Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Přerůstající a vykřivený zobák  – je to problém?
Sdílet:

Přerůstající a vykřivený zobák – je to problém?

Zobák papoušků se skládá z horní a spodní čelisti, je tvořen rohovinou, podobnou jako třeba lidské nehty. Papouščí zobák má neukončený růst, to znamená, že roste po celý papouškův život. Zobák, který je u papoušků velmi tvrdý, se neustále opotřebovává při příjmu potravy, při okusování větví a neustále papouškům dorůstá. Starší ptáci větších papouščích druhů mají zobák na mnoha místech oloupaný, boční strany hlavně horní části se při okusování větví a při příjmu potravy olamují. Mladí ptáci mívají zobák podstatně hladší na povrchu, bez tzv. šupin.

Stav a vzhled zobáku a nohou může napovědět přibližné stáří papouška. Do horní i spodní části zobáku vedou citlivá nervová zakončení a cévky zásobující živinami a kyslíkem i přerůstající části – když zobák přeroste, prodlouží se částečně také cévy. Proto je zapotřebí při zakracování zobáku dostatek zkušeností a opatrnost je zde také namístě.

Estetická vada?
Poslední dobou přibývá na různých chovatelských serverech inzerátů na prodej papoušků (vesměs ručně dokrmovaných), kde je sice problém s přerůstajícím a vykřiveným zobákem uveden, ale s poznámkou na slevu ceny daného postiženého jedince a s doplněním, že to papouškovi v ničem nevadí, že se jedná pouze o estetickou vadu. Je tomu tak? Papouškům zobák neustále dorůstá, a když je z nějakého důvodu i vykřivený, tak se spodní část neopotřebovává a přerůstá, vykřivení čelisti se zvětšuje. Vy­křivení zobáku může být způsobeno nevhodnou manipulací při dokrmování – největší riziko různých deformací hrozí při dokrmování od vylíhnutí mláděte z vejce, zobáček je opravdu velmi měkký a riziko při nesprávném způsobu dokrmování je velké. Snad mohou hrát určitou roli u tohoto problému i genetické dispozice daného jedince. Přerůstající zobák je tedy zapotřebí neustále v různých časových intervalech zastřihávat a obrušovat – podle velikosti papouška nůžkami nebo kleštičkami na manikúru.

První případ
Měl jsem ve svém chovu jen dva případy vykřiveného a přerůstajícího zobáku – tedy jeho spodní části. Před léty po úhynu chovného samce Papouška konžského jsem nemohl nikde narazit na věkem a zbarvením odpovídajícího samečka. Až mně byl nabídnut ke koupi samec – aktuálně po úpravě zobáku zastřihnutím. Byl jsem na tuto skutečnost upozorněn a bylo mi řečeno, že občas, zcela nepravidelně, je nutné zobák upravovat. Asi po dvou měsících začal být stav spodní čelisti mého nově zakoupeného samečka neúnosný – spodní přerůstající čelist již byla vyosena a do horní části nezapadala. Rozhodl jsem se tedy k zastřižení spodní části. Vlastní zákrok probíhal za asistence dalšího zkušeného chovatele, který papouška držel, já nechal papouška zakousnout do kulatého bidla odpovídajícího průměru a spodní část jsem odstřihával malými kleštičkami určenými na manikúru nehtů na nohou. O tom, jak stresová situace je to pro obě zúčastněné strany, svědčí fakt, že papoušek po čtvrtém zákroku na zobáku uhynul na stres. Musel jsem jej zastřihávat každé čtyři měsíce a po každé úpravě zobák dorostl do původního patvaru.

Podruhé
Druhý případ s přerůstajícím zobákem nastal letos na přelomu roku, po vyhnízdění (opět u papoušků konžských) jsem zaznamenal menší vyosení a přerůstání opět spodní části zobáku u chovné samičky. Po úpravě prováděné stejně jako v předchozím případě se ale po několika měsících zdálo, že jsou obě čelisti zobáku v normálu. Ale asi po půl roce se celá situace opakovala – spodní část přerostla a nepatrně se i vyosila. Navíc druhý případ byl nepatrně snazší, protože samička byla ručně odchovaná, nebyla tak ve stresu, ale stejně z takového zákroku nebyla nadšená. Samička je osmiletá a do této doby neměla s přerůstáním zobáku problém. Nyní jsem nějak nestihl upravit zobák samičky v plánovaném termínu a začalo období dozrávání, a tedy i dodávávání plodů hlohu, který předkládám všem svým papouškům ad libido až do zimy. A když přijel kamarád, se kterým tento nepříjemný zákrok provádím – drží mi samičku při zákro­ku – zjistil jsem, že úprava není zapotřebí. Neustálým louskáním tvrdých pecek hlohu se tento samiččin nástroj upravil sám! Poslední úpravu jsem provedl v prosinci loňského roku opět za asistence kamaráda chovatele – spodní část zobáku byla asi o 5 mm přerostlá, ale na rozdíl od předchozích případů stále zapadala do horní čelisti. Tady bylo zastřižení o něco jednodušší – viz foto.

Je to problém!
Přerůstání zobáku je nutné věnovat dostatečnou pozornost a při abnormálním nárůstu bychom jej měli co nejdříve upravit, okamžitě po úpravě mohou papoušci přijímat potravu a obvykle si upravenou část začnou obrušovat o dřevěné nebo brusné bidlo. Zastřižený zobák nezabrušuji, nepokládám to za nutné, myslím, že zabrušováním bych jen zvyšoval stres postiženého jedince.
Co způsobuje přerůstání zobáku? Důvo­dů asi může být celá řada, snad i dispozice nebo denní činnost mohou ovlivňovat jeho růst. Mnoho chovatelů radí do klecí či voliér přidávat více větví na okus, kusy omítky, nemáčená tvrdá semena a ořechy ve slupkách… Jistě to může pomoci.
Pokud bych měl pravdivě odpovědět na otázku v nadpisu, zda je to problém, tak z mého pohledu to problém je, a velký. Navíc většina chovatelů, kteří si takto handicapovaného jedince pořídí jako domácího mazlíčka, bude muset s touto vadou absolvovat pravidelné návštěvy u veterináře. Zákrok totiž není pro laika jednoduchý a je vítána nějaká předchozí praxe s tímto problémem. Snad může celý problém s narůstajícím zobákem usnadnit včasné podchycení vady a přiměřená a opakovaná úprava. Přerůstání zobáku je častější u některých druhů papoušků. Mláďata papoušků jsou náchylnější k tzv. nůžkovému vykřivení zobáku. Příčiny těchto poruch nejsou dostatečně známy.

Takže shrnuto: je to problém – a je jistě lepší do koupě takto postiženého jedince dobrovolně nejít, těch pár korun ušetřených na slevě při koupi postiženého jedince za to opravdu nestojí.

 

Autor textu: Oldřich Šiška
Autor fotografií zdroj: Oldřich Šiška
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru