Polohování a technika ruční střiže ovcí

1. Držte obě přední nohy pod levou rukou. Stiskněte ovci mezi stehny tak, aby se natáhla kůže na břiše.
2. Pravé koleno před hrudníkem. Zbytek chodidla za ovcí.  Pokud ovce krčí zadní nohu, zatlačte pěstí  do slabin nebo prstem do "brňavky".
3. Odstraňte vlnu z vnitřní strany stehen a nohou.
4. Pravou nohu natáhněte dozadu, abyste se dostali k ostříhání ocasu. Na páteři střihejte co největším záběrem nůžek.
5. Hlavu začněte stříhat z horní strany hrudníku (tah 16.). Ostříhejte vlnu pod čelistmi. Při střihu se obě čepele dotýkají kůže.
6. Ostříhejte vlnu za ušima a vršek hlavy. Hlava ovce se opírá o Vaše koleno.
7. Střih prvního ramene, udržujte špičku nůžek na kůži až do dokončení střihu.
8. Střih kolem prvního boku, levou nohou postupně uhýbejte dozadu a ovci mírně pokládejte dolů. Tahem 26. začínají dlouhé tahy na zádech.
9. Začněte tah 27., jakmile ovce leží na zemi. Vaše pravá noha je mezi nohami ovce. Jakmile dokončíte tah 28., přesuňte pravou nohu ovci za záda. Levou nohu máte pod ovčím hrudníkem.
10. Dokončete dlouhé tahy na zádech. Jakmile dokončíte tah 29., udělejte pravou nohou krok dopředu a vsuňte špičku nohy ovci pod hrudník.
11. Před uvolněním pravé nohy ovce ostříhejte líce. Veškerá váha leží na pravé noze a levé špičce.
12. Vystupte dozadu levou nohou, když dokončíte tah 37.
13. Hlava ovce se opírá o vaše nohy.
14. Uchopte volnou kůži ve slabinách a opřete se do nich pěstí, tím udržíte nohu napnutou.
Jednotlivé tahy nůžkami.
Obsah

Pro zvládnutí ruční střiže musí střihač splňovat těchto 6 bodů: 

1. Manipulace s ovcí. Umět ovci správně posadit, napolohovat, stát se její součástí a předvídat, co může udělat.

2. „Pozitivní  ruka“. Střihač musí s ovcí zacházet v klidu a s jistou dávkou citu a jemnosti.

3. Dobré zápěstí . Zápěstí Vaší ruky musí být pružné a schopné pracovat oběma směry.  Musí se otáčet, aby spodní čepel na ovci byla ohnutá dopředu, pro správné dokončení střihu.

4. Levou rukou si připravovat vlnu těsně před nůžkami.

5. Ovci ovládat co nejvíce pomocí nohou a chodidel.

6. Rytmus a načasování jsou důležité.  Pohyby  by měly být plynulé a stříhání každé partie navazuje na další.

 

1. Držte obě přední nohy pod levou rukou. Stiskněte ovci mezi stehny tak, aby se natáhla kůže na břiše.

2. Pravé koleno před hrudníkem. Zbytek chodidla za ovcí.  Pokud ovce krčí zadní nohu, zatlačte pěstí  do slabin nebo prstem do "brňavky".

3. Odstraňte vlnu z vnitřní strany stehen a nohou. 

4. Pravou nohu natáhněte dozadu, abyste se dostali k ostříhání ocasu. Na páteři střihejte co největším záběrem nůžek.

5. Hlavu začněte stříhat z horní strany hrudníku (tah 16.). Ostříhejte vlnu pod čelistmi. Při střihu se obě čepele dotýkají kůže.

6. Ostříhejte vlnu za ušima a vršek hlavy. Hlava ovce se opírá o vaše koleno.

7. Střih prvního ramene, udržujte špičku nůžek na kůži až do dokončení střihu.

8. Střih kolem prvního boku, levou nohou postupně uhýbejte dozadu a ovci mírně pokládejte dolů. Tahem 26. začínají dlouhé tahy na zádech.

9. Začněte tah 27., jakmile ovce leží na zemi. Vaše pravá noha je mezi nohami ovce. Jakmile dokončíte tah 28., přesuňte pravou nohu ovci za záda. Levou nohu máte pod ovčím hrudníkem.

10. Dokončete dlouhé tahy na zádech. Jakmile dokončíte tah 29., udělejte pravou nohou krok dopředu a vsuňte špičku nohy ovci pod hrudník.

11. Před uvolněním pravé nohy ovce ostříhejte líce. Veškerá váha leží na pravé noze a levé špičce.

12. Vystupte dozadu levou nohou, když dokončíte tah 37.

13. Hlava ovce se opírá o vaše nohy.

14. Uchopte volnou kůži ve slabinách a opřete se do nich pěstí, tím udržíte nohu napnutou.

Zdroj: přeloženo z obrázků od Philla Oldfielda a doplněno z vlastní praxe.

Ukázka v praxi - Phill Oldfield

Diskuze ke článku

Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (15x):

1
2
3
4
5

Autor textu Jaroslav Havel
Autor fotografií Phill Oldfield

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře