Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zelené krmení
Sdílet:

Zelené krmení

Zelené krmení je pro správnou výživu ptáků velmi nutné a podávám ho denně v menších dávkách. To, že zelené dávám vždy čerstvé a z ověřených míst, o kterých vím, že zde nebyl prováděn chemický postřik, snad není třeba zdůrazňovat. Také se vyhýbám sběru u silnic a stezek pro pěší se psy. Nejlepší je podávat zelené z vlastní zahrady, ze záhonu nebo z truhlíků.

Jaro, léto, podzim, zima

Nejoblíbenější je ptačinec žabinec, jeho tobolky s nedozrálými semeny a mladými výhonky jsou pro ptáčky velkou pochoutkou. Podle ročních období můžeme podávat listy a dozrávající květy pampelišky i špenát setý. Také v létě nám příroda nabízí mnoho semen ke sběru – například ježatku (plané proso) nebo pelyněk pravý. Na zimní období si můžeme nasušit mladé kopřivy, heřmánek, vratič, žebříček a ježatku. Svazujeme si bylinky do malých svazečků, ve kterých je sušíme a podáváme ptákům ke konzumaci. Zebřičky je rády ozobávají celou zimu. Já začínám podávat sušené bylinky jednou týdně od doby, kdy přestanu se sběrem na zahrádce.

Sběr bylinek

Nejvhodnější doba pro sběr bylinek je přelom jara a léta a potom celé léto až do začátku podzimu. Vhodná doba pro sběr bylinek je v dopoledních hodinách po uschnutí rosy, nejlépe pokud je pod mrakem. Vyvarujte se sběru v poledních hodinách za úmorného tepla. Sušení provádějte v dobře větrané místnosti. Na zavěšené rostlinky nesmí svítit přímé slunce.

Záhony

Na zahradě jsem si připravil záhon o velikosti 1×3 metry, na který jsem zasel špenát a ptačinec. Dále jsem si udělal bylinkový záhon s bazalkou, mátou, petrželí, tymiánem i oreganem o velikosti 0,5×4 metry. Mladým ptákům v odstavce dávám jen ptačinec a špenát. Hnízdícím párům dávám každý den list pampelišky, který uchytím, aby ho samec neodnesl do hnízda.

V zimě osení

Pokud chceme ptáčkům zpestřit jídelníček v zimě, vypěstujeme si osení z pšenice, prosa, ovsa či ječmene. Pokud máme malý květináč, dáme ho do klece či voliéry, budeme-li osení pěstovat v truhlících, tak ho i několikrát ostříháme, než uhyne. V průběhu celé zimy pěstuji zebřičkám osení, které dávám do proletek a zebřičky ho okamžitě spasou.

Zebřičky nemají moc rády ovoce. Přednost dají již zmiňovanému zelenému krmení.

Závěrem

Jak vidíte, být chovatelem neznamená jen sypat směs a měnit vodu, ale i trochu zahradničit a bylinkařit. V pozdním jaru a celé léto chodím s dětmi na procházky a podnikáme cyklistické výlety a vždy domů přinášíme nějakou tu bylinku. Na podzim mám již zásobu na celou zimu.

Autor textu: Jan Makyňa
Autor fotografií zdroj: Jan Makyňa
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru