Dobrý den,
každoročně se mi opakuje stejný scénář - vyletí mi mladé zebřičky, staří je opečovávají a vše je v pořádku. Kámen úrazu nastane, jak je staří zhruba po 3 nedělích až měsíci přestanou krmit. Tehdy mi jich velké množství umírá hladem. A je s podivem, že až ve střevech mají nevyloupané proso ve slupkách. Abych nedávno situaci zachránil, tak jsem (nerad) přistoupil až k vlhčení zrní a podávání navlhčeného rohlíku. Stejně to už nepomohlo a ze skupinky 7 mladých zůstalo jediné. Kolikrát mi tak umírají i mláďata už skoro úplně přepeřená a leda s posledním zbytkem černé špičky zobáku. Jak je to možné, že původně silní a zdraví ptáci nejsou schopni loupat s ostatními zrní? Loni jsem to chtěl vyřešit kaší, tak zase starým začaly zobáky přerůstat a mladíci mi pak po přechodu na proso stejně většinově vymřeli. Nyní krmím žlutým a senegalem, rohlík suchý i máčený, piškot, zelené a vajíčko. Loni jsem třeba od 9 párů na podzim odchytal zhruba 30-ku mladých, což musí být k smíchu. A letos to s takovou nebude ani tolik.
Díky za fundované odpovědi.
Chovám zebřičky párově v bednových klecích. Běžně krmím směsí třech druhů prosa s lesknicí a přidávám senegal v klasech. Během odchovu krmím tou samou směsí máčenou přes noc, ráno promíchám se suchou vaječinou Deli Nature... vejce, strouhanou mrkev nedávám vůbec... jen občas přidám ptačinec, pampelišku, či brokolici... Máčenou směsku podávám v plochých miskách na dně klece...ať mladé vidí rodiče a mohou se učit...
Dobrý den. Chovám zebřičky už mnoho let a tento problém jsem míval, když jsem měl asi čtyřicet párů a snažil se ušetřit na krmivu tak jsem krmil jenom žluté proso a lesknici a trochu senegalu. Dopadlo to většinou tak, že sežrali lesknici a senegal a proso nechávali a radši by umřeli než by ho vzali a to byli staří ptáci. Když vyletěli mladí tak byl úhyn tak padesát procent. Pochopil jsem, že to takhle nepůjde a že kvalitní krmení je nezbytné pro zdárný odchov. Začal jsem kupovat míchané kvalitní směsi Aviseed drobní exoti austrálie, která mi složením připadala nejzajímavější. Samozřejmě cena je vysoká, ale ubral jsem na množství párů a dopřávám jim kvalitní krmení. Pochopitelně, není to skoro žádný zisk spíše opačně, ale mám radost, že po vylétnutí mladých není žádný úhyn. Když vyletí z budky začnu jim dávat směs do misky na dno klece, jinak mám v bednovkách krmítka vně klece. Rodiče je zakrátko naučí příjmat tuto směs zrnin. Odstavuji většinou, když pozoruji zvýšenou agresivitu rodičů hlavně samce. Někdy je agresivita samce tak velká, že ho musím odchytit a dát jinam. Samice většinou mladé dovede k samostatnosti sama. Kromě této směsi dávám jenom trochu zeleného, míchanici vůbec nedávám. Funguje to dobře. Možná, že někdo odchovává zebřičky jenom na prosu, ale mně to nikdy nedopadlo dobře.
Agap 68 úplne s vami súhlasím keď som mal 15 párov v roku 2015 výstavných zebričiek a krmil som delinou 56 mal som odchov cca 140 ks a len minimum uhynutých kusov túto sezonu som dal na hniezda 32 párov a odchov cca 70 ks a podobný problém mladé hynú už keď lietajú alebo sú úplne malé a tiež som začal krmiť žltým prosom lesknicou a Senegalom.Kvalita krmných zmesi s dovozu je síce drahá ale funguje 100%.Prosťe nečistoty ktoré obsahuje proso Senegal a lesknica ktorú kúpite na burze má fatálne následky v chove.
ZebriSK
napsal(a):
Agap 68 úplne s vami súhlasím keď som mal 15 párov v roku 2015 výstavných zebričiek a krmil som delinou 56 mal som odchov cca 140 ks a len minimum uhynutých kusov túto sezonu som dal na hniezda 32 párov a odchov cca 70 ks a podobný problém mladé hynú už keď lietajú alebo sú úplne malé a tiež som začal krmiť žltým prosom lesknicou a Senegalom.Kvalita krmných zmesi s dovozu je síce drahá ale funguje 100%.Prosťe nečistoty ktoré obsahuje proso Senegal a lesknica ktorú kúpite na burze má fatálne následky v chove.
Rozmazmazlané zebry poznám chovaťelov ktoré mesačne dávaju do vykupu 100až150 kusov odchovu.chovaju len obyčajnu proso žlutu-zelenu a struhané rožky.a odchov im dari.
agap 68
napsal(a):
Dobrý den. Chovám zebřičky už mnoho let a tento problém jsem míval, když jsem měl asi čtyřicet párů a snažil se ušetřit na krmivu tak jsem krmil jenom žluté proso a lesknici a trochu senegalu. Dopadlo to většinou tak, že sežrali lesknici a senegal a proso nechávali a radši by umřeli než by ho vzali a to byli staří ptáci. Když vyletěli mladí tak byl úhyn tak padesát procent. Pochopil jsem, že to takhle nepůjde a že kvalitní krmení je nezbytné pro zdárný odchov. Začal jsem kupovat míchané kvalitní směsi Aviseed drobní exoti austrálie, která mi složením připadala nejzajímavější. Samozřejmě cena je vysoká, ale ubral jsem na množství párů a dopřávám jim kvalitní krmení. Pochopitelně, není to skoro žádný zisk spíše opačně, ale mám radost, že po vylétnutí mladých není žádný úhyn. Když vyletí z budky začnu jim dávat směs do misky na dno klece, jinak mám v bednovkách krmítka vně klece. Rodiče je zakrátko naučí příjmat tuto směs zrnin. Odstavuji většinou, když pozoruji zvýšenou agresivitu rodičů hlavně samce. Někdy je agresivita samce tak velká, že ho musím odchytit a dát jinam. Samice většinou mladé dovede k samostatnosti sama. Kromě této směsi dávám jenom trochu zeleného, míchanici vůbec nedávám. Funguje to dobře. Možná, že někdo odchovává zebřičky jenom na prosu, ale mně to nikdy nedopadlo dobře.
Dovolím si trochu oponovat. Zebřičkami jsem v r.1968 začínal a stále nějaké chovám pro radost. Samozřejmě obyčejné, né vyšlechtěné výstavní a mutace. Tam je ten kámen úrazu v chovu.
Co platí pro obyčejné, neplatí pro šlechtěné výstavní.
Zebřička přírodní je krásný, naprosto skromný ptáček a velice plodný. Stačí proso, proč by ho žraly, když někdo dá lesknici a senegal. Na namočeném rohlíku odchovají tři hnízda za léto. Na zimu stěhuji, ikdyž je někdo nechá venku celý rok. Krátký den a zima je podle mého názoru trápení.
Voliéra 4 krát 2 m, křoví, budky, hnízdí i volně. Celé léto stavební materiál, hodně vápníku, hlavně obrovská spotřeba skořápek slepičích vajec. v létě semena trav, ptačince a pampelišky, zbytky míchanic od amazoňanů. Pochutnají si i na naklíčené pšenici. Samozřejmě občas i ten senegal, vajíčko, průmyslovou vaječinu, ale jen někdy. Je tam 6 párů zebřiček bez kontroly. několik rýžovníků, pár pásovníků, am. diamatové a pár hýlů mexických, samec to oživí zpěvem.
S příchodem zimy odchytnu ty co nemají kroužky, některé už stačily od jara zahnízdit. Od těch 6 párů je tam kolem padesáti odchovaných kusů a nejsou to žádní chudáčci. Kdo to má pro potěšení, vezme je i bez kroužků.
Ikdyž chovám více papoušky, tak je radost se na ten život ve voliéře jako ve volnosti dívat. Doufám, že jsem vědátory krmení a chovu nenaštval.
Zdravím moudivláčka. Určitě jste mě nenaštval. Vaše příspěvky čtu velmi rád a taky jsem se z nich mnohokrát poučil. Čekal jsem, že se objeví i opačné názory. Jako malý kluk jsem míval andulky a zebřičky a tehdy v sedmdesátých letech byl kolikrát problém sehnat i to obyčejné proso a zebřičky se mi dařily, prakticky měly jenom to co zbylo po andulkách. Dneska jsou už opravdu trochu zmlsané nebo přešlechtěné. Ono taky záleží, když je člověk koupí, na co byly zvyklé a to se těžko odnaučuje. U vylétlých mladých tam je opravdu.problém, že tím slabým zobáčkem ještě proso nedokážou rozloupnout a ze začátku berou jen drobnější zrniny. Jak už jsem psal výše, mám jenom několik párů tak mě to dražší krmení nevadí hlavně když jsou spokojené.