Dobrý den, ráda bych poprosila zkušené chovatele kakariků o radu.
Začali jsme s chovem kakariků červenočelých. U prvního páru se nám zdařil bezproblémový odchov. Jednu mladou ochočenou samičku jsme si nechali do dalšího chovu. Přes zimu je v domácí volieře. I když byla sama, začala tokat a snášet vajíčka (9).Pořídili jsme ji tedy samečka o něco dříve, než jsme původně chtěli, což byla asi chyba. Samička pokračovala v toku. Po nějaké době to vypadalo, že si padli do oka. Intenzivně se krmili a následně se začali i pářit. Pak začal sameček samičku intenzivně napadat až "lítá peří" a to nejen ve volieře, ale i když je vypustím na větší prolet. Situace se silně zhoršila, když dostali budku. Sameček si budku jakoby chrání a samičku z ní vyhání a napadá ji i v budce. Ona se ho sice bojí, ale bez něho být také nechce a i on, když je oddělím je bez ní ve stresu a křičí. Situace je už týden taková, že se několikrát denně páří (už týden), krmí se vzájemně, "vrkají" spolu, ale přesto ji několikrát denně z ničeho nic intenzivně napadne. Situace se pořád dokola opakuje. Dnes snesla samička do budky první vajíčko a má zájem sedět, když se ale samec dostane k budce - vyžene ji. Oddělila jsem je, ale nevím co dál. Prosím poraďte. Moc děkuji.
Tes
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych poprosila zkušené chovatele kakariků o radu.
Začali jsme s chovem kakariků červenočelých. U prvního páru se nám zdařil bezproblémový odchov. Jednu mladou ochočenou samičku jsme si nechali do dalšího chovu. Přes zimu je v domácí volieře. I když byla sama, začala tokat a snášet vajíčka (9).Pořídili jsme ji tedy samečka o něco dříve, než jsme původně chtěli, což byla asi chyba. Samička pokračovala v toku. Po nějaké době to vypadalo, že si padli do oka. Intenzivně se krmili a následně se začali i pářit. Pak začal sameček samičku intenzivně napadat až "lítá peří" a to nejen ve volieře, ale i když je vypustím na větší prolet. Situace se silně zhoršila, když dostali budku. Sameček si budku jakoby chrání a samičku z ní vyhání a napadá ji i v budce. Ona se ho sice bojí, ale bez něho být také nechce a i on, když je oddělím je bez ní ve stresu a křičí. Situace je už týden taková, že se několikrát denně páří (už týden), krmí se vzájemně, "vrkají" spolu, ale přesto ji několikrát denně z ničeho nic intenzivně napadne. Situace se pořád dokola opakuje. Dnes snesla samička do budky první vajíčko a má zájem sedět, když se ale samec dostane k budce - vyžene ji. Oddělila jsem je, ale nevím co dál. Prosím poraďte. Moc děkuji.
Skúste to nechať na prírodu - ako pozerám tak Vy stále ich pozorujete, možno Vaša prítomnosť vadí, ja ich chovám vo voliere, každú páru zvlášť a som tam keď treba krmiť, naliať vodu, vajíčkovú zmes a kontrolovať hniezdo, mladé krúžkovať - ale ich nevyrušujem, som tam len keď treba - a všetko je tak ako má byť - mám i v hniezde čiesté vajcia a aj kopu odchovou - chovám kakariky čč modré a štepitelné do modrých.
Querido
napsal(a):
Čo robit priatelia keď skapal samec a samica sedí na oplodnenej znaske ? PS není kam podložiť vajcia.
Je ve venkovní nebo vnitřní voliéře? Pokud to neohrozí sezení, tak opatrně přesunout do tepla, hlídat vlhkost, krmení dát samičce až k budce, pokud možno. Nebo zkusit půjčit líheň...
Querido
napsal(a):
Čo robit priatelia keď skapal samec a samica sedí na oplodnenej znaske ? PS není kam podložiť vajcia.
Snad nejsou venku, aby se samice musela chodit nažrat a vejce se tak zastudila?
Jestli jsou někde v přijatelné teplotě, tak ji nechte. Jen bych omezil počet, až se začnou líhnout nechal bych tak nejvíce tři. Mohlo by to vyjít. Jinak až budete mít nového samce a sednou si, tak budete mít mladých dost.
Querido
napsal(a):
Dobry den vajicka ma 3 zatial na nich sedi, co by sa stalo keby tam pridam ineho samca ? ci radsej pockat ci to samica sama odchova ?
To je skvělá zpráva Snad to dotáhne do konce. Já by jsem ji nerušila, nechte samečka jinde, samička má práci za dva, určitě bude lépe ji nechat v klidu ještě po odstavu mláďat.
jana f.
napsal(a):
Prosím o radu, můžu ve velké voliéře chovat jednoho samce a dvě samice, mají dvě budky, zatím je samec krmí obě.Myslíte, že z toho něco bude ?
Děkuji za radu.
Tato varianta je nejschůdnější, sám jsem jí zkoušel.
Jediné co je špatně, že samec musí dokrmovat při velké plodnosti i třeba 15 mláďat najednou.
A to jsem při zemi, také 18.
Pokud Vám nejde jenom o bezhlavé množení, nedělejte to. Když se začtete do diskusí i zde na Ifauně, zjistíte, že nejlepší je chovat Kakariki po párech.