Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amada Gouldové je klenot
Sdílet:

Amada Gouldové je klenot

Amada Gouldové je klenot Gouldy vždy patřily a stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších exotů. Velmi vyhledávané jsou také jejich barevné...

Gouldy vždy patřily a stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších exotů. Velmi vyhledávané jsou také jejich barevné mutace. V tomto pojednání ocituji některé zkušenosti německého chovatele H. Bielfelda.

Základem krmení jsou suché zrniny: 25% lesknice a tato prosa: 15% stříbrné, 15% senegalské, 15% mana, 15% La Plata, 10% japonské, 3% žluté, 2% červené. Dále senegalské proso v klasech. Jako doplněk jsou vhodná semena různých plevelů a travin. Nepostradatelné jsou naklíčené zrniny: různá prosa a senegalské klasy (při nakličování klasů pozor, aby se nevytvořila plíseň).

Od jara do podzimu nabízíme amadám běžně dosažitelné plevelné rostliny s polozralými semeny, též vhodné je lebeda a pelyněk černobýl. Zelené krmivo, především ptačinec žabine a salát, ovoce (jablka a hrušky), také mrkev a salát. okurky. Po dobu zimních měsíců vyséváme do misek s hlínou pšenici, oves, ječmen a osení zkrmujeme. Velmi vhodné je ukládat např. proso a senegalské klasy ve stavu mléčné zralosti do mrazáku, abychom si zajistili hodnotné krmení i po dobu zimních měsíců.

Na živočišná krmiva si Gouldy zvykají obtížně. Proto jim někteří chovatelé nabízejí "vaječné proso" připravované pouze z vaječného žloutku. Chovatel Bielfeld na základě vlastních zkušeností nedává ani vaječné proso, ani na tvrdo vařené vejce v míchanici, říká, že tato krmiva mohou narušit játra. Dává přednost dětským piškotům a hotové dětské výživě. Někdy dává suché vaječné krmivo (komplexní) z obchodu, určené pro odchov drobných exotů. Při výběru tohoto krmiva doporučuje opatrnost! Někteří výrobci totiž používají při výrobě rybí tuk, klíčkový olej, šrot z burských oříšků, což Gouldy velmi těžko snášejí a je nebezpečí narušení jater. Bielfeld používá ke krmení také sušený hmyz, který nejprve spaří vodou a poté zamíchá do měkkého krmení s nahrubo mletým sucharem a trochou včelího medu.

Vitamíny - kvalitní komplexní přípravky - jsou nezbytné. Minerální látky a stopové prvky také nesmějí chybět, protože právě na tyto látky mají Gouldy mimořádně vysoké nároky. Vhodné jsou skořápky ze slepičích vajec (sterilované převařením a dobře usušené) nebo hotové minerální přípravky z obchodu. Gouldy vezmou minerálie nejen z misky, ale s oblibou sbírají např. skořápky ze země. Voda k pití musí být nezávadná, případně převařená nebo se nahrazuje minerální vodou. Častá výměna je nutná. Gouldy se často koupou a znečistí ji.

Pro zdraví ptáků a úspěch v chovu doporučuje Bielfeld udržovat v chovné místnosti mimo dobu hnízdění teplotu 21-22 st. C a rel. vlhkost 60-70 %. Při hnízdění je teplota 23-24 st. C a táž relat. vlhkost.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru