Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lipom
Sdílet:

Lipom

Okrasné ptactvo
Nemoci

Lipom je benigní nádor tukové tkáně, který signalizuje poruchu tukového metabolismu.

 

Vznik lipomu

Predispozicí pro tvorbu lipomů je pokročilá obezita. Ta vzniká nejčastěji z překrmování papoušků jednostranným krmivem, a to zejména s vysokým obsahem tuků. To má za následek nedostatek vitaminů, minerálů a důležitých aminokyselin. Často se setkávám s vytvořením lipomu u papoušků, kteří nekonzumují ovoce, zeleninu ani jejich případnou náhradu – granule. Velkou roli však hraje právě nadbytečná krmná dávka. Ta se musí upravit podle denního režimu a prostředí, ve kterém papoušek žije.

Dalším významným faktorem pro vznik lipomů je druh chovaného papouška. Mezi náchylnější druhy k vytvoření lipomu patří kakaduové, andulky a amazoňané. V neposlední řadě hraje velkou roli pokročilý věk papouška, jehož metabolické funkce se postupem věku zpomalují. 

Příznaky

Klinicky může chovatel pozorovat viditelně vyčnívající kulovitý až laločnatý, nejčastěji žlutý měkký útvar. Tukové nádory se nejhojněji vyskytují na břichu jedince, nad nebo pod prsní kostí a méně často na zádech a křídlech. Dále může chovatel pozorovat zhoršené dýchání, sníženou schopnost létání, špatný stav opeření, zadržování vajec nebo zhoršenou reprodukci.

V ojedinělých případech se může jednat o maligní nádor tukových buněk neboli liposarkom, jehož lokalizace a konzistence je podobná benigní formě. Naproti tomu je však méně ohraničen a silně prokrvován. Jeho odlišení provede specializovaný veterinární lékař.

Pokud se lipom u papouška objeví, je dobré být na pozoru, jelikož se tuk často také vyskytuje v tělní dutině a v krvi. To může postihovat další vnitřní orgány a zejména játra. Diagnostika je založena na vizuální kontrole a celkovém vyšetření krve. Poté se provádí vyšetření dle viditelných příznaků.

Léčba

První, co musí chovatel udělat pro záchranu, je důsledná dieta, kdy se musí vyřadit všechna tučná semena (slunečnice) a buráky, u andulek zejména senegalské proso a přidat různé druhy ovoce a zeleniny. Dále lze převést papouška na granulové krmivo, které mu uhradí příjem vitaminů a minerálů. Dobré je také papouškovi zvýšit pohyb, a to zvláště létáním, při němž spálí nejvíce energie. Doporučuji nasadit přípravek, který již vytvořený tuk v těle metabolizuje. 

Chirurgický zákrok

V pokročilých případech, což je ve chvíli, kdy dochází k destrukci kůže nad lipomem, je již nutné chirurgicky zasáhnout. V tomto stadiu už často dochází k nekróze tkáně a okolní kůže se začíná rozpadat. Papouška to svědí a začíná se kousat. Před operací je vždy důležité předoperační vyšetření, kdy zjistíme momentální funkci jater.

U amazoňanů je nejčastější komplikací operace již vytvořený nádor na játrech a žlučových cestách.

Ve všech stadiích je dobré podporovat funkci jater přípravky nebo bylinkami – například ostropestřcem.

Případ andulky vlnkované

Majitelka byla přijata do ordinace s andulkou vlnkovanou, u které jsem při vyšetření zjistila přítomnost tukového nádoru v oblasti nad prsní kostí. Příčinou tohoto útvaru byla špatná strava zahrnující pouze slunečnici. Ani přes nasazenou terapii a dietu se lipom nijak nezmenšoval. Andulce útvar překážel a začal ji svědit. Po dohodě s majitelkou jsem útvar operativně odstranila. Na přiložených fotografiích je znázorněna dokumentace léčby. Nyní je andulka živá, aktivní a bez dalších problémů.

Autor textu: MVDr. Veronika Plháková Milerská
Autor fotografií zdroj: MVDr. Veronika Plháková Milerská
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru