Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2015 14:11
nataly

XXX.XXX.244.67

Zdravim, mam na vas dotaz, jestli s tim nekdo mate zkusenosti.
Dnes rano sem sla vypustit kozy na pastvu a jedna mi doslova padala na predni nohu.
Lekla jsem se zlomeniny...chytam kozu...prohmatavam a nic jsem nenasla.
Ani nevypadala ze by ji to bolelo.
Takze zlomeninu jsem skoro vyloucila.Sla jsem prohledat staj a opet jsem nenasla "znamky boje" jako ponicene krmitka a tak. Odhadla sem to na nejake vykloubeni ale ani to mi nesedi.
Takze koza nekulha ze by na tu nohu nechtela stoupat...proste na ni slapne a noha se podlomi.
Obcas ji klouze vpred...obcas chodi po kloubu ( jako pri nejakem poruseni nervu).
Jak jsem rikala prohmatavam a nic nenachazim...kdyby si to nejak vykloubila a kloub se ji nejak sam vratil tak by podle me kulhala kvuli bolesti a ne ze na to dupne a noha se podlomi, ne?
Jinak krmime hotovou smesi...na asbest to netipuji.
Prosim o rady a nazory Nat.

13.1.2015 19:22
lilo

XXX.XXX.201.210

Kontrolovala jste kopyta? meziprsti atd... u hniloby kopyt se tohle co popisujete udava jako priznaky... To ze koza leze po kolenou... jinak nevim... Tak at se dari odhalit co to je

15.1.2015 22:08
chovateka

XXX.XXX.46.31

Jednou si naše Pajda, tak ji říkáme, něco udělala s nohou, chodila po 3 a měla ji úplně volnou, tak jsme ji dali dlahu, pevně ovázali a nechali asi 2 až 3 týdny.Chodila sice po 3 ale po sundání pajdala ještě po 3 a za pár dní už začla normálně chdit a dnes je úplně jako všichni.Sice vždycky byla plachá a zbrklá, proto si taky asi néjak vykloubila nebo natrhla vazy či co.Někdy taky kulhají, kdy maji třeba něco zapíchlé ve spárkách nebo ztvrdlé bláto, klacík, kamínek anebo se tvoří začínající plíseň nebo se tam něco podebere.Já jim to vyčistím ostříhám paznechty a dám i černou mast a zavážu a nechám pár dní.Vždy se mi to po pár dnech, někdy i týdnech podařilo odstranit.Tak ať se daří.

14.2.2015 17:32
nataly

XXX.XXX.124.101

Po strasne dloooouhe dobe odpovidam ale presto dekuji...znova jsem zkontrolovala a vycistila paznehty...ac jsem nic nenasla.
Druhy den stejneho prubehu jsem to taky ze zoufalstvi ovazala aniz bych poradne vedela co a kde :). Kazdopadne koza po tydnu behala jako by nic a nikdo mi zatim nebyl schopen vysvetlit co to bylo. Ani veterinar abych vedela pro "priste" co delat.
Zlomeninu uz jsme meli...a dalsi urazy...hnilobu jsme kdysi resili u ovci...ale tohle? Ze by se skoro plazila a zadny kulhani...proste na tu nohu spadne ?
Bohuzel bez odpovedi...ale koza je v poradku ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík