Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušek červenokřídlý
Sdílet:

Papoušek červenokřídlý

Popis tohoto australského papouška určitě není třeba, vzhled můžeme vidět na přiložených fotografiích, snad jen, že měří 32 cm a odchovaná mláďata jsou podobná dospělé samici.

Můj chov

Tyto papoušky jsem si pořídil asi před pěti lety, tehdy jsem choval andulky a neofémy, ale toužil jsem po nějakých větších papoušcích. Papoušek červenokřídlý zvítězil svým nádherným zbarvením a klidnější povahou. Koupil jsem dva nepříbuzné jedince. Mělo jít o pár. Po dvou letech se však ukázalo, že jde o dvě samice. Shodou náhod měl známý dva samce, a tak jsme všechny čtyři papoušky na podzim pustili do jedné voliéry a čekali jsme, zda se spárují. Po týdnu měli vybráno. Jeden pár si vzal známý a druhý mi zůstal.

Stavba voliér

Mezitím jsme na zahradě vybudovali voliéry (2,5 m délka, 1 m šířka, 2 m výška) kovové konstrukce, které vydrží mnohem déle než dřevěné, se zálety (1,8 m délka, 1 m šířka, 2 m výška). Venkovní část je vysypána pískem a štěrkem, kde tito papoušci s oblibou tráví svůj čas, zde jim také podávám v letních měsících zelené krmení a klasy v mléčné zralosti. Pozoroval jsem je, že se tady také sluní. Vnitřní prostor je vydlážděn. Přes zimu zde udržuji teplotu nad bodem mrazu, aby nezamrzla voda, přestože tito papoušci snesou i větší mrazy. Bidla jsou ve voliéře bezová nebo vrbová, stejně tak větve na okus. Po celý rok tito papoušci milují déšť, a to i při několika málo stupních nad nulou.

Hnízdění

Jakmile se začalo blížit jaro, papoušci dostávali naklíčenou směs slunečnice a pšenice a vaječnou míchanici. V dubnu jsem do vnitřní ubikace umístil přírodní kmen (průměr 30 cm, výška 50 cm). Začátkem května začal být sameček agresivní k papouškům ve vedlejších voliérách a stále si hlídal samici. V tu dobu také samička začala upravovat hobliny na dně budky. Jednoho dne úplně zmizela, nechtěl jsem ji rušit a kontrolu budky jsem provedl až dva dny potom. V budce byla dvě vajíčka. Postupně snesla celkem pět vajíček. Kolem třináctého dne jsem provedl prosvícení a byl jsem mile překvapen, všechna vajíčka byla oplozená. Po dvaceti dnech od zasednutí jsem uslyšel v budce žadonění mláďat o potravu, od toho dne jsem začal každý den podávat míchanici. Příjem potravy se zvyšoval. Po týdnu jsem provedl kontrolu. Pod samicí bylo pět dobře nakrmených mláďat. Při kontrolách samice nebyla agresivní. Mláďata v budce rostla, přesto však byl mezi prvním a posledním vyklubaným mládětem dosti velký rozdíl. Samice však ani poslední nezanedbávala a kolem 38. dne od vyklubání začala mláďata postupně opouštět budku a objevovala se i ve venkovním výletu. Večer jsem je vždy po dobu asi jednoho týdne musel zahánět do vnitřní ubikace, aby nedošlo k podchlazení nebo promočení na dešti. Poslední mladé bylo o poznání menší a po třech dnech od vylétnutí uhynulo. Zřejmě si nevyžadonilo dost potravy, přesto vypadalo, že je v dobrém stavu.

Další roky

Příští rok se vše opakovalo, samice však zpočátku neměla zájem o páření. Po určité době se však začala nastavovat samci k páření. Po pár dnech zasedla na čtyři vajíčka, která ale byla neoplozená. K dalšímu hnízdění už nedošlo. Myslím, že příčinou bylo počasí, které toho jara bylo opravdu velmi chladné a deštivé.

Minulý rok se pár na jaře moc neprojevoval, a tak jsem měl strach, že se situace bude opakovat. Samice opět zasedla na čtyři vajíčka. Dvě byla oplozená a vyklubala se z nich mláďata. Asi po dvou dnech slabší mládě uhynulo, i když měl pár dostatek potravy. Druhé mládě pár odchoval k samostatnosti. V době, kdy bylo mládě v budce, mu samice škubala peří na krku, po vylétnutí se mládě dopeřilo. Myslím, že když měla samice více mláďat, měla také více starostí, a tak mláďata neškubala.

Krmení

Přes celý rok krmím směsí zrnin (dva druhy prosa, loupaný a neloupaný oves, lesknice, konopí, kardi, pohanka, černá a žíhaná slunečnice). Dále dostávají jablka, mrkev, salát, zelí a další ovoce a zeleninu, kterou pěstujeme na zahrádce. Přes léto také dostávají dostatek zeleného krmení (ptačinec, smetanka lékařská, nasekané kopřivy), plody bezu, jeřabin, které také zamrazuji na zbytek roku, kukuřici a obiloviny v mléčné zralosti, větve hlohu, na kterých jsou plody, které rádi okusují. Na jaře papouškům podávám celé větve třešní, které jsou bohaté na pupeny, což přímo milují. Přes celý rok, a hlavně v době hnízdění, dostávají namočený rohlík nebo piškoty. Jeden týden v měsíci podávám vodu s česnekem, která přispívá k dobrému trávení, také je to určitá prevence proti začervení. I přesto dvakrát ročně odčervuji.

Nyní se chystám na další sezónu. Jako každý rok očekávám, jaká překvapení přinese. I o tom chovatelství je …

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru