Koza spolem s ovcema a beranem...je to možné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2015 18:32
ralfa

XXX.XXX.196.175

Dobry den, mam dotaz pro chovatele, je možné chovat spolu s ouessantskyma oveckama a beranem jednu, dve kozy holandske zakrsle? Nebude je beran obtezovat...? Jde mi o to zda je to mozne chovat je spolecne bez toho aby z toho mely kozy nejaku ujmu. Chova nekdo? Poradte prosim.

16.1.2015 20:48
bischof.vlastimil

XXX.XXX.40.215

ralfa napsal(a):
Dobry den, mam dotaz pro chovatele, je možné chovat spolu s ouessantskyma oveckama a beranem jednu, dve kozy holandske zakrsle? Nebude je beran obtezovat...? Jde mi o to zda je to mozne chovat je spolecne bez toho aby z toho mely kozy nejaku ujmu. Chova nekdo? Poradte prosim.

No v zasade to zalezi na beranovy ci kozlovy. Kdyz jim rupne v hlave tak je to spatne. Chovam ovce s kozama dohromady ale nekdy to proste nejde ale jindy zas v pohode. Ale stava se i to ze si treba kozel privlastni ovce a berana k nim nepusti a nebo obracene a maji i tendence po nich skakat...

17.1.2015 09:16
malá koza

XXX.XXX.209.244

Dobrý den, náš beran/ Suffolk/ honil kozy, když se prskaly. Ovce s kozama máme v pohodě, ale berana bych u nich nenechala.

17.1.2015 09:31
ralfa

XXX.XXX.196.175

Dobry den, to sem si myslela, ze to nepude skoda, moc bych chtela jednu kozu k nim, ale co nadelam, oddelovat jich nejde. Mam je na jednom velkem pozemku a hradit a pod nechci, doufala jsem ze by mohli zit v symbioze, preci jen od sebe nemaji daleko, ale myslela jsem, ze by ju nas beran pri prskani otravoval. Jen sem si to chtela potvrdit, nez tuto uvahu uplne uzavru. Skoda. Dekuji vsem za prispevky.

17.1.2015 09:33
ralfa

XXX.XXX.196.175

Jeste se zeptam a co vykastrovany kozel? to by take neslo? prali by se? asi take tusim odpoved, ale...

17.1.2015 14:24
profesor1

XXX.XXX.192.99

Chovám cca 35ks ovcí plus 1-2 berany. Jsou snima 4 kozy + na podzim mladý kozel. Jediný problém je při krnení u hrantu, kdy kozy se musí nažrát první, tak využívají rohy, ale když se nažerou tak je zase klid. Ovce už vědí co je čeká když se přiblíží koza, tak uhýbají.

17.1.2015 15:13
ralfa

XXX.XXX.196.175

A nesnazi se je beran oplodnit? mam ouessantky, takze beran ma moznost pouze jednou do oka, tak nevim zda by z toho nebyli zbytecne potraty...

17.1.2015 15:15
stanclovka

XXX.XXX.208.34

Dobrý den, chováme společně malé stádečko masných ovcí a dvě rohaté kozy. Beran kozám nic nedělá, ale když mají říji, nemůže se jich zbavit. Je to dobré vodítko, kdy ke kozlovi. Předchozí beran na ně v říji i skákal, tenhle se jich trochu bojí.

17.1.2015 15:22
ralfa

XXX.XXX.196.175

A neublizi jim to kdyz se je snazil oplodnit? myslim zdravotne, cetla jsem ze jsou z toho u koz potom potraty.. Vite nekdo jak to tedy je? chtela bych jen dve kozy holandske zakrsle a ne na chov jen na spas, pro radost, ale nerada ybch aby z toho meli nejake zdravotni nasledky...

17.1.2015 15:29
stanclovka

XXX.XXX.208.34

Vloni na sebe naše koza nechala skákat berana v den porodu, zřejmě nějaká pomůcka, jak porod vyvolat nebo urychlit. Jinak jako březí na sebe skákat nenechá, drží si odstup, takže si myslím, že zdravotně jí to nic neudělá.

17.1.2015 17:49
profesor1

XXX.XXX.192.99

Jeden rok jsem měl kozy bez kozla až do půlky října. Nikdy jsem neviděl že by beran po nich skákal, nikdy žádný potrat. Už se to tu několikrát řešilo, včetně přiložených fotografii. MOžná k oplodnění vyjímečně může dojít, ale je to zanedbatelné procento.

17.1.2015 18:30
lilo

XXX.XXX.201.210

stanclovka napsal(a):
Vloni na sebe naše koza nechala skákat berana v den porodu, zřejmě nějaká pomůcka, jak porod vyvolat nebo urychlit. Jinak jako březí na sebe skákat nenechá, drží si odstup, takže si myslím, že zdravotně jí to nic neudělá.

U lidi je zname ze sex pred porodem napomaha uvolneni porodnich cest... A ze muzsky ejakulat zvysuje hladinu oxytocinu v tele nastavajici matky... Mozna to ma ta vasa koza taky tak...

17.1.2015 18:35
ralfa

XXX.XXX.196.175

Všem mnohokrát děkuji za reakce. Opravdu jsem si myslela, ze je to nerealne. Mam moc velkou radost, že mohu rozsirit moji malou farmu o kozenky! Jeste ze jsem sem napsala, najdu zde nekoho kdo mi poradi a jako neskuseny zacatecnik je rada od chovatle z praxe k nezaplaceni.

17.1.2015 19:14
bischof.vlastimil

XXX.XXX.43.71

profesor1 napsal(a):
Chovám cca 35ks ovcí plus 1-2 berany. Jsou snima 4 kozy + na podzim mladý kozel. Jediný problém je při krnení u hrantu, kdy kozy se musí nažrát první, tak využívají rohy, ale když se nažerou tak je zase klid. Ovce už vědí co je čeká když se přiblíží koza, tak uhýbají.

U me treba koza zere az posledni smajlík

18.1.2015 10:12
profesor1

XXX.XXX.192.99

A má vaše koza rohy?

18.1.2015 13:06
bischof.vlastimil

XXX.XXX.43.71

Jo moje kozy maji rohy ale stejne tak ikovce maji rohy krome dvou smajlík

18.1.2015 17:34
malá koza

XXX.XXX.209.116

U nás v rohatém stádě koz šéfuje bezrohá ovce. Zkoušely to na ni s rohama, ale neuspěly.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2015 18:27

Asi je to o průbojnosti jedince, ale obecně se tu nejčastěji dočítáme, že "vládnou" rohatí nad bezrohými...
U nás je to, jak psal Profesor1 - minikozy (rohaté) vytrkají dvojnásobně velké ovce (bezrohé, jediný, komu se nepostaví, je cirka o 50 kg těžší skopec) od žrádla - musím krmit na několika místech současně, aby se nežrali všichni... ;)
Co se týče oplodňování napříč druhy zvířat nemám zkušenosti, protože nemám ve stádu berana. Kozel však ovce nikdy neobtěžoval. Maximálně se přestrkují se skopcem v době říje samic.

19.1.2015 08:12
anobbona

XXX.XXX.84.98

Taky mám ovce a kozy dohromady, rohatí nejsou. Přes léto jsou spolu na pastvině a kromě pár normálních šťouchanců nedochází k problémům, letos na zimu jsem je oddělila. Loni v zimě jsem je měla všechny dohromady a koza mi zabíjela jehňata. Než jsem na to přišla, proč jehňata umírají, koza jich 12 zabila. Beran je ve stádě a pokud tam nemám kozla, tak se o kozy v říji zajímá a skáče po nich.

19.1.2015 10:17
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Dobrý den, mám zkušenost z minulosti, kdy tchýně chovala valašky i s beranem a k tomu měla ve stádě bílou kozu na mléko pro prase. Beran kozu obskočil a koza porodila mrtvé polojehně-polokůzle, které ke všemu bylo velké a porod byl problematický a museli volat veterináře. Koza se už pak nedostala do původní kondice. Takže mezidruhové křížení je možné. Zda to půjde i u quesantek a holandských koziček těžko říct. Nejhorší je podle mě kombinace, když je beran větší než koza, protože pak v případě oplodnění lze očekávat komplikace už kvůli velikosti plodu. Určitě nejlepší je varianta pořídit si kastrované holandské kozlíky. U kastrátů problém odpadá a nemají snahu bojovat o postavení ve stádě. Toto vyzkoušené máme a chováme v sezóně i 10 kamerunských beránků a zatím co nekastrování si neustále ujasňují své postavení ve stádě, kastráti jsou v klidu a nic neřeší. Další důležitý faktor je povaha daného jedince. Určitě je lepší problémům předcházet, než je pak řešit.

19.1.2015 10:31
ralfa

XXX.XXX.196.175

V tom s vami urcite souhlasim, prave jsem se ptala zda neni lepsi varianta dva vykastrovani kozlici, ale hodne lidi mne ujistilo, ze i chova, chovalo spolu s ouessantskyma a zadny problem, tak jste mne zase znejistila , je pro mne hlavni proritou aby byla zvirata v pohode a neprineslo to nasledky ani jedne strane z toho souziti, nechci je za kazdou cenu, je to velka zodpovednost a jsem si toho vedoma, proto hledam zkusenejsi a ptam se.
PS: omlouvam se za mou cestinu, nejsem puvodem z CR, manzel uz mi za to totiz vynadal, ze pisu jak tatar.

19.1.2015 10:53
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Chápu Vás v tom, že si chcete pořídit holandské zakrslé kozičky. Taky jsem se do nich zamilovala a chtěla jsem si je pořídit ke Kamerunkám. Pak jsem si začala klást otázky typu: Zajistím na 100 %, aby mi je kameruňák neobskočil? Když je v chlívku a na pastvě oddělím, nedostane se k ním? Vím, čeho všeho je beran schopen, když se chce dostat k ovci, která je v říji a platí to i obráceně i ovce, která je v říji dokáže zázraky, aby se nechala obskočit (předpokládám, že se kozy chovají obdobně). Měli jsem Kamerunku, která když byla v říjí, tak se naprosto bezostyšně nabízela našemu psovi (špic) a ten z ní chudák byl úplně na větvi a dokonce se ji snažil vyjít vstříc. Kamerunky mají jehňátka 2x do roka a proto dáváme berana zvlášť, aby se příliš nevysílily a připouštíme jenom 1x v roce. A když nebyl po ruce beran, tak holt si hledala náhradu. Berana měníme co 3-4 roky a i když teď máme klidného jedince, může po výměně přijít do stáda bujarý beran a ten bude skákat na vše co se hýbe a vznikne problém. A proto jsem vše přehodnotila a od svého přání upustila. Každý chovatel se musí rozhodnout sám a pak si nést důsledky svého rozhodnutí. Samozřejmě se nemusí nic stát a kozičky i quessantky budou v poho. Nejhorší je když si někdo na chovatele jenom hraje, nakoupí si domů od každého druhu něco "protože se mu to líbí", zavře to do jednoho chlívku a když přijdou problémy, tak začne psát na i-faunu s prosbou o radu, že mu kůň ušlapal jehňě a co s tím, a že ovce přišly přes zimu o vlnu, jelikož jsou zavřené i s krávou v zapařeném neprodyšném chlívě atd.

4.2.2015 14:27
ralfa

XXX.XXX.196.175

No, poprocteni mnoha clanku, porad nevim a rozhoduji, ale nechci se jeste vzdat, ani ukvapit. Co nikdo koho oslovim nerekne, ze koza je vyssi level v utekovosi z ohrady, chci se tedy zeptat zda se dokaze i podhrabat pod plotem, normalnim 180cm poplastovanym plotem kolem dokola, akorat nema spodek nijak zachycen k zemi. Vedle nas jsou totiz vecne nabruceni sousedi, kteri hledaji co kde vytknout ze zavisti a take tam maji nejakou zahradku s kerikama a atd. Jak moc bude chctit koza k sousedum? Myslite, ze podleze na vysku strach nemam, ale bojim se aby nepodlezla. Momentalne tedy zvazuji spise dva kluky po tom co jsem se docetla, ze koza kdyz je v riji tak hodne beci a vyzaduje si treba i par mesicu kozla, coz by mohl byt problem. U kozlika jak jsem pochopila je po kastraci potom klid, nema potrebu se prat a je klidny?
Ma nekdo jeste s timhle zkusenost? Pripadne jak mate vy poreseny vybeh, louku..ovce ani slepky neutikaji, jen u tech koz nevim zda by z nudy nehledali skulinku kudy ven, sousedova trava je vzdy lepsi nez ta doma

4.2.2015 15:53
helenakucerova

XXX.XXX.82.122

Dobrý den, mám společně 3 ovečky kamerunské + beránka, starou velkou ovci ani nevím co to je za rasu na dožití a velkou českou kozu Cilku která měla problémy s porodem a tak je vyřazená z chovu, beránek je nijak neotravuje a koza si dokáže zjednat autoritu a ještě k tomu plotu. Měli sme plot bez podezdívky a kozy když se rozhodli jít do polí tak to podlezly, tak dlouho se snažili až se jim to povedlo, ovečky jsou o moc klidnější a plot bez podezdívky akceptují ale keře a stromky jsou v nebezpečí jak od koz tak od oveček.

5.2.2015 22:18

Mám zkušenost s kastráty - ovčími i kozími. Abych někoho neurazila, ale přijdou mi takoví transsexuální, metrosexuální :) jakože jsou trochu samčí, ale zároveň daleko jemnější... Pokud zvířata zvažujete jen na mazlíky, tak jsou jistě ideální. Např. Náš holandský kozlík po vykastrování (necelý rok) přišel o své samčí znaky (ofinka, hříva kolem krku a samozřejmě šourek) a zůstala z něj "taková pěkná kozička" :) ale zase na rohách je znát, že je mohutnější než holky..
A je to největší mazel ze stáda.
Je fakt, že pokud nechcete "vydělávat množením", tak že můžete pořídit klidně kozlíky, nechat je vykastrovat a mít je jen jako mazlíky.
My kastrovali z důvodů příbuznosti se samicemi a zápachu při říji. Zároveň jsme chtěli zachovat kozla pro edukativní účely - aby děti viděli jak vypadá koza a jak kozel. To se ale úplně nepovedlo, protože, jak jsem již psala, přišel o tu svou megahřívu a je z něj taková rohatější kozička :D.

Přidejte reakci

Přidat smajlík