Je má andulka nemocná?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.12.2013 19:55
black87

XXX.XXX.255.200

Ahoj,
prosím o radu, jako dárek jsem k vánocům dostala andulku, ale když jsem si ji po dvou dnech klidu, které jsem jí dopřála, pořádně prohlédla, zjistila jsem že nevypadá tak jak by měla. Nemá ocasní pero a letky (nebo jak se tomuto peří říká) na křídlech má opadané, jedno křídlo je bez nich, na dalším je jich jen pár. Na dně klece jsem pár těchto peříček našla, nejsou zakrvácená. Nevím zda je andulka nemocná, nebo se jedná o tzv. skokana (francouzské pelichání?) a andulka nebude nikdy létat, nebo se přepeřuje? Pokud se jedná ,,pouze´´ o to, že nebude létat andulku si nechám, ale pokud by měla ztrácet peří až z ní bude jen holátko a bude se trápit,tak to bych jí trápit asi nenechala. Byl to dárek, andulky je mi líto, pokud bych ji vrátila jen proto že nelétá, asi by si ji nikdo nekoupil a utratily by ji. Andulka je ze zverimexu a prý je ještě hodně mladá, ale proso zobe sama. Nejsem chovatel, andulku mám jako domácího mazlíčka, do kontaktu s jinými andulkami nepříjde. Mohu tedy takovou andulku chovat doma, pokud jí zajistím velkou klec aby mohla šplhat? Mohu jí zajistit ,,normální´´ život?
Prosím o rady, děkuji. Přikládám i foto

27.12.2013 20:11
eli22

XXX.XXX.248.34

black87 napsal(a):
Ahoj,
prosím o radu, jako dárek jsem k vánocům dostala andulku, ale když jsem si ji po dvou dnech klidu, které jsem jí dopřála, pořádně prohlédla, zjistila jsem že nevypadá tak jak by měla. Nemá ocasní pero a letky (nebo jak se tomuto peří říká) na křídlech má opadané, jedno křídlo je bez nich, na dalším je jich jen pár. Na dně klece jsem pár těchto peříček našla, nejsou zakrvácená. Nevím zda je andulka nemocná, nebo se jedná o tzv. skokana (francouzské pelichání?) a andulka nebude nikdy létat, nebo se přepeřuje? Pokud se jedná ,,pouze´´ o to, že nebude létat andulku si nechám, ale pokud by měla ztrácet peří až z ní bude jen holátko a bude se trápit,tak to bych jí trápit asi nenechala. Byl to dárek, andulky je mi líto, pokud bych ji vrátila jen proto že nelétá, asi by si ji nikdo nekoupil a utratily by ji. Andulka je ze zverimexu a prý je ještě hodně mladá, ale proso zobe sama. Nejsem chovatel, andulku mám jako domácího mazlíčka, do kontaktu s jinými andulkami nepříjde. Mohu tedy takovou andulku chovat doma, pokud jí zajistím velkou klec aby mohla šplhat? Mohu jí zajistit ,,normální´´ život?
Prosím o rady, děkuji. Přikládám i foto

Je to bohužel skokan.

27.12.2013 20:21
black87

XXX.XXX.255.200

Děkuji za reakci. Mohu ji tedy doma normálně chovat? Nebude jen létat? Je mi té andulky líto, ona za to nemůže. Někdo by ji možná vrátil, nebo nechal uspat. Já ne, navíc byl to dárek. Já bych si sice andulku koupila od chovatele, ale s tím nic už nenadělám. Budu mít skokana, nelétavého papouška smajlík

27.12.2013 20:31
black87

XXX.XXX.255.200

Ještě je zajímavé, že první den co jsem ho dostala, měl letky na obou křídlech. Viz. fotka

27.12.2013 20:39
eli22

XXX.XXX.248.34

black87 napsal(a):
Ještě je zajímavé, že první den co jsem ho dostala, měl letky na obou křídlech. Viz. fotka

Ono jim o vypadává postupně.Andulka může žít roky, ale třeba i jen měsíce. No a pohled na ni nebude asi moc pěkný.Ale je to na Vás:

chiqito

27.12.2013 21:56
chiqito

XXX.XXX.237.194

Nevěšte hlavu. Vůbec to nemusí dopadnout tak, jak Vám většina lidí bude tvrdit - andulka by se mohla při dobré péči z toho dostat. Důkazem je přiložená fotka dvou andulek - ta modrá je o téměř půl roku mladší než zelená. Spolu žily téměř tři měsíce a nyní je u nových majitelů (ne do chovu, je krotká). Od chovatele jsem ji přinesla ve věku cca 25 - 28 dnů a krátkou dobu dokrmovala. Jak ale za pár dnů začala létat, také poztrácela všechny letky a ocasní pírka. Měla v nich krevní sraženiny - jednoduše "ukázkové franc. pelichání" (BFD). Po třech měsících však létá lépe než ta starší zelená andulka, je velice odvážná a chytrá... skamarádila se se žakem, kterému měla odvahu probírat pírka na hlavě a lézt mu do krmítka. Tu starší zeleno andulku vždy zahnala, měla nad ní navrch.
Je to andulka z tohoto příběhu (jsou tam i fotky):
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1611674/dokrmovani-andul-a-i-skryte-riziko-bfd
Také ji většina diskutujících radila utratit.
Vím, že ještě to opeření není zcela 100%, ale věřím, že při dobré péči bude po dalším přepeření zcela zdravá, a navíc vůči polyomavirusu imunní.

Horší by bylo, kdyby měla ta Vaše andulka ne BFD, ale PBFD (způsobuje jiný virus), ale je to méně pravděpodobné...

27.12.2013 22:48
petrb

XXX.XXX.18.66

chiqito napsal(a):
Nevěšte hlavu. Vůbec to nemusí dopadnout tak, jak Vám většina lidí bude tvrdit - andulka by se mohla při dobré péči z toho dostat. Důkazem je přiložená fotka dvou andulek - ta modrá je o téměř půl roku mladší než zelená. Spolu žily téměř tři měsíce a nyní je u nových majitelů (ne do chovu, je krotká). Od chovatele jsem ji přinesla ve věku cca 25 - 28 dnů a krátkou dobu dokrmovala. Jak ale za pár dnů začala létat, také poztrácela všechny letky a ocasní pírka. Měla v nich krevní sraženiny - jednoduše "ukázkové franc. pelichání" (BFD). Po třech měsících však létá lépe než ta starší zelená andulka, je velice odvážná a chytrá... skamarádila se se žakem, kterému měla odvahu probírat pírka na hlavě a lézt mu do krmítka. Tu starší zeleno andulku vždy zahnala, měla nad ní navrch.
Je to andulka z tohoto příběhu (jsou tam i fotky):
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1611674/dokrmovani-andul-a-i-skryte-riziko-bfd
Také ji většina diskutujících radila utratit.
Vím, že ještě to opeření není zcela 100%, ale věřím, že při dobré péči bude po dalším přepeření zcela zdravá, a navíc vůči polyomavirusu imunní.

Horší by bylo, kdyby měla ta Vaše andulka ne BFD, ale PBFD (způsobuje jiný virus), ale je to méně pravděpodobné...

Nezlobte se,ale váš příspěvek je ukázkový příklad toho jak se virová onemocnění šíří v naších chovech.Pokud už chce někdo takto nemocného papouška chovat,tak by ho měl přísně izolovat od ostatních papoušků aby se nemoc nešířila.Místo toho ho necháte s jinými papoušky a ještě se chlubíte že se skamarádila s žakem.To že se opeření někdy zcela či částečně na čas spraví,to neznamená že je papoušek zdravý.Možná se vám to nebude líbit,ale vaše chování je nezodpovědné.

chiqito

28.12.2013 00:55
chiqito

XXX.XXX.237.194

petrb napsal(a):
Nezlobte se,ale váš příspěvek je ukázkový příklad toho jak se virová onemocnění šíří v naších chovech.Pokud už chce někdo takto nemocného papouška chovat,tak by ho měl přísně izolovat od ostatních papoušků aby se nemoc nešířila.Místo toho ho necháte s jinými papoušky a ještě se chlubíte že se skamarádila s žakem.To že se opeření někdy zcela či částečně na čas spraví,to neznamená že je papoušek zdravý.Možná se vám to nebude líbit,ale vaše chování je nezodpovědné.

:D
já nemám žádný chov, za svojí andulku (tu zelenou) jsem si odpovědna a něco o BFD vím. Ani modrá andulka nešla nikam do chovu, Jestli Vy, když se Vám objeví v chovu skokan, vyvraždíte celý chov a budete to považovat za odpovědné a nedáte šanci imunitnímu systému postižených ptáků se s nemocí vypořádat, je Vaše věc.
Víte, virové chřipky a zápaly plic jsou také infekční... že my ty lidi nehubíme...!
Není to můj chov, v němž nákaza vznikla a snažím se jen ukázat, že při dobré péči nejde o fatální nemoc, že se i mladý pták může s virem úspěšně poprat. A že se to některým nelíbí, s tím nic nenadělám. Nikdy jsem o tu starší zelenou andulku neměla strach - vlastně ano, musela ji léčit z prskavky... ale žádné příznaky BFD nemá a jestli se s virem setkala (což musela), tak jej zjevně zvládá. Takže, podle Vás jsem je měla co? Utratit??? Zamyslete se nad tím, až někde chytnete od někoho neodpovědného chřipku.
A tento článek jsem také nenapsala já:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6749/chovatele-hypochondri/

28.12.2013 08:30
petrb

XXX.XXX.18.66

chiqito napsal(a):
:D
já nemám žádný chov, za svojí andulku (tu zelenou) jsem si odpovědna a něco o BFD vím. Ani modrá andulka nešla nikam do chovu, Jestli Vy, když se Vám objeví v chovu skokan, vyvraždíte celý chov a budete to považovat za odpovědné a nedáte šanci imunitnímu systému postižených ptáků se s nemocí vypořádat, je Vaše věc.
Víte, virové chřipky a zápaly plic jsou také infekční... že my ty lidi nehubíme...!
Není to můj chov, v němž nákaza vznikla a snažím se jen ukázat, že při dobré péči nejde o fatální nemoc, že se i mladý pták může s virem úspěšně poprat. A že se to některým nelíbí, s tím nic nenadělám. Nikdy jsem o tu starší zelenou andulku neměla strach - vlastně ano, musela ji léčit z prskavky... ale žádné příznaky BFD nemá a jestli se s virem setkala (což musela), tak jej zjevně zvládá. Takže, podle Vás jsem je měla co? Utratit??? Zamyslete se nad tím, až někde chytnete od někoho neodpovědného chřipku.
A tento článek jsem také nenapsala já:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/6749/chovatele-hypochondri/

Pokud o BFD něco víte,pak by jste nemohla napsat toto;Vím, že ještě to opeření není zcela 100%, ale věřím, že při dobré péči bude po dalším přepeření zcela zdravá, a navíc vůči polyomavirusu imunní. Vaše andulka nebude nikdy zdravá i když to tak na pohled působí.A to je to co mi na vaší radě zadavatelce vadí,proto že tato vaše odpověď je zavádějící a nepravdivá.To že si imunitní systém s touto nemocí poradí je pravda,ale jen u těch ptáků kteří jsou v kontaktu s nakaženými a díky imunitnímu systému se nenakazí.Pokud už jednou BFD /skokani/ nakaženi jsou,tak už si s tím imunitní systém neporadí.Váš odkaz na článek jsem nepochopil,není v něm nic co se týká tohoto onemocnění.Nebo jste tam něco takového četla.Zkuste si raději pohledat články o této nemoci od fundovaných odborníků z oboru a potom se snad přesvědčíte že se jedná o závažné,přenosné a neléčitelné onemocnění.

28.12.2013 09:11
eli22

XXX.XXX.248.34

petrb napsal(a):
Pokud o BFD něco víte,pak by jste nemohla napsat toto;Vím, že ještě to opeření není zcela 100%, ale věřím, že při dobré péči bude po dalším přepeření zcela zdravá, a navíc vůči polyomavirusu imunní. Vaše andulka nebude nikdy zdravá i když to tak na pohled působí.A to je to co mi na vaší radě zadavatelce vadí,proto že tato vaše odpověď je zavádějící a nepravdivá.To že si imunitní systém s touto nemocí poradí je pravda,ale jen u těch ptáků kteří jsou v kontaktu s nakaženými a díky imunitnímu systému se nenakazí.Pokud už jednou BFD /skokani/ nakaženi jsou,tak už si s tím imunitní systém neporadí.Váš odkaz na článek jsem nepochopil,není v něm nic co se týká tohoto onemocnění.Nebo jste tam něco takového četla.Zkuste si raději pohledat články o této nemoci od fundovaných odborníků z oboru a potom se snad přesvědčíte že se jedná o závažné,přenosné a neléčitelné onemocnění.

smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík Přesně tak. I já jsme si andulku vypiplala od mimča a když se z ní vyklubal skokan, bylo mi, jako kdyby onemocnělo dítě!!! Po pár dnech rozhodování jsme zašla na veterinu ji utratit. Veterinářka se nerozmýšlela ani chvilku a rozhodnutí mi potvrdila a schválila.

chiqito

28.12.2013 10:13
chiqito

XXX.XXX.237.194

Takže nepřipouštíte, že se skokan může vyléčit? Takže ta modrá andulka je na utracení?! Podle Vás by se měli utratit i rodiče skokana a všechny ptáky, jež s nimi žili ve společné voliéře? Ale to by minimálně v ČR byly andulky těmi nejvzácnějšími papoušky! Myslíte, že mládě s klinickými příznaky (skokan) je v období nemoci nebezpečnějším přenašečem než dospělí, kteří klinické příznaky nemají, ale v hnízdě měli postižená mláďata? A co pak ti ptáci, kteří s nimi pijí a krmí se ze společných krmítek? Být veterinář, tak utracení schválím také, nevezmu si přece na triko, že si budete stěžovat, že se vám někde rozšírila nemoc. Je to přece celkem logické a bezpečné rozhodnutí, v případě domácího mazla a andulky, o kterou nám skutečně jde, nemusí být to nejsprávnější. Myslím, že chovatelé potvrdí, že veterinářů zorientovaných v exotickém ptactvu tak mnoho není...

28.12.2013 14:03
eli22

XXX.XXX.248.34

chiqito napsal(a):
Takže nepřipouštíte, že se skokan může vyléčit? Takže ta modrá andulka je na utracení?! Podle Vás by se měli utratit i rodiče skokana a všechny ptáky, jež s nimi žili ve společné voliéře? Ale to by minimálně v ČR byly andulky těmi nejvzácnějšími papoušky! Myslíte, že mládě s klinickými příznaky (skokan) je v období nemoci nebezpečnějším přenašečem než dospělí, kteří klinické příznaky nemají, ale v hnízdě měli postižená mláďata? A co pak ti ptáci, kteří s nimi pijí a krmí se ze společných krmítek? Být veterinář, tak utracení schválím také, nevezmu si přece na triko, že si budete stěžovat, že se vám někde rozšírila nemoc. Je to přece celkem logické a bezpečné rozhodnutí, v případě domácího mazla a andulky, o kterou nám skutečně jde, nemusí být to nejsprávnější. Myslím, že chovatelé potvrdí, že veterinářů zorientovaných v exotickém ptactvu tak mnoho není...

U zkušených chovatelů větších a vzácnějších papoušků nikdy nenajdete andulky koupené někde na burze. Buď se chovů zbavili už dávno nebo mají andulky, které chovají léta, jsou z jejich vlastních chovů a jsou si jisti, že BFD tam nehrozí. Někde se uvádí, že chovy andulek jsou až z 90% postiženy virem BFD! To se mi zdá sice přehnané, ale 60, 70% bych tipla. A skokan se 100% nemůže vyléčit. Obrazně řečeno, může se mu tam infekce tak jakoby zapouzdřit, stabilizovatale vždy tam bude. Pak se může stát, že ptáček uhyne na jednoduchou nemoc, škrábnutí apod.

chiqito

28.12.2013 15:19
chiqito

XXX.XXX.237.194

Cit: A skokan se 100% nemůže vyléčit.
NESMYSL... i to o "zapouzdření nemoci" ... to si jak představujete po biologické stránce?
Nejen já mám zkušenost, že se může nemocná andulka vyléčit:
The most common expression of polyomavirus in budgies is French Moult. This is a disease that affects the feather growth of the chicks. Some recover and are perfectly normal and do not produce French Moult.
opakuji: "Some recover and are perfectly normal and do not produce French Moult."
http://www.officialbarrieshuttbudgerigars.com/somecommonailments.htm
ale jestli nutně potřebujete mít pravdu, mějte si ji... věřte, že když se BFD u modré andulky objevila, přešla jsem vše, co jsem na síti našla (také in english /oder deutsch) a nadále jsem přesvědčena, že andulák bude úplně v pořádku.a příští rok by se s klidem mohl použít i v chovu. S výhodou, že v jeho krvi již budou kolovat protilátky vytvořené imunitním systémem.
Že někteří skokani nemoci podlehnou je jasné ... přesně jako i my můžeme podlehnout těžké viróze. Navíc mladé andulky nemají ještě vyvinutý imunitní systém. Že jiní skokani žijí léta, aniž by se stav zhoršoval nebo zlepšoval (dlouhá pírka nedorostou, ale opeření na těle je v pořádku) nemusí být projevem trvalé nákazy. Virus napadá i lůžka v kůži, z nichž pírka vyrůstají (epidermální folikuly). Když jsou nemocí moc poškozené, pak pírka již nerostou, přesně tak, jako kdyby neléčené onemocnění zničilo lůžko nehtu.Představte si, že takový skokan již vůbec nemusí být přenašečem viru a vzhledem na BFD může být zcela zdráv. Nesmysl? Nedávno zde do diskuze psala paní, která doma skokany chovala (myslím, že je cíleně zachraňovala). A psala o čtyřletém, stále vitálně žijícím skokanovi... myslíte, že 4 roky bojuje s viry?

chiqito

28.12.2013 15:28
chiqito

XXX.XXX.237.194

black87, jste ještě stále rozhodnuta andulku neutratit?
(nemoci se nemusíte bát, na člověka není přenosná)
Z jakého jste kraje?

28.12.2013 15:57
eli22

XXX.XXX.248.34

Stojím si za tím, že skokan se 100% nevyléčí. Nemusí se na něm projevovat typické příznaky, může se vizuálně zlepšit, ale pokud by měl potomstvo, tak to tam prostě je. To je u vás vyléčení?? Tak to tedy u mě ne!

chiqito

28.12.2013 16:28
chiqito

XXX.XXX.237.194

Pak by se neměli vyléčit ani ptáci, kteří jsou napadeni a produkují v hnízdech nemocná mláďata... jenže pokusy tvrdí něco jiného:
I took older breeding birds that we new had been infected with virus and rested them from breeding for 7 months. These birds were then allowed to breed and their young were monitored for signs of infection and the development of antibody to the virus (an indication of infection). None of the 107 young birds produced by these previously infected budgerigars developed disease.

Vysvětlete mě prosím, PROČ by imunitní systém neměl virovou nemoc porazit? Předcházející věty dokazují opak. PROČ by infikovaný pták měl být přenašečem do konce života? Proč by se to nemohlo podařit i jedinci s klinickými příznaky? Ta modrá andulka, když ji dorostla pírka, celý den létala (a doufám, že tu možnost má i nyní). Kdyby viry stále narušovali keratin pírek a folikuly v kůži, tak by ji ta pírka opět vypadávala, protože by nesnesla zatížení při letu - z toho důvodu se skokani "vyklubou" ze zdravě vypadajících mláďat až po prvních leteckých dnech. Jenže nevypadávala...
Nebo ta druhá zelená andulka - byly s tou modrou celé měsíce spolu ve dne v noci. Hrály si, krmily se navzájem, praly se... ta zelená se jistě nakazila a nyní je asi přenašečem, pokud se již nenarodila s jistou hladinou antigenů získaných po nemocí imunizovaných rodičích. Myslíte, že kdybych ji (zelenou andulku) za třeba 8 měsíců nechala hnízdit, že by její potomkové byli nemocní?

28.12.2013 18:12
black87

XXX.XXX.255.200

chiqito napsal(a):
black87, jste ještě stále rozhodnuta andulku neutratit?
(nemoci se nemusíte bát, na člověka není přenosná)
Z jakého jste kraje?

Jsme z Olomouckého kraje. Já i přítel jsme rozhodnuti si andulku nechat a starat se o ni. Není určena do chovu a nepřijde do kontaktu s ostatními andulkami,je to andulka která bude žít v bytě jako mazlíček. Ještě by mě zajímalo, jestli může nemoc přenášet člověk, pokud půjdu do zverimexu nebo na návštěvu do bytu kde chovají andulku, mohu je nakazit?

28.12.2013 19:04
eli22

XXX.XXX.248.34

black87 napsal(a):
Jsme z Olomouckého kraje. Já i přítel jsme rozhodnuti si andulku nechat a starat se o ni. Není určena do chovu a nepřijde do kontaktu s ostatními andulkami,je to andulka která bude žít v bytě jako mazlíček. Ještě by mě zajímalo, jestli může nemoc přenášet člověk, pokud půjdu do zverimexu nebo na návštěvu do bytu kde chovají andulku, mohu je nakazit?

Tady je to celkem dobře popsáno:
http://fvl.vfu.cz/export/aviarni-medicina-ZS-2007/Infekce_v_chovech_exotickych_ptaku-I.pdf

chiqito

28.12.2013 20:29
chiqito

XXX.XXX.237.194

Super, držím palce!!! Jste dost daleko, téměř jsem podlehla nápadu si na čas mazlíky vyměnit, ta má je moc milá, krotká a mluví a já bych zkusila se o tu Vaši chvíli starat tak, jak jsem se starala o tu "mojí" modrou. Ale jak se říká, všechno zlé je na něco dobré: ta Vaše neuletí, nemusíte myslet na otevřená okna a od jara ji brávat ven - slunce a UV záření je důležité (sklo UV nepřepouští). Nakonec andulky pocházejí z otevřených travnatých habitatů Austrálie. Bude Vám povděčna za možnost se dostat tam, kam sama kvůli svému hendikepu nemůže - inteligence a s ní spojená zvídavost umožňují z ní vychovat velmi krotkého mazla. Andulky jsou na svojí velikost vskutku překvapivě inteligentní, pokud žijí v dostatečně motivujícím prostředí. Když bude krotká, budete jistě překvapeni, co všechno dokáže.

Je jasné, že ji můžete pomoci jen pestrou stravou. Žádné léky na viry nefungují, jen síla imunitního systému. BFD má různé projevy, některá mláďata umírají již v hnízdě. To, že ta Vaše má na těle zdravé opeření a letky ji vypadaly až při zatížení letem, dává velkou naději, že s nemocí je schopna bojovat. Prosím, nevěřte na drahé nesmysly, jakou jsou různé aloe vera přípravky, pupalkový olej apod. I když mě mnozí budou kamenovat, věřte mi, že je to jen dobrý kšeft s iluzí. S andulkami je trochu problém, jsou to potravinoví konzervativci. Můžete si přečíst, jak je dobrá mrkev, jablko a jiné ovoce, zelenina... ale andulka si je všímat vůbec nemusí, zejména jestli přešla "péči" výkupce a zverimexu, kde pravděpodobně dostávala jen proso.U krotké andulky lze využít zvídavost - vždy chce ochutnat to, co jíte vy. Doporučuji zkusit klíčenou pšenici a oves - to by ji mělo chutnat. Živočišní bílkoviny jsem dávala v podobě jemné směsi z kouska vařeného vajíčka a jemně naškrábaných vařených kuřecích jater případně i strouhanky, aby to nebylo příliš lepivé a vlhké, andulky obvykle dávají přednost sypké potravě (lze zmrazit a vždy jen kousek pak rozmrazit). Lze to obohatit čímkoli - třeba vitamíny. Samozřejmě zelené - pampeliška (listy, květy), ptačinec, v zimě umyté větvičky vrby, břízy - s vášní po nich lezou a ozobávají poupata - doporučuji i kvůli obsahu salicinu a betulinu.
Umožnit koupání v plytké misce s vlažnou vodou (cca 1 cm), často k motivaci pomůže, když je v misce trochu mokrých listů salátu, pampelišky, ptačince...
Přiznám se, že ze zoufalství jsem andulku dvakrát vykoupala ve mírně teplám výluhu vratiče - je jedovatý, působí proti exoparazitům. Nesmí se ho ale napít. Ale to byl jen takový úlet, kdy jsem zkoušela vše, co dávalo nějakou šanci, že by to mohlo pomoci. Nedoporučuji.

Kdybyste měli zájem o další zkušenosti, napište mi na mail v profilu.

Co se přenosu viru člověkem týče (oblečení, vlasy), každý Vám bude říkat, že ano. Takže ano, virus "přežívá" i mimo hostitele... ale uvědomte si, že ve zverimexu se často vyskytují skokani, že všechny andulky výkupců se s téměř stoprocentní pravděpodobností setkaly s virem přímo, že jde v chovech o velmi rozšířený virus... a kdyby se dělaly testy na antigeny, tak by jejich přítomnost v krvi andulek prokázala, že s nemocí se potýkali ptáci chovů, o nichž by chovatelé přísahali, že tento problém nikdy neměli. Je nepravděpodobné, že na burze není ani jeden přenašeč... a přece ptáci neonemocní (případně jen ve velmi zřídkavých případech). Když onemocní na chřipku člen rodiny, jeho spolubydlící mohou viry přenášet již v průběhu inkubační doby - a přece tímto způsobem se nemoc téměř nešíří. Až přímí kontakt představuje dostatečnou expozici.

28.12.2013 23:11
black87

XXX.XXX.255.200

chiqito : Děkuji, budeme se snažit udělat pro něj maximum. Pokud budu mít ještě nějaké dotazy,nebo trable, ozvu se Vám. smajlík

chiqito

29.12.2013 06:48
chiqito

XXX.XXX.237.194

Moc mě potěšíte, když mi dáte vědět, jak se andulce daří. Na internetu naleznete hodně moudrých méně moudrých rad, není pro začátečníka jednoduché ty druhé rozeznat. Pokud máte v kleci umělohmotné bidýlka, nahraďte je, nebo netěsno obtočte bavlněným případně konopným provázkem tak, aby se to dalo pak v horké vodě umýt. Ale dřevěné třeba z lísky (i s kůrou) jsou bezesporu lepší - různých průměrů cca 1 až 2,5 cm. Z jednoho umělohmotného lze lehce vyrobit bidlo na obrušování drápků - ta kupovaná jsou zbytečně drahá. Poslala bych návod. Pokud zvládnete plést velikonoční pomlázky z různého počtu prutů, lze tak téměř zadarmo z provázků vytvořit vhodné lana na lezení, opletením vhodného drátu spirálu, kruh...- třeba jak je ta houpačka na mém obrázku. Skokan není dobré pojmenování - ono to spíše neskutečně rychle komicky běhá po zemi a velice rádo po všem šplhá - třeba i po oblečení, když je z vhodné látky. Vše závisí od míry krotkosti. Jestli budete mít zájem, pošlu fotku, jak vytvořit "bidlo" , které se pověsí na krk a s andulkou si můžete povídat a učit ji třeba mluvit při nějaké práci.... Kolíčky na prádlo umožní do klece nebo k provázku uchytit tenký plátek mrkve, jablka, pampelišku... nebo klas seneg. prosa. Nechci zde zahlcovat diskusi dlouhým příspěvkem, jenž je pro jiné nepodstatný.

A propos - podle prvního Vašeho obrázku nejsem si zcela jista, jestli se z anduláka nevyklube časem samička :D. Zkuste pořídit dobré foto hlavičky - hlavně ozobí - a zadat nové diskuzní vlákno. Jestli je okolí nosních dírek mléčně bílé - i když je zbytek namodralý, může se jednat o samičku. U velmi mladých - ještě před vyletěním z budky, se to rozeznává relativně dobře, na začátku dospívání je období, kdy jsem si u obou anduláků kladla otázku, jestli se nemýlím, ty barevné změny byly dosti matoucí, je potřebné mít dost zkušeností.

3.1.2014 22:28
tadeast

XXX.XXX.18.68

Dobrý den, prosím ignorujte ty hlupáky co píší izolovat atd... Je totiž možné že vaše Andulka netrpí Francouzským Pelicháním ale u minulého majitele či ve zverimixu měla partnera po kterém teskní a proto si vytrhává peří... Andulka je společenský pták tudíž by bylo nejvhodnější koupit ještě jednu Andulku a připustit ji k té vaší.... Já Andulky již nějakou dobu chovám a párkrát jsem se setkal s tím že si začala peří škubat... Jinak papoušci když si škubou peří nedělají to v přítomnosti člověka či jiného tvora kterého považují za potenciální hrozbu.... Konečné shrnutí: doporučuji Vaší Andulce koupit patrnera\ku a připustit je..... Pokud toto udělat nechcete tak je možné že se Andulka utrápí... Dále doporučuji kupovat kvalitní krmivo od Versele Laga.... Přeji mnoho úspěchu a krásný den Tenghtingher... :))

3.1.2014 22:53
petrb

XXX.XXX.18.66

tadeast napsal(a):
Dobrý den, prosím ignorujte ty hlupáky co píší izolovat atd... Je totiž možné že vaše Andulka netrpí Francouzským Pelicháním ale u minulého majitele či ve zverimixu měla partnera po kterém teskní a proto si vytrhává peří... Andulka je společenský pták tudíž by bylo nejvhodnější koupit ještě jednu Andulku a připustit ji k té vaší.... Já Andulky již nějakou dobu chovám a párkrát jsem se setkal s tím že si začala peří škubat... Jinak papoušci když si škubou peří nedělají to v přítomnosti člověka či jiného tvora kterého považují za potenciální hrozbu.... Konečné shrnutí: doporučuji Vaší Andulce koupit patrnera\ku a připustit je..... Pokud toto udělat nechcete tak je možné že se Andulka utrápí... Dále doporučuji kupovat kvalitní krmivo od Versele Laga.... Přeji mnoho úspěchu a krásný den Tenghtingher... :))

Vy musíte být opravdu znalec a odborník když nepoznáte rozdíl mezi skokanem a škubající se andulkou.Tak hloupou radu jsem opravdu dlouho nečetl.Nabádat ignorovat dobře míněné rady může jen ten kdo o této nemoci nic neví.Vy budete asi jeden z těch co skokany klidně nabízí na burzách,a že jich tam poslední dobou přibývá.Přesně takoví znalci jako vy se zasloužili o masové rozšíření této nevyléčitelné nemoci.

3.1.2014 22:56
eli22

XXX.XXX.248.34

tadeast napsal(a):

eda při vší úctě. Větší nesmysl jste snad ani nemohl napsat! To snad nemyslíte vážně!??smajlík

3.1.2014 22:58
eli22

XXX.XXX.248.34

petrb napsal(a):
Vy musíte být opravdu znalec a odborník když nepoznáte rozdíl mezi skokanem a škubající se andulkou.Tak hloupou radu jsem opravdu dlouho nečetl.Nabádat ignorovat dobře míněné rady může jen ten kdo o této nemoci nic neví.Vy budete asi jeden z těch co skokany klidně nabízí na burzách,a že jich tam poslední dobou přibývá.Přesně takoví znalci jako vy se zasloužili o masové rozšíření této nevyléčitelné nemoci.

smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

chiqito

3.1.2014 23:08
chiqito

XXX.XXX.237.194

Tadeast, zadavatelka izolaci neřeší. Nejsem zrovna nejmladší a v životě jsem měla několik krotkých andulek samotných s volným proletem - žádná si peří nevytrhávala. Spíše je to problém větších papoušků, u těch menších se z nedostatku sociálních kontaktů a z nudy vyvine spíše nějaký typ obsedantního chování nežli sebepoškozování. Navíc si myslím, že si papoušci s tímto problémem vytrhávají peří na hrudi a břiše,
Andulka zadavatelky je příliš mladá na tesknění za partnerem - soudě podle oka a nevybarveného ozobí. BFD není nevyléčitelná, ale asi zde nikoho nepřesvědčím. Přitom nikdo z nich to se žádným skokanem nikdy nezkusil, ale automaticky je dali utratit. V chovu je to asi možná racionální, i když skokan je důsledkem a virus musí být (minimálně) v celé voliéře, kde se vylíhl. Kdyby se s ním ptáci nedokázali vypořádat, pak již dávno vyhynou. Není to nemoc chovů, polyomavirus napadá i volně žijící ptactvo.

3.1.2014 23:08
eli22

XXX.XXX.248.34

Můj diagnostikovaný "skokan",kterého jsem dokrmovala od 20 dnů. Bohužel jsem ho tedy pak nechala utratit.

3.1.2014 23:09
eli22

XXX.XXX.248.34

3.1.2014 23:10
eli22

XXX.XXX.248.34

A takto vypadá škubající se papoušek. Jedno jestli andulka nebo žako...

3.1.2014 23:50
tadeast

XXX.XXX.18.68

Na burzy nejezdím.... Pokud vás to zajímá tak jste právě urazil chovatele jehož jméno je v Německu pověstné.. Tenghtingher.

4.1.2014 08:25
petrb

XXX.XXX.18.66

tadeast napsal(a):
Na burzy nejezdím.... Pokud vás to zajímá tak jste právě urazil chovatele jehož jméno je v Německu pověstné.. Tenghtingher.

Pokud opravdu napsal tento příspěvek,tak se ani nedivím.

5.1.2014 13:30
mak17

XXX.XXX.218.18

Já jsem si taky před rokem pořídil dvě andulky, a jedné se stalo právě to, jak vy popisujete, nevěděl jsem, co to je, ale taky jen skákala. Prve jsem si myslel, že se ochočí, ale nakonec jsem je dal do chovu. Byla tam právěže i ta nelétavá, ale jak přepeřila, tak docela často lezla po pletivu ale i létala, když někam letěla, nikdy to nebylo moc nahoru. Takže pokud byste si ji chtěla nechat, možná až přepeří, bude tak jako ''plachtit'' ale třeba ze země nikdy nevyletí až na skříň.. Ale určitě by se měla naučit aspoň tak trochu létat, v tom je zase výhoda, že s ní můžete chodit ven a nemusíte se bát, že vám někam uletí. Takže pokud vám nevadí, že bude vždy takový pomalý, a nezkušený letec, o to víc se bude chtít mazlit :) Přeji hodně štěstí :)

chiqito

5.1.2014 15:27
chiqito

XXX.XXX.237.194

To, co se ze skokana "vyklube" je individuální. Právě jsem odepsala na mail, jehož autor před léty koupil skokana netušíce, že jde o nemoc. Andulák má nyní již 5 let a za sebou několik hnízdění se zcela zdravými mláďaty. Jak jsem ale z mailu pochopila, nikdy mu letky nedorostly je trvale skokanem. Ale jinak zdravým, i když si někteří myslí, že to tak nemůže být.
Na druhou stranu skokan, kterého jsem měla já a který je nyní jako mazel u nových majitelů se třemi dětmi, po prvním přepeření létá velice obratně. Dokonce, podle videa, které mi shodou náhod dnes poslali, je k tomu nejmladším synem doslova nucen - nechová se k ptáčeti právě nejněžněji smajlík .

V této diskuzi (viz odkaz) autorka také píše o 4letém vitálním skokanovi a jiných, kteří se dožili podstatně méně. Je to velice individuální, vše závisí, co a nakolik nemoc zasáhla a zanechala nezvratné postižení - jestli i orgány (játra), nebo jenom kožní folikuly.

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1623828/francouzske-pelichani-skokan

Jednoduše, je šance, že ze skokana bude zcela zdravá andulka, ale také riziko, že ne. U domácího "mazlíka", ale není co řešit, jen to zkusit. Do roka a do dne by se mělo ukázat, kam to spěje (po prvním nebo až druhém přepeření). Bude dobré, když pak na ifaunu napíšete své zkušenosti, pro poučení ostatních. Také zde hledáte odpovědi. O tom by diskuze měla být.

5.1.2014 20:42
petrb

XXX.XXX.18.66

chiqito napsal(a):
To, co se ze skokana "vyklube" je individuální. Právě jsem odepsala na mail, jehož autor před léty koupil skokana netušíce, že jde o nemoc. Andulák má nyní již 5 let a za sebou několik hnízdění se zcela zdravými mláďaty. Jak jsem ale z mailu pochopila, nikdy mu letky nedorostly je trvale skokanem. Ale jinak zdravým, i když si někteří myslí, že to tak nemůže být.
Na druhou stranu skokan, kterého jsem měla já a který je nyní jako mazel u nových majitelů se třemi dětmi, po prvním přepeření létá velice obratně. Dokonce, podle videa, které mi shodou náhod dnes poslali, je k tomu nejmladším synem doslova nucen - nechová se k ptáčeti právě nejněžněji smajlík .

V této diskuzi (viz odkaz) autorka také píše o 4letém vitálním skokanovi a jiných, kteří se dožili podstatně méně. Je to velice individuální, vše závisí, co a nakolik nemoc zasáhla a zanechala nezvratné postižení - jestli i orgány (játra), nebo jenom kožní folikuly.

https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1623828/francouzske-pelichani-skokan

Jednoduše, je šance, že ze skokana bude zcela zdravá andulka, ale také riziko, že ne. U domácího "mazlíka", ale není co řešit, jen to zkusit. Do roka a do dne by se mělo ukázat, kam to spěje (po prvním nebo až druhém přepeření). Bude dobré, když pak na ifaunu napíšete své zkušenosti, pro poučení ostatních. Také zde hledáte odpovědi. O tom by diskuze měla být.

Trvalý skokan,ale jinak zdravý.Tak to už vážně nechápu.Už si konečně vyberte,buď je zdravý,nebo nemocný/skokan/.

5.1.2014 21:14
eli22

XXX.XXX.248.34

petrb napsal(a):
Trvalý skokan,ale jinak zdravý.Tak to už vážně nechápu.Už si konečně vyberte,buď je zdravý,nebo nemocný/skokan/.

smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

chiqito

5.1.2014 21:53
chiqito

XXX.XXX.237.194

kdybyste díky nějaké exotické infekci jste přišli o některou z končetin (třeba by vám ji museli amputovat) a vy byste se z infekce vyléčili, znamená to, že už nejste zdraví? Že vaši potomci od vás nemoc chytí?
Dobře víte, že myslím skokana, který již není nositelem viru, jenom má po nemoci trvalé následky.. jenže to vám nesedí. Když myslíte, že máte pravdu, mějte si ji a hýčkejte. Nakonec, proč vás přesvědčovat o něčem jiném. Utratit nemocné zvíře je přece mnohem jednodušší. A přemýšlet tak děsně složité! .

chiqito

5.1.2014 22:12
chiqito

XXX.XXX.237.194

Ještě skutečně poslední poznámka pro ty, kteří potřebují některá fakta číst 2x: i skokani, kteří přežijí s trvalými následky mohou se dožít několik let a mít zcela zdravá mláďata. Zkuste se zamyslet, čím to asi tak bude.

11.1.2014 21:35
tadeast

XXX.XXX.18.68

Plně s Vámi souhlasím!

11.1.2014 21:35
tadeast

XXX.XXX.18.68

Plně s Vámi souhlasím!

Přidejte reakci

Přidat smajlík