Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ptačí chřipka hrozí především drůbeži, prevencí zůstává zejména důsledná hygiena
Sdílet:

Ptačí chřipka hrozí především drůbeži, prevencí zůstává zejména důsledná hygiena

Okrasné ptactvo
Nemoci

Státní veterinární správa nadále sleduje situaci kolem aviární influenzy, tzv. ptačí chřipky. Původcem letošní ptačí chřipky je virus vysocepatogenního subtypu H5N8. Ohroženy jsou především chovy drůbeže, a to nejen při možném kontaktu s vodním ptactvem. Divoce žijící vodní ptactvo je sice přirozeným rezervoárem nákazy, avšak do většiny chovů bývá virus zavlečen nepřímo, prostřednictvím kontaminované obuvi či předmětů (vozíky, kolečka, nádoby), případně krmiva a podestýlky. Zdrojem kontaminace bývá trus nakažených zvířat, případně půda jím promořená.
18.1. 2020 bylo potvrzeno ohnisko nákazy na trojmezí krajů Pardubického, Jihomoravského a Vysočiny, aktuální přehled nákazové situace můžete sledovat na webu SVS:  https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/ptaci-chripka-v-cr/

 

Chovatelé papoušků a drobného ptactva v bytových chovech mohou být poměrně v klidu.

Komora veterinárních lékařů uvádí, že k 31.1.2020 nebyla v ČR potvrzena nákaza ptačí chřipkou u exotického ptactva v zájmových chovech. Zejména papoušci jsou oproti drůbeži výrazně méně vnímaví vůči virům aviární influenzy, navíc v čistě bytovém zájmovém chovu (bez venkovních voliér) je při dodržování základních hygienických opatření kontakt s patogenem velice nepravděpodobný. 

U ptactva umístěného ve venkovních voliérách (např. australští papoušci) je riziko nákazy o něco větší. Jako preventivní opatření doporučuje státní veterinární správa pečlivé zastřešení a zakrytí voliér, aby se zamezilo přímému kontaktu s okolím. 

Komora veterinárních lékařů uklidňuje, že není důvod k panice, pouze k rozumné opatrnosti. Při výskytu příznaků (např. malátnost, poruchy koordinace pohybu, překrvení sliznic nebo výtok z očí) však je na místě zajistit vyšetření veterinárním lékařem v co nejkratším termínu. 

Zdroje informací - Státní veterinární správa, Komora veterinárních lékařů. 


 

Autor textu: Ing. Šárka Štíchová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru