dohodli jsme se, že mu je přivezu na burzu. Ale vše se změnilo 18. dubna, čtyři dny před burzou, kdy jsem kontroloval budky a u nandejů jsem objevil jedno vajíčko. Takže jsem se spojil s chovatelem a řekl jsem mu, co se přihodilo, a domluvili jsme se, že si je nechám a uvidíme, co z toho bude. Postupně snášela samička obden vajíčko, celkem snesla čtyři. Překvapilo mě, že se moc nezdržovali v budce a při jakémkoli vyrušení hned vylézali ven. Proto jsem chodil v tu dobu pouze krmit a občas rychle uklidit, abych je moc nerušil a mohli sedět. Začátkem června jsem vajíčka prosvítil a zjistil jsem, že jsou všechna plná.

Kolem 10. května jsem čekal líhnutí prvních mladých, ale nic se nedělo, ani na vajíčkách nebylo viditelné porušení, které by naznačovalo líhnutí. Změna nastala 13. května, kdy se vylíhlo první mládě. Následovalo druhé 14. května, třetí 16. května a poslední se vylíhlo až 20. května. Pár mladé krmil přímo ukázkově, ale pouze tři, to nejmladší mládě uhynulo ve věku 10 dnů. Ostatní tři mladé jsem okroužkoval ve věku 12 dní kroužky o průměru 6 mm. V době hnízdění ptáci o hodně zkrotli, samec důvěřuje méně, ale oba si přijdou pro třešeň. Samice si ostražitě hlídá okolí budky. Vždy při kontrole mladých visí vedle budky na pletivu, hlídá si mě a přitom se houpe a syčí.

Závěrem

Když píši tento článek, jsou mladí zcela opeření a už sedí v budce na bidle, takže čekám každým dnem jejich výlet ven. Tito papoušci jsou úžasní jak svým zbarvením, tak svým charakterem a zvědavostí. V tom bych si dovolil je přirovnat i ke kakarikům, kteří patří také mezi „zvědavce“. Dalším jejich plusem je nenáročnost na chov, spokojí se s průměrnou voliérou. Ovšem jejich velké minus je opravdu pronikavý křik, kvůli kterému je musím dát pryč, ale nikdy na ně nezapomenu a určitě si je někdy znovu pořídím. Jsou to prostě nádherní a sympatičtí papoušci.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru