Ledňák modrokřídlý (Dacelo leachii) Vigors and Horsfield, 1827, v zájmovém chovu

Další fotografie (3)

Ledňák modrokřídlý je druhým největším zástupcem čeledi ledňáčkovitých (Alcedinidae) po ledňáku obrovském (Dacelo novaeguineae), je i jeho nejbližším příbuzným. Vyskytuje se v severozápadní až severovýchodní části Austrálie, na jižním pobřeží Nové Guiney a v severním Queenslandu (Cape York Peninsula). Obývá otevřené savanové lesy a eukalyptové háje, pastviny a plantáže s vysokými stromy v blízkosti vodních toků, pobřežní mangrovy, mokré bezlesé krajiny a zarostlé bažiny. Vyhýbá se suchým oblastem. Je považován za indikátor vysoké kvality ekosystému, kde se trvale zdržuje.

Třída:     ptáci (Aves)
Řád:     srostloprstí (Coraciiformes)
Čeleď:     ledňáčkovití (Alcedinidae)

Ledňák modrokřídlý patří mezi druhy ptáků, u kterých existuje pohlavní dimorfismus projevující se ve dvou znacích. Prvním znakem je výrazněji zbarvené opeření ocasu samce, svrchu jsou rýdovací pera modrá, lemovaná bílým proužkem po okrajích, zespodu jsou šedá. Samice má rýdovací pera svrchu hnědá zakončená bílými lemy, zespodu jsou hnědošedá s příčnými hnědými proužky. Druhým znakem je hmotnostní rozdíl mezi pohlavími. Samice je o 70–100 gramů těžší než samec (samci 250–322 g, samice 260–370 g). Tyto znaky se projevují až ve stáří prvního roku života. Ve srovnání například s naším ledňáčkem říčním (Alcedo atthis), který vede samotářský život, je ledňák modrokřídlý typicky kooperativním druhem. Žije v sociální skupině příbuzných jedinců, která je tvořena dominantním monogamním párem a 4–8 pomocníky.
V České republice je ledňák modrokřídlý chován ve třech zoo a rozmnožován ve dvou z nich, jak uvádí tabulka (struktura skupiny = počet samců, počet samic):

Celosvětově je ledňák modrokřídlý chován ve 45 institucích v pěti regionech v počtu 133 jedinců (61 samců, 58 samic, 14 mláďat), pouze v devíti institucích je rozmnožován (Umgeni River Park – Afrika, Feat­herdale Wildlife Park, Zoo Melbour­ne – Austrálie, Zoo Miami – Severní Ame­rika, Zoo Berlín, Folly Farm Leisure Ltd, Zoo Landau, Zoo Magdeburg, Zoo Olmen­se, Zoo Ostrava – Evropa). V roce 2016 bylo celkově odchováno 14 mláďat v devíti institucích (ZIMS, 2017).

Pokud se v chovu v lidské péči přiblížíme k přirozené skladbě v počtu 6–8 jedinců, je skupina schopna zahnízdit 4–5× v hnízdním období a kooperativně odchovat až 8 mláďat. Chovy ledňáků modrokřídlých v počtu osmi jedinců jsou zastoupeny pouze ve třech světových institucích, viz tabulka (struktura skupiny znamená počet samců, počet samic, mláďata neurčeného pohlaví).
Ostravská zoologická zahrada, jako jedna ze tří zoo a zooparků na světě, chová ledňáky modrokřídlé ve skupině osmi jedinců, což je optimální počet jedinců tvořících chovnou kooperativní skupinu. V chovných sezónách 2011–2016 vykazovala ostravská zoo výborné výsledky v chovu těchto srostloprstých ptáků, odchovala 15 jedinců. V současné době (duben 2018) snesla samice do hnízdní budky dvě oplozená vejce. Během dalších dnů se dočkáme vylíhlých jedinců, o které bude pečováno členy celé skupiny.

 

Další fotografie k článku

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře