Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení volně žijícího ptactva a jeho pravidla
Sdílet:

Krmení volně žijícího ptactva a jeho pravidla

Ačkoliv letošní zima nepatří k příliš mrazivým, přikrmování volně žijícího ptactva má stále své opodstatnění. Mimo to bývá krmení ptactva oblíbeným cílem rodinných vycházek a výletů.  

Aby přikrmování bylo pro ptactvo přínosem a nikoliv ohrožením zdraví, je třeba znát a dodržovat určitá pravidla. 

Krmítka pro drobné ptactvo

Obvyklé je dokrmování olejnatými semeny slunečnice, která je u ptáků velmi oblíbená. Vhodnější je ale její podávání ve směsi, protože její nadměrná konzumace může vést k poškození jaterní tkáně.  

Komora veterinárních lékařů doporučuje také dobře známé lojové koule, tedy lůj smíchaný z nejrůznějšími semeny. Problematickou součástí této pochoutky je její obal. Poloprázdná síťka se může stát nástrahou pro drobné ptačí nožky. Zamotání do síťky může skončit vážným zraněním až úhynem. Navíc síťka spadlá na zem může nalákat i některé savce (veverky, psovité a lasicovité šelmy). Pozření síťky může pro tato zvířata také skončit tragicky. Je-li to možné, servírujeme proto raději lojové koule bez síťky. Můžeme je vmáčknout do malé mističky s dírkou na zavěšení či umístit do pevného válce z drobného pletiva. Oblíbená a zcela ekologická je také domácí výroba těchto koulí, kdy se lojem se semeny naplní polovina kokosového ořechu. 

Při zakládání krmítka například na zahradě dbáme na to, aby jeho návštěvníci nebyli snadným terčem pro kočky a jiné predátory. Ideální je umístit krmítko na dostatečně vysokou kovovou tyč či kůl. 

Přikrmování vodních ptáků

V oblastech poblíž řek a rybníků je oblíbenou aktivitou krmení vodních ptáků, nejčastěji kachen a labutí, případně lysek. Často podávané pečivo však není vhodnou potravou, i když je ptáky nadšeně přijímáno. Jde o sacharidovou bombu, která jinak neposkytuje téměř žádné potřebné živiny. Ptáci se tak sice nají, nemají pocit hladu, avšak dlouhodobý nedostatek živin se dříve či později projeví na jejich zdravotním stavu. Na škodu je i příliš štědré krmení v populárních výletních oblastech a mimo nejtužší zimu. Ptáci si rychle zvyknou na snadno dostupné krmení a ztrácejí návyk na aktivní hledání přirozené potravy.  

Co se týká vhodné stravy, ideální ke krmení vodních ptáků je především obilí, hrách a kukuřice, saláty a kousky zeleniny (může být i rozmražená, bez soli a koření). Podávat lze i vařené brambory nebo zakoupit krmné granule pro vrubozobé ptactvo.   

Zvýšená koncentrace ptáků u krmítek usnadňuje šíření chorob

Pokud u krmítka zpozorujete nějaké nemocné či uhynulé ptáky, raději krmení na několik týdnů přerušte. Při úzkém kontaktu, k jakému na krmítku dochází, se totiž velmi rychle šíří nemoci, například tzv. krmítková nemoc - trichomonóza. Trichomonóza je nákaza cizopasným prvokem bičenkou drůbeží (Trichomonas gallinae), které způsobuje zduření sliznice krku, takže pták nemůže polykat a nakonec uhyne na vyčerpání organismu (hladem).  

Rozumné a správně prováděné přikrmování je užitečnou aktivitou, přinášející radost lidem a pomáhající ptákům přečkat zimní období. 

 

Zpracováno na základě tiskové zprávy Komory veterinárních lékařů.

Autor textu: Ing. Šárka Štíchová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru