Papoušek alexandřin lutino
Prodám Papouška Alexandřina lutino - Letošní odchov s DNA, 1,1 V případě z...
Dohodou
Zdravím, tak co popisujete je typické ptačí trávení, kde oloupaná semena skončí v žláznatém žaludku, kamínky v svalnatém žaludku (mlýnku) rozmělní potravu a střeva pak zpracují tráveninu. Pokud papoušek uhyne, může to být způsobeno bakteriální infekcí, špatné výživy, blokací střev nebo otravou, ale tento popis sám o sobě příčinu úmrtí asi neurčuje.
Žláznatý žaludek naplněný oloupanými semeny:
V tomto žaludku se potrava (semena) chemicky předtráví pomocí trávicích šťáv.
Svalnatý žaludek (mlýnek) plný kamínků:
Ptáci polykají drobné kamínky (grit), které fungují jako mlýnek a pomáhají mechanicky drtit potravu v žaludku, protože nemají zuby.
S pozdravem Zappe
Zdravím, svým způsobem máte jistě pravdu, ale nechápu proč by jedinec spolykal takové množství kamínků, že by si ucpal kompletně celý žaludek? No a pak samozřejmě není místo na potravu a přichází úhyn. V chovatelství jsem už od svých 6let a prošel jsem různými druhy, ale nikdy jsem nepozoroval, že by nějaký pták sedl k misce s gritem a celou jí vyzobal... to opravdu nikdy ne! A je hodně druhů, které si písek nebo grit vůbec nevšímají a jen jsem misku čistil a měnil za nový.
Myslím, že pravou příčinu by mohla odhalit pitva. S pozdravem Zappe
Mám samici amazoňana co okusovala ve velkém omítku. Na rengen. snímcích plný žaludek kamínků. Trocha je v pořádku, toto už ne. Zlozvyk. Přemístl jsem ji do jiné voliéra s omezeným přístupem k omítce a je to v pořádku. Podobně se u mě chová i jeden pár amazonků, ale ti jsou vizuálně zdraví a hnízdí. Asi jim něco chybí. O grit nestojí.
Mám samičku korely Pipi, je jí 16 let, poslední 4 roky, vždy začátkem září, když začne přepeřovat, tak se její imunitní systém zhroutí, začne jí být zle a přestane trávit zrní. Diagnóza_ zánět volete a střev. Vždy se v tuto dobu přejí gritu a ucpe ce jí vole a žaludek, což znemožní trávení potravy.
Bylo mi řečeno, že papoušci přijímají větší množství gritu právě v době, kdy jim není dobře.