Dobrý den, vážení chovatelé exotického ptactva, prosím zkušené o radu, jak dlouho dodržovat karanténu. Mám nové andulky z burzy od 28.2. - jsou stále v karanténě, myslíte si, že je to dostatečně dlouhá doba a mohu je vpustit mezi naše svěřence?
Nevykazují žádné známky nemoci, jsou to mladé andulky, pěkně přepeřily a teď je jim klícka už malá
Díky za odpovědi a chovu zdar!
Dobrý den.
Našel jsem článek, který snad pomůže se orientovat. Přesto i jako laik bych po přečtení článku doporučil karanténu minimálně 3 měsíce. Sám tuto délku praktikuji.
http://www.karelhadek.eu/uvod-1/casopis/casopis-aromaterapie-4-2014article-id=1469.
artan

XXX.XXX.195.189
Pokud nemáte skutečnou karanténu tak nějaké oddělení ptáka do jiné místnosti nemá význam. Navíc spousta a to i chovatelů velkých papoušků dává ptáky ihned do chovatelského zařízení.
papala

XXX.XXX.211.160
jako001
napsal(a):
Ktomuto by sa mali vyjadrit ludia ako, SImon, Laube, ludia z baveka ktory karantenovali dovozy a dodrziavali tym zàkony.
Vy tomu věříte?
artan
napsal(a):
Pokud nemáte skutečnou karanténu tak nějaké oddělení ptáka do jiné místnosti nemá význam. Navíc spousta a to i chovatelů velkých papoušků dává ptáky ihned do chovatelského zařízení.
Dobrý den.
Pokud budeme brát do úvahy střevní parazity, tak i vedlejší místnost je dobrá. Samozřejmě na virya bakterie to nestačí.
Troufám si tvrdit, že 99,99% chovatelů u nás nemá karanténu. Pokud chodíte ve stejném oblečení, stejných botách do karantény a pak k normálním ptákům, například bez desinfekce rukou apodobně tak taková karanténa nemá smysl...
nehledě na to, že by v té době bylo nutné provést vyšetření na tolik různých nemocí, že v případě třeba andulek je to naprostý nesmysl.
Základ je kupovat ptáky na první pohled zdravé v dobré kondici, pak je riziko nemoci menší ( je jasné, že stresem se něco spustiti může, dojde k oslabení ptáka etc...)
Myslím, že na toto téma byl i rozhovor s paní Nečasovou v Nové Exotě.
Erikae
napsal(a):
Jaký máte názor na Knoblamin do vody?
Odkdy prosím odčervujete andulky?
"preventivně" odčervovat je naprostý nesmysl, protože odčervení pomůže v případě, že pták začervený JE, jakmile ho odčervíte zničíte mu část střevní mikroflóry a pták se za 2 dny může začervit díky tomu, že jste jej odčervila...
Jinak andulky jsou poměrně náchylní ptáci na jakoukoliv nemoc, která letí kolem a udělá na ně baf...
majna
napsal(a):
Troufám si tvrdit, že 99,99% chovatelů u nás nemá karanténu. Pokud chodíte ve stejném oblečení, stejných botách do karantény a pak k normálním ptákům, například bez desinfekce rukou apodobně tak taková karanténa nemá smysl...
nehledě na to, že by v té době bylo nutné provést vyšetření na tolik různých nemocí, že v případě třeba andulek je to naprostý nesmysl.
Základ je kupovat ptáky na první pohled zdravé v dobré kondici, pak je riziko nemoci menší ( je jasné, že stresem se něco spustiti může, dojde k oslabení ptáka etc...)
Myslím, že na toto téma byl i rozhovor s paní Nečasovou v Nové Exotě.
To je snad jasné, že nejlepší je kupovat ptáky na první pohled v dobré kondici - ale i ti mohou být nemocní, nebo přenašeči nemoci. Proto se dávají do karantény... my desinfekci dodržujeme, možná až moc
šlo mi jen o dotaz, protože otázka odčervování andulek má své zastánce i odpůrce... někteří lidé dokonce i inzerují mladé, již odčervené andulky...
netušíte, v jakém číslo Nové exoty to je?
majna
napsal(a):
"preventivně" odčervovat je naprostý nesmysl, protože odčervení pomůže v případě, že pták začervený JE, jakmile ho odčervíte zničíte mu část střevní mikroflóry a pták se za 2 dny může začervit díky tomu, že jste jej odčervila...
Jinak andulky jsou poměrně náchylní ptáci na jakoukoliv nemoc, která letí kolem a udělá na ně baf...
Náchylní jsou hodně, to máte pravdu! Když jsem byla u veterinářky, která má specializaci na exotické ptactvo a dozvěděla se, že jsem naše andulky nikdy neodčervovala, podívala se na mě tak, že jsem skoro trapitel zvířat a lempl
tak jsem je odčervila
mraky odčervovacích prostředků se prodávají i na burzách
naproti tomu zkušenější chovatelé ptactva mi řeknou, že andulky nikdy neodčervovali
pravdu má každý svou
Erikae
napsal(a):
Náchylní jsou hodně, to máte pravdu! Když jsem byla u veterinářky, která má specializaci na exotické ptactvo a dozvěděla se, že jsem naše andulky nikdy neodčervovala, podívala se na mě tak, že jsem skoro trapitel zvířat a lempl
tak jsem je odčervila
mraky odčervovacích prostředků se prodávají i na burzách
naproti tomu zkušenější chovatelé ptactva mi řeknou, že andulky nikdy neodčervovali
pravdu má každý svou
Pravda je taková, že ani v Zoo neodčervují plošně 2x ročně, ale jen po vyšetření trusu, protože jak jsem psal, pokud ten pták začervený není tak mu to jen a jen ublíží.
majna
napsal(a):
Pravda je taková, že ani v Zoo neodčervují plošně 2x ročně, ale jen po vyšetření trusu, protože jak jsem psal, pokud ten pták začervený není tak mu to jen a jen ublíží.
To plosne odcervenie dvakràt rocne nemà ziadny zmysel, treba vtàky sledovat a pri nejakych priznakch dat urobit koprologiu.