Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rok 2018 chovatele barevných kanárů
Sdílet:

Rok 2018 chovatele barevných kanárů

Tento rok u mě začal netradičně, a to z toho důvodu, že jsem 17. dubna nastoupil do nemocnice na operaci a vrátil jsem se 21. dubna. S párováním kanárů začínám tradičně v měsíci březnu, na Josefa. V této době mám již kanáry připraveny na páření a přemísťuji je do párovacích klecí. V letošním roce jsem vše musel posunout o měsíc, protože jsem věděl půl roku dopředu, že nastoupím do nemocnice. V mé nepřítomnosti se o kanáry stará manželka, ale nemohu po ní chtít, aby se věnovala jim v době odchovu mláďat, což by pro ni bylo velmi náročné. Protože jsou kanáři ve voliérách, je jejich obsluha jednoduchá, neboť dostanou pouze zrní a vodu, a při této stravě několik dní vydrží.

Příprava na hnízdění

Od měsíce března jsem si kanáry na hnízdění připravoval podáváním příslušné potravy. Dostávali především pampelišku, a to ve všech stadiích její vegetace, od malých rostlinek až po semínka. Tento rok byl atypický svým průběhem, neboť ze zimy přišlo hned léto a vegetace byla o měsíc urychlená. Pampe­liška proto rychle odkvetla a kanáři dostávali velké dávky semínek. Podávání semínek je velmi pracné a náročné na čas, protože musím pampelišku ráno nasbírat, dokud je odkvetlý květ uzavřen, protože s příchodem sluníčka se rozevře a semínka s chmýřím začnou létat. Pak ostříhám chmýří, které by jinak létalo po celé místnosti, kde mám umístěn chov kanárů.

S párováním jsem započal dne 22. dubna a kanářice začaly hned se stavbou hnízda. První vajíčka jsem sbíral již šestý den po spárování. Výhodou bylo, že jsem většinou použil vyzkoušené páry z roku 2017. Podo­týkám, že chov praktikuji v párech, kdy samečka nechám u samičky po celou dobu hnízdění. V ojedinělých případech používám samečka na páření dvou samiček. Sestavil jsem i několik párů z mladých kanárů ročníku 2017 a při jejich hnízdění nebyly rovněž žádné větší problémy.

První mláďata

Oplodněnost vajíček byla vynikající a jen minimum bylo neoplozených. V hnízdech bylo většinou čtyři až pět mláďat. První hnízda mláďat byla odchována na semenech pampelišky a na jejich prosperitě to bylo znát. Dále jsem podával vaječnou míchanici s naklíčeným zrním. V letošním roce jsem nakličoval řepku s prosem a přidával jsem směs pro evropské ptactvo. Vaječnou míchanici připravuji tak, že dvě třetiny tvoří vaječná směs a jednu třetinu naklíčené zrní.

Sestavování párů

Co se týká samotných kanárů, sestavil jsem několik párů v lipochromu, a sice červených a červených mozaikových. Pro osvěžení krve u mozaikových kanárů jsem zakoupil dva samečky na výstavě v rakouském Linci a jednoho samečka od chovatele Kudrny z vítězné kolekce na naší výstavě v Brně–Kníničkách. Sa­mič­ky jsem si ponechal ze svého chovu, což praktikuji z toho důvodu, že jsou navyklé na prostředí, stravu a způsob hnízdění. Od každého samečka jsem odchoval v průměru osmnáct mláďat, protože jsem je pářil se dvěma samičkami. Vyznamenal se sameček od přítele Kudrny, který měl v prvním hnízdění od každé samičky pět mláďat a v druhém hnízdění pět a čtyři mláďata. Nedostatkem tohoto samečka je, že v každém hnízdě bylo mládě s černým flíčkem. Co se týká odchovu po samečcích z Ra­kouska, jedná se o pěkné silné ptáky, ale rovněž se vyskytla mláďata s černým flíčkem.

Sestavil jsem i pět párů červenoachátových opálů v mozaice a s jejich odchovem jsem rovněž spokojen. Tento druh kanárů chovám čtvrtým rokem, ale v loňském roce jsem jich odchoval od tří párů pouze jedenáct. Jedná se o líbivé ptáky s netradiční kresbou.

Ve svém chovu mám i kanáry v bílé barvě, a to recesivně bíloachátové opály, a jejich odchov se mi rovněž podařil na dobré úrovni a v dostatečném počtu.

Třetí hnízdění

Jelikož jsem s chovem začal o měsíc později, rozhodl jsem se, že nechám kanáry hnízdit jen dvakrát a s hnízděním skončím v měsíci červenci. Některé samičky ale snesly vajíčka na třetí hnízda, a jelikož mi bylo líto vejce vyhodit, rozhodl jsem se, že samičky nechám sedět, a doufal jsem, že vajíčka budou čistá, protože kanáři začali přepeřovat. K mému překvapení však byla vajíčka oplozená a mláďata se vylíhla. V hnízdě byla dvě až tři mláďata a rodiče začali silně přepeřovat, neboť klece byly plné peří. S krmením mláďat však nepřestali a v současné době, kdy tento článek píši (26. 8.), začínám mláďata odstavovat. Mláďata ve voliéře z prvního hnízdění jsou již ze dvou třetin přepeřena a doufám, že kanáři z třetího hnízdění to stihnou do konce měsíce října.

Jako v přírodě

V letošním roce jsem začal s chovem zároveň se začátkem hnízdění ptáků v přírodě, kdy ptáci krmí mláďata rovněž semínky pampelišky, což každoročně pozoruji v okolí svého bydliště. Na pampelišku se slétají konopky, stehlíci, zvonohlíci zahradní apod. V túji na sousedově zahradě vyvedly konopky mláďata začátkem měsíce srpna a věřím, že do zimy budou přepeřena. Na podzim mají ptáci k dispozici velké množství různých semen jak v mléčné zralosti, tak zralých.

Zdraví především

Začínat s chovem kanárů kolem Vánoc je náročné jak na krmení, tak časově, kdy musíme kanárům upravit den svícením a udržovat potřebnou teplotu. Kanáři přepeřují ze šatu mláďat již v měsíci březnu a dubnu a je nebezpečí, že začnou na podzim s přepeřováním znovu. Nechci se rozepisovat o podávání barviva, protože o této skutečnosti se vedou velké diskuse. Podstatné je to, že ptáci dostávají velké množství barviva již na hnízdě a znovu při přepeřování ze šatu mláďat. Že to jejich zdraví neprospívá, je prokázáno, a začnou-li přepeřovat znovu na podzim, dostávají třetí dávku barviva. Já osobně na hnízdě nebarvím a barvivo dostanou až při přepeřování z šatu mláďat. Ptáci sice nejsou jednolití a nejdou na výstavu, ale mají ušetřeno zdraví a možnost dožít se vyššího věku.  

 

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: JUDr. Rudolf Kocián
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru