Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zapojte se do mapování hnízdících labutí
Sdílet:

Zapojte se do mapování hnízdících labutí

Na červen loňského roku bylo naplánováno mapování hnízdního rozšíření labutí, které však bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo na letošní rok 2021. Podobné sčítání organizoval v 80. letech minulého století Jan Hora na území celého Československa, podrobnější údaje o hnízdění na území bývalého Severomoravského kraje pocházejí ještě z roku 1996. Nastal tedy ideální čas celou akci po čtvrt století zopakovat a zjistit, jak jsou na tom labutě nyní. Do akce se plánují zapojit všechny moravské pobočky ČSO, záleží tedy na nás všech, zda se podaří zmapovat celou Moravu.

 

Jak tedy na to? Metodika je jednoduchá: 

1. Na mapě či v tabulce si vyberu volné lokality, které bych chtěl zkontrolovat, a sdělím je e-mailem [email protected] koordinátorům – to je důležité, abychom měli všichni přehled o tom, které lokality budou pokryté, a které ne. Pokud svou lokalitu v tabulce nenaleznu, nevadí, napíšu si o ni e-mailem.
Odkaz na mapu nebo tabulku lokalit najdete zde na webu.

2. Vybrané lokality vyrazím zkontrolovat nejlépe v termínu: 1. – 6. 6. (doplňkově ale oceníme i údaje získané v jiných dnech).
 

3. Na lokalitách zjistím, zda jsou přítomny labutě. Velice důležité jsou i negativní kontroly! (I pokud se na lokalitě žádná labuť nevyskytuje, pošlu o tom pak zprávu.)
 

4. Pokud jsou přítomna mláďata, spočítám je a rozliším je (je-li to možné) na šedá a bílá. Pokud je na lokalitě rodinek více, spočítám mláďata pro každou zvlášť.
 

5. Vítané jsou i doplňující informace, např. umístění hnízda, počet vajec (hnízda cíleně nekontrolovat), příčina neúspěšného hnízdění, zbarvení nohou samce a samice nebo přítomnost husice nilské… A samozřejmě vše další, co Vás napadne.
 

6. Výsledky pošlu emailem na stejnou adresu a nejlépe je zapíšu i do databáze birds.cz, pokud možno do konce července.

Závěrem bychom rádi dopředu poděkovali všem, kteří se plánují do sčítání zapojit. Účast každého je důležitá, neboť platí jednoduchá rovnice – čím víc spolupracovníků, tím více zkontrolovaných lokalit. Těšíme se na spolupráci a přejeme vám mnoho labutích zážitků!

Kontakty:

Petr Kovařík, e-mail: [email protected]
Kateřina Ševčíková, e-mail: [email protected]

TK Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO

Autor textu: Kateřina Ševčíková
Autor fotografií zdroj: Jiří Šafránek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru