Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zvýšení atraktivnosti výstav a motivace chovatelů výstavních andulek
Sdílet:

Zvýšení atraktivnosti výstav a motivace chovatelů výstavních andulek

Moravský klub chovatelů andulek se sídlem v Brně (dále jen MKCHA) zaznamenal v posledních 3letech zvýšený zájem o organizovaný chov výstavních andulek. Výsledkem je zvýšení členské základny na dnešních 106 členů. 

MKCHA a výstavy

Každý rok pořádá MKCHA 2 výstavy, z toho jednu jako výstavu mláďat, z níž vzejde klubový vítěz „Mistr klubu“ pro daný rok. Podmínkou však je vystavit minimálně 8 ks andulek při zachování poměru minimálně 2 ks samic. Takto 8 nejlépe umístěných andulek je podle klubového klíče ohodnoceno a chovatel s největším počtem získaných bodů se stává pro daný rok „Mistrem klubu“ a obdrží putovní pohár.

Pokročilý a začátečník

Vzhledem k tomu, že řada chovatelů nedosahuje ve svých chovech takové úrovně, aby mohla konkurovat špičkovým chovatelům v republice (např. př. Groda), klesá tak zájem těchto chovatelů vystavovat, protože všechny výstavní třídy vyhrává jen omezený počet špičkových chovatelů. Při hodnocení ohlasů na dosud uspořádané výstavy se začal výbor MKCHA touto problematikou zabývat. Pro zvýšení motivace členů MKCHA vystavovat, navrhl výbor našeho klubu členské základně na výroční členské schůzi v dubnu letošního roku rozdělit výstavy na kategorie chovatelů - pokročilý a začátečník. Diskuzí byla nakonec tato varianta pořádání výstav ještě rozšířena a odsouhlasena na kategorie: šampion, pokročilý a začátečník. Při posuzování exponátů na výstavách prvních dvou kategorií se bude postupovat podle zásad osvětové organizace WBO, tj. pořadím 1-7 ve třídě a u třetí kategorie podle zásad organizace COM, tj. bodováním všech exponátů. Zásady udělování a počty cen vítězům jednotlivých kategorií budou pro všechny stejné. Máme tím na mysli vítěz výstavy dané kategorie, nejlepší protějšek vítěze a nejlepší pár. Vítězové a jejich nejlepší protějšky v daných kategoriích se utkají o celkové vítěze pořádané výstavy. Samozřejmě, že titul „Mistr klubu“ pro daný rok vzejde z kategorie šampion.

Otevřené výstavy

O tom, ve které kategorii chce chovatel vystavovat se rozhodne sám v nultém ročníku tj. roku 2000 a zvolenou kategorii vyznačí v přihlášce na výstavu. Ve snaze neustálého zvyšování atraktivnosti výstav pro chovatele výstavních andulek jde výbor MKCHA stále dál. Již dnes zpracovává zásady, podle kterých chovatelé výstavních andulek - vystavovatelé dle dosažených výsledků v roce budou postupovat nebo sestupovat mezi jednotlivými kategoriemi pro příští rok.

Výboro MKCHA věří, že touto, v naší republice novinkou v pořádání výstav, zvýší motivaci jak vlastní členské základny, tak i ostatních chovatelů výstavních andulek prezentovat se na výstavách pořádaných MKCHA, neboť výstavy pořádáme jako otevřené, tj. i pro nečleny klubu.

Výbor MKCHA si je vědom, že tento zlom v organizaci výstav bude klást na výbor značné technické a organizační nároky. Výbor klubu i aktivní členové klubu jsou odhodláni svou prací dokázat chovatelské veřejnosti, že i takovéhoto úkolu se zhostí dobře a navržený způsob pořádání výstav zdomácní. Myslíme si, že jen tímto způsobem budeme schopni kráčet vpřed v chovu výstavních andulek. Ale to všechno ukáže až čas.

Autor textu: ing. Jaromír Janíček
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru