Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nové plemeno ovcí - ovce olkuská v ČR
Sdílet:

Nové plemeno ovcí - ovce olkuská v ČR

Vážení chovatelé, dovolujeme si Vás informovat, že dne 23. 11. 1999 bylo do České republiky dovezeno nové plemeno ovcí a to Ovce olkuská (angl. Olkusz). Ovce dovezla naše zemědělská akciová společnost AZ Holding a.s. na farmu chovu ovcí ve Velkém Tresném. Celkem bylo dovezeno 7 ovcí z toho : 1 březí bahnice, 4 březí ročky a 2 plemenní berani. Chovatelem dvou nakoupených ovcí byla Akademia rolnicza v Krakově, zbývající ovce a berani pochází od nejlepšího chovatele Tomasza Korczynskiego z Imbramowic. Všechny ovce se podařilo importovat za velké pomoci pana doc. dr. hab. Edwarda Wierzchoše z katedry hodowli owiec i kóz akademie v Krakově.

O olkuské ovci

Olkuská ovce je řídce se vyskytující ráz ze skupiny Polské dlouhovlnné ovce. Vyznačuje se vysokou plodností. Plodnost tohoto plemene je pravděpodobně podmíněna účinkem genu vysoké plodnosti (tzv. FF gen). Je to ovce středního až většího tělesného rámce, průměrná hmotnost bahnic je kolem 70 kg, výhodou je čistě bílá vlna, sortimentu BC až C. Je to ovce velice mléčná a na farmě univerzity v Krakově se toto plemeno po odstavu jehňat dojí. Olkuská ovce pochází z původních ovcí, které byly chovány v oblasti Kaszub. Tato oblast se nachází v severním Polsku. V období mezi dvěma světovými válkami byla velká část této populace ovcí přemístěna do okolí Krakova (což je bývalý olkuský kraj), kde se část těchto ovcí chová doposud.

Vliv samců na plodnost

K plodnosti tohoto plemene odborná literatura uvádí, že v případě kdy otcem je homozygotní beran, zdědí všechny jeho dcery jednu kopii genů vysoké plodnosti, což v konečném důsledku znamená zvýšení plodnosti až o 0,7 jehněte v porovnání s plodností jejich matek. V případě, že otcem je heterozygotní beran, tak v následující generaci se získá pouze 25 % dcer s plodností vyšší jak 0,4 jehněte.

Z výše uvedených důvodů jsou v Polsku berani tohoto plemene využíváni od roku 1994 v celostátním programu zvyšování plodnosti. V jednotlivých vrzích ovcí tohoto plemene se pravidelně rodí 3 - 4 jehňata. Zvláštností nejsou ani početnější vrhy. Ovce dovezené naší společností do ČR pochází jedna ze sedmerčat, tři ze čtyřčat a jedna z trojčat, oba plemenní berani pak pochází ze čtyřčat. Zda se jedná o homozygoty, zjistíme při následném připařování. Příkladem vysoké plodnosti ovce olkuské je ovce "Gwiazda", chovaná v Polsku u výše uvedeného chovatele Korczynskiego, která už dvakrát porodila šesterčata a jednou dokonce sedmerčata. Průměrně bylo u této bahnice v jejím dosavadním životě odchováno 5 jehňat v jednom vrhu. Myslíme si, že to je zajímavý chovatelský výsledek.

Dovezené ovce v karanténě

Dovezené ovce jsou v současné době v karanténě v našem zemědělském závodě. Pokud dopadnou dobře zdravotní zkoušky a ovce budou zařazeny do stáda ovcí v naší zemědělské společnosti AZ Holding, počítá se s jejich využitím k tvorbě specializované mateřské populace na bázi plemene ND a dále se počítá s jejich chovem v čistokrevné populaci pro produkci plemenných beranů a jehniček pro drobné a hoby chovatele. Jestliže se nám náš záměr podaří, velice rádi předvedeme zájemcům o toto plemeno, nebo zájemcům o zvýšení plodnosti svých stád berany tohoto plemene, populaci jak čistokrevných olkuských ovcí, tak i jehňata nově vytvářené mateřské populace v rámci chovatelského dne v letních měsících

Domníváme se, že v mnoha užitkových stádech ovcí v naší republice by využití olkuského plemene mohlo mít velice pozitivní vliv na plodnost a mléčnost bahnic, při současné stabilizaci všech ostatních chovatelských vlastností. Zejména však a to považujeme při našem podnikání za rozhodující, by mohlo přinést vnesení genů tohoto plemene, podstatné zlepšení ekonomiky chovu ovcí. O těchto věcech budeme ale raději hovořit až po otestování plemene v našich klimatických a chovatelských podmínkách a po prvních zkušenostech s jeho chovem.

Spolupráce SCHOK a vědeckovýzkumné základny chovatelů

Pokud nově dovezené plemeno splní v testu naše představy a záměry, rádi přivítáme spolupráci jak SCHOK v ČR, tak i vědeckovýzkumné základny a ostatních chovatelů při vytváření specializované mateřské populace, což je v důsledku konečným naším cílem.

Současně si dovolím chovatelskou veřejnost ještě informovat o tom, že spolu s ovcemi bylo také z Polska dovezeno panem MVDr. Liborem Čunátem pět koz a jeden kozel plemene Búrská koza. Jedná se o zvířata dovezená opět z velice dobrého chovu Akademie rolniczej v Krakově, katedry Hodowli Owiec i Koz.

Autor textu: Ing. František Jílek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru