Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O dalších zkušenostech s Kanavitem
Sdílet:

O dalších zkušenostech s Kanavitem

V poslední době jsem testoval Kanavit znovu, ale opatrně, protože jsem měl obavy, jak to dopadne. Posuďte sami moje dosavadní výsledky. 1. - 2-4 ka...

V poslední době jsem testoval Kanavit znovu, ale opatrně, protože jsem měl obavy, jak to dopadne. Posuďte sami moje dosavadní výsledky.
1. - 2-4 kapky Kanavitu na 1 litr vody jsou zcela neškodné a ptáci pili tuto obohacenou vodu rádi.
2. - Tento roztok jsem podával ptákům právě v době přepeřování a měl jsem dojem, že přepeřování probíhá rychleji a důkladněji, jak o tom svědčilo velké množství vypadaného peří ve voliérách. Proces přepeřování u sledovaného ptactva trval čtyři týdny, u některých asi 5 týdnů. Prakticky to byl poslední měsíc v srpnu a celý měsíc září. Uvedenou dávku jsem podával každý týden, vždy v sobotu a v neděli.
3. - V posledním zářijovém týdnu jsem testoval vliv na tyto druhy ptáků: barevné kanáry a glostery - 23. a 24.9. jsem dával Kanavit v napáječkách v množství 2 kapky na jeden litr, další dny čistou „Dobrou vodu“ (bez bublinek).

Současně jsem testoval Kanavit u ptáků ve voliérách, jednalo se o snovače, kanáry, hýly mexické, zebřičky, pěnkavy, konopky a glostry.
a) základní dávka 2-4 kapky na 1 litr
b) silnější dávka 8 kapek na jednu malou skleničku od hořčice. Tyto dávky jsou podle mých zkušeností optimální. Ještě připomenu, že výsledky testů by mohly být ovlivněny vnějšími vlivy, jako jsou slunce, vzduch, velikost voliér, optimální možnosti ke koupání, žádný průvan ap.

Přehled celkové situace: stejné klece, voliéry, koupelny, dále stejné krmivo (zrniny i zelené), vaječná míchanice každý týden, omezení vitaminových doplňků (pouze Roboran nebo Vitamix), občas sušené červy (Gamarus), sušené dafnie (perloočky), občasné podávání česneku. Docílený efekt: v průběhu pěti týdnů jsem zaznamenal zřetelně lepší vitalitu i přepeřování.

Myslím si, že Kanavit není nutno aplikovat často, především v době, kdy je dostatek zeleného krmení. Vhodné by bylo podávat preventivně 1x za měsíc 4 kapky na litr (v létě). Na podzim a v zimě (listopad - únor) 1x za 14 dnů také 4 kapky na 1 litr. Tento způsob se mi zdá zatím optimální. Zbývá ještě mnoho otázek k zodpovězení, aby se používání Kanavitu ve výživě ptáků stalo skutečným přínosem. Na dořešení a závěr si musíme ještě počkat.

V každém balení přípravku jsou letáčky se základními údaji o způsobu používání, které je nutno respektovat. Dále jsou zde údaje o době použitelnosti. Kanavit a jemu podobné druhy výrobků, je po rozředění třeba spotřebovat v nejkratším možném čase. Záleží zde na světelných podmínkách (záření slunce) a teplotě v prostoru.
Rudolf Vít
Autor textu: Karel Strnad
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru