Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.9.2017 09:41

Zdravím, aký máte názor na prezimovanie neofém vo vonkajších voliérach ?
Chovám konkrétne bourkové ale neviem či ich nechať s korelami, kakarikmi, spevákmi vonku alebo ich dať dnu. Niekedy v októbri dám na voliéry fóliu a niekde sklo a takto tam chovám hore spomínané druhy a aj barabandi a červenokrídle ale tie sú zvlášť.
Neofémy som začal chovať len tento rok od leta ale niektori píšu že môžu zimovať vonku a iný sú zase za to aby zimovali dnu. Mám klietku asi o rozmeroch cca 50x20x40 cm. Mám len jeden pár bourkových a tiež by som im dal možnosť ešte zahniezdiť.
Tiež ma zaujíma chov neofém modrohlavých, ktoré plánujem v budúcnosti chovať. Aké sú v porovnaní z neofémami bourkovými ? Sú väčšie menšie ? A ako ich zimovať ?

Za rady vopred ďakujem.

7.9.2017 15:19

Viděl jsem chovy neofém (a nejen neofém) v zimě ve voliérách obalených jen igelitem takže tam při mrazech slušně mrzlo a k mému údivu to osazenstvo přežilo. Co mě u některých takto vedených chovů trápilo, bylo kromě držení ptáků v mrazu i to, že se jim někde ani nepřisvěcovalo. Prostě jak to už tak v zimě bývá tak v 16hod. tma a musí vydržet až do dalšího dne do rána než bude světlo.
Jak jsem psal, přežijí to, stejně jako vy by jste to přežil někde v parku zabalený v dekách jako bezdomovec. Otázka je co to udělá s jejich orgány a jak dlouho tihle ptáci pak žijí. Časem asi pojdou na něco co už si člověk ani nespojí s nevhodným zimováním, případně se začnou oškubávat protože budou mít nějaký skrytý zdravotní problém.

7.9.2017 16:39

No ja som im minulý rok prisvecoval infračervenou žiarovkou ktorá ohrievala. Ale ohrievala len priestor pod ňou a voliera mala rozmery 1,5 x 1 x 2 metre (šxdxv). Ale tým že na tej stene 1,5 m bolo sklo tak cez deň slnko vyhrialo volieru na 15 výnimočne aj skoro na 20 °C. V noci teploty klesli na - 15 až -20. Ale mrazy boli naozaj silné neraz to bolo aj -30 vonku do rána.

7.9.2017 16:59
eli22

XXX.XXX.181.79

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No ja som im minulý rok prisvecoval infračervenou žiarovkou ktorá ohrievala. Ale ohrievala len priestor pod ňou a voliera mala rozmery 1,5 x 1 x 2 metre (šxdxv). Ale tým že na tej stene 1,5 m bolo sklo tak cez deň slnko vyhrialo volieru na 15 výnimočne aj skoro na 20 °C. V noci teploty klesli na - 15 až -20. Ale mrazy boli naozaj silné neraz to bolo aj -30 vonku do rána.

Tak tyhle teplotní výkyvy jsou o hodně horší a nebezpečnější, než kdyby tam byla v zimě + - v noci a ve dne podobná teplota, byť dost pod bodem mrazu.

7.9.2017 17:15

eli22 napsal(a):
Tak tyhle teplotní výkyvy jsou o hodně horší a nebezpečnější, než kdyby tam byla v zimě + - v noci a ve dne podobná teplota, byť dost pod bodem mrazu.

No to už som nemal ako ovplyvniť sklo sa nedalo len tak dať dole a o pár hodín naspäť. Riešil som to aspoň vetraním cez jediné dvierka ktoré tam boli, lebo táto voliera bola len časť celku volier.
Mám spojené 4 voliery tie sú delené pletivom a malými dvierkami. Táto bola krajná a dvierka boli vnútri takže som im takto vetral ale veľmi to nepomohlo.
Musím uznať že korely z vlastného chovu boli najodolnejšie ako všetko vtáctvo ktoré som mal kúpené. Rozely bohužiaľ padli ako prvé ( asi boli chované dnu ) potom nasledoval kakariki a jedna korela.

7.9.2017 20:06
HHH

XXX.XXX.251.142

Dobrý den, já chovám řadu let bourky, tyrkysáky, zpěváky, diamantové holoubky, kanáry, zebřičky a čínské křepelky celoročně venku v zastřešené voliéře. Zadní stěna je stabilně zakrytá, boční stěny od podzimu a čelo zakrývám polykarbonátem až když jsou teploty i přes den pod nulu. Je tam tedy sucho a bez průvanu. V období silných mrazů přisvěcuji, aby ptáci nebyli tak dlouho bez potravy. Zkoušel jsem i topné žárovky, ale ptáci kupodivu nevyužívali bidla v okolí, tak jsem přestal.
Problémem může být voda v období holomrazů, jinak všichni bez problémů berou sníh.
Osobní zkušenost je, že celoroční pobyt venku usnadňuje zahájení chovné sezony. Problémy při přemisťování ptáků ze sklepa (cca 10C stále) do rozkolísaných jarních teplot už neřeším.

7.9.2017 20:24
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Viděl jsem chovy neofém (a nejen neofém) v zimě ve voliérách obalených jen igelitem takže tam při mrazech slušně mrzlo a k mému údivu to osazenstvo přežilo. Co mě u některých takto vedených chovů trápilo, bylo kromě držení ptáků v mrazu i to, že se jim někde ani nepřisvěcovalo. Prostě jak to už tak v zimě bývá tak v 16hod. tma a musí vydržet až do dalšího dne do rána než bude světlo.
Jak jsem psal, přežijí to, stejně jako vy by jste to přežil někde v parku zabalený v dekách jako bezdomovec. Otázka je co to udělá s jejich orgány a jak dlouho tihle ptáci pak žijí. Časem asi pojdou na něco co už si člověk ani nespojí s nevhodným zimováním, případně se začnou oškubávat protože budou mít nějaký skrytý zdravotní problém.

S tou délkou dne máte naprostou pravdu. Mnohým tazatelům to uniká, ale zima, dlouhá noc a jen krátká doba světla pro příjem potravy nestačí na krytí energeticklého výdeje. Ať se tazatel podívá na délku zimního dne v oblasti neofém v Austrálii. Mnozí tazatelé si to ani neuvědomují.
Kbyby chovali slepice, což je domestikovaný pták a v zimě jim nesvítili, vajíček se dočkají až bude delší den. A mám zkušenost, že i drobný zemědělec se divil, že mu nenesou. Prý odpočívají a v srpnu pelichají, tak zase nenesou. Jaksi mé argumenty nechápal. U nás nesou s přestávkou pelichání celý rok. V pět ráno v zimě se zapne svícení, v devět zhasne. V šestnáct hodin už jsou na hřadech. U papoušků je to podobné. Hovořím o těch, kde je den a noc stejně dlouhá tj. kolem rovníku skoro po obratníky. Znalí snad prominou moje mentorování.

7.9.2017 21:58
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Já jsem před lety byl také za chytrého a radil jsem druhým dát papouškům tlustá bidla ze suchých větví, aby jim neomrzly drápky.Stačila kuna na střeše voliér a samici červenokřídlé omrzly drápky, když spala na pletivu. Od té doby dávám královské a červenokřídlé do voliéry na půdě, kde je kolem nuly a nemám problém je v březnu vypustit do voliér. Každý rok odchovávají. Venku nechávám jen rozely pestré, křepelky čínské a mexické hýly. Droboť mám v kuchyni, diamantky, amady tříbarvé neofémy modrohlavé.kanára a křížence a dělám jim letecké dny po bytě. Spát létají spořádaně do klecí.

30.1.2019 19:15
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Teplota vzduchu v južných oblastiach Austrálie dosiahla vo štvrtok takmer 48 stupňov Celzia. Ide o prekonanie doterajších teplotných rekordov. V dôsledku dehydratácie a vyhladovania uhynulo vo vysušenej krajine viac ako 90 divokých koní a zo stromov padajú teplom vyčerpané netopiere. Zdroj TASR 25. 01. 2019

30.1.2019 20:39
arčí88

XXX.XXX.86.249

Já mám už čtvrtou zimu ptáci i přes zimu a za tu dobu jestli mě chcíplo do 10 andul i korel. Mám tam i rosely a ty v pohodě a ještě se v mrazech koupají v misce s vodou. Mám časový spínač který je napojený na stmívaci spínač, takže v 5:00 se mě tam rozsvítí jak se rozední tak ten stmívaci spínač vypne osvětlení a zase jak se sešeří tak se opět osvětlení zapne a vypne se osvětlení v 21:00. A když jsou silnější mrazy více jak -10 tak mám rozsviceno celou noc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík