Jak nejrychleji doplnit vápník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2015 10:38
Terezius

XXX.XXX.151.231

Dobrý den,

asi před týdnem mi po nějakém čas kulhání ulehla ovečka.Veterinář ji vyšetřil krev a zjistil jaterní obtíže a snížené hodnoty vápníku, fosforu a hořčíku.Musím upravit krmnou dávku a pokust se napravit co se dá.Minerální liz mají ovečky samozřejmě stále k dispozici(mám červenou kostku).Chtěla bych poprosit o radu, čím (jakým krmivem v jakém množství) jí poskytnout především dostatečné množství vápníku.

Mockrát děkuji.

20.1.2015 10:46
roklanka

XXX.XXX.45.36

To, že ovce kulhala a pak ulehla ještě nemusí souviset. Chybí údaj o věku a je-li ovce březí a jak dlouho. Vápník se dá nárazově doplnit Calgelem, minerály různými doplňky (nutrimixem atd).

20.1.2015 10:58
Terezius

XXX.XXX.151.231

Vím, že nemusí..Ale hnilobu nemá, veterinář jí končetiny prohmatal, na nic zjevného nenarazil a pokulhávala a ulevovala si na všechny nohy, pravda že na zadní víc. Je mi to záhadou, co by to mohlo být. Proto uvažuji nad vápníkem. Ovci bude na jaře 7 let, měla jen jedno jehně když jí byly dva roky, teď už jí nepřipouštím, je jen mazel.

20.1.2015 12:15
roklanka

XXX.XXX.45.36

To je ovce v nejlepších letech a krom přílišného ztučnění a následných problémů z toho pramenících by mít neměla.Zkoušel doktor moč na ketolátky? I jalovou, dobře krmenu starší ovci může postihnout ketoza. A ta souvisí s játry.

22.1.2015 17:46
Terezius

XXX.XXX.151.231

Moč nekontroloval, ale o ketozu se nejedná určitě. Nechala jsem vyšetřit i berana a druhou ovci a všichni tři mají nedostatek vápníku, hořčíku a fosforu..Beran v největší míře.Všimla jsem si, že prakticky nelíže liz a to se taky nyní potvrdilo.Musím upravit krmnou dávku, ale moc dobře nevím jak a čím jim nejrychleji tyto látky dodat. Doktor mi poradit domluvit se se zkušeným chovatelem ovcí, který umí dobře stanovovat krmné dávky.

22.1.2015 19:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Hmm.. Nekrmite treba necim sladkym? cukrovkou atd? cukr zamezuje vstrebavani vapniku... Pak bych koupila nejaky nutrimix, nebo veterinarni roboran a zaradila do krmne davky... Pripadne plastin, nebo mlety vapenec... A sypala jim to pekne do obili pripadne cim krmite... Pokud je hladina prvku opravdu nizka tak ze to ohrozuje na zivote divim se ze jim je vetak nenapichal... Tak at se vam ovecky zpravi

22.1.2015 20:04
ovecka

XXX.XXX.31.130

Terezius napsal(a):
Moč nekontroloval, ale o ketozu se nejedná určitě. Nechala jsem vyšetřit i berana a druhou ovci a všichni tři mají nedostatek vápníku, hořčíku a fosforu..Beran v největší míře.Všimla jsem si, že prakticky nelíže liz a to se taky nyní potvrdilo.Musím upravit krmnou dávku, ale moc dobře nevím jak a čím jim nejrychleji tyto látky dodat. Doktor mi poradit domluvit se se zkušeným chovatelem ovcí, který umí dobře stanovovat krmné dávky.

Pokud vám ovečky neberou liz, možná by se vyplatilo, změnit jeho zančku. Já mám dobré zkušenosti s minerálním lizem od Mikrobu Čebín. Mizí velmi rychle a ovečky jej z misky přímo vykusují. S pohybem nebo nedostatkem vitamínu problémy nemají asi nemají, nepozoruji nic vyjímečného.
Krmnou dávku v podstatě neřeším nijak složitě a podle tabulek už vůbec ne. Kvalitní seno a pastva ad libitum, liz neustále k dispozici, pokud je, tak tvrdé pečivo, 2-3 měsíce před porodem ječmen nebo oves v dávce hrnek na ovci a den. Do něj 2x za tu dobu doplnit vitamíny A, D, E a selen. Dana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.1.2015 21:19

ovecka napsal(a):
Pokud vám ovečky neberou liz, možná by se vyplatilo, změnit jeho zančku. Já mám dobré zkušenosti s minerálním lizem od Mikrobu Čebín. Mizí velmi rychle a ovečky jej z misky přímo vykusují. S pohybem nebo nedostatkem vitamínu problémy nemají asi nemají, nepozoruji nic vyjímečného.
Krmnou dávku v podstatě neřeším nijak složitě a podle tabulek už vůbec ne. Kvalitní seno a pastva ad libitum, liz neustále k dispozici, pokud je, tak tvrdé pečivo, 2-3 měsíce před porodem ječmen nebo oves v dávce hrnek na ovci a den. Do něj 2x za tu dobu doplnit vitamíny A, D, E a selen. Dana.

Od koho berete vitam.A, D, E, A SELEN a vubec osvědčené minerální doplnky?Děkuju-tedy jestli se to tady muže napsat!

22.1.2015 21:48
ovecka

XXX.XXX.31.130

Objednávám si u veterináře - Hydrovit selen +E a Hydrovit a+D3. Beru balení po 250ml a mám to pro drůbež a ovce na celý rok. Dana.

22.1.2015 22:24

ovecka napsal(a):
Objednávám si u veterináře - Hydrovit selen +E a Hydrovit a+D3. Beru balení po 250ml a mám to pro drůbež a ovce na celý rok. Dana.

Kupuji KOMBISOL AD3E atd od Biofaktory, ale jak koukám Hydrovit je dost levnější.Složení bude snad stejné.Beru NUTRI MIX pro drubež skot i selata.Kupuji na netu.asi prubnem letos jinou značku

22.1.2015 23:27

23.1.2015 02:44

Já A, D, E a selen radši zvířatům doplňuju inje Kčně.
Vitavíny A, D, E pomocí Triavitu a selen pomocí Selevitu. On i ten Selevit ale obsahuje vit E tak v případě, že ty léky kombinuju, tak jim snižuju dávkování.
Kuba.

23.1.2015 08:07
jecmi

XXX.XXX.160.98

Cal gel.

23.1.2015 11:29
malá koza

XXX.XXX.209.237

Dobrý den, přidávám vitamíny od mikropu do nastrouhané řepy se šrotem. Hlavně v době březosti kozám. Ovce mají kostku a liz v kbelíku od GUYOKRMY. Také mám leták na lizy od firmy Trewit, ale nemám je vyzkoušené. Rychle můžete doplnit Ca čistými skořápkami od vajec, které rozdrtíte na prach.
Vy máte svoje seno a pasete stejnou trávu? Jestli ano, můžete mít problém s těmito prvky v půdě. Pokud nejsou v půdě nemohou být ani v rostlině. Proto mohou mít vaše ovce nedostatek.

23.1.2015 11:41
eržika

XXX.XXX.86.96

Terezius napsal(a):
Vím, že nemusí..Ale hnilobu nemá, veterinář jí končetiny prohmatal, na nic zjevného nenarazil a pokulhávala a ulevovala si na všechny nohy, pravda že na zadní víc. Je mi to záhadou, co by to mohlo být. Proto uvažuji nad vápníkem. Ovci bude na jaře 7 let, měla jen jedno jehně když jí byly dva roky, teď už jí nepřipouštím, je jen mazel.

Dobrý den, mám podobný dotaz. Mám 3 letou kozu, 50% AN /hnědá x AN kozel/. Teď je březí, porod nevím, protože byla s kozlem volně ve stádě ale už je jak koule a hlenová zátka se začíná rozpouštět. Přestože na nohách nic nevidím, / čistím jí je, kopýtka má upravená / občas pokulhává nebo si alespoň ulevuje. Může mít koza artrozu? Už dlouhou dobu, i když ještě nebyla březí jí při chůzi praská /lupe/ při došlapu v nožce. Není možné to neslyšet. A dnes se mi zdálo, že to slyším i při chůzi její loňské dcery.Díky.

23.1.2015 12:37
malá koza

XXX.XXX.209.110

Mám ve stádě dvě holky, kterým chrupou nohy od mlada a nemají viditelné problémy. Jestli si ulevuje v současné době, bych se nedivila. Bude to pravděpodobně tou váhou co nosí. Mám ovci, kterou čekám, že se každým dnem rozpadne a více polehává. Je to tělo!
Občas může také kulhat, když špatně na něco šlápne. Pampeliška občas kulhala. Na kopitě jsem nic nenašla a za dva dny to přešlo.Když kulhala déle, tak jsem zavolala veterináře. Než přijel, tak kulhat přestala. Dělala si ze mě srandu. Udělala mi to tak párkrát. Tak jsem jí příště, řekla, že i kdyby jí ta noha upadla, takže veterináře nezavolám. A už od té doby nekulhá. Došlo jí, že jsem přišla na to, že si ze mě dělá dobrý den. Na ovci je velice inteligentní. Kam se na ni hrabou kozy.

25.1.2015 19:03
Terezius

XXX.XXX.151.231

lilo napsal(a):
Hmm.. Nekrmite treba necim sladkym? cukrovkou atd? cukr zamezuje vstrebavani vapniku... Pak bych koupila nejaky nutrimix, nebo veterinarni roboran a zaradila do krmne davky... Pripadne plastin, nebo mlety vapenec... A sypala jim to pekne do obili pripadne cim krmite... Pokud je hladina prvku opravdu nizka tak ze to ohrozuje na zivote divim se ze jim je vetak nenapichal... Tak at se vam ovecky zpravi

Sladkým nekrmím. Budu dodávat minerály ještě v sypké podobě. Vypadá to, že jde o špatnou skladbu pastvy a zároveň i sena, které si suším na tom samém místě.Ovečka, která mi lehla se zatím moc nezlepšila, na chvíli se postaví, udělá pár kroků, ale pak si zase lehne. Dám tomu čas, druhá ovečka a beran snad budou v pořádku, když už vím, co dělat. Děkuji za podporu

25.1.2015 19:15
Terezius

XXX.XXX.151.231

malá koza napsal(a):
Dobrý den, přidávám vitamíny od mikropu do nastrouhané řepy se šrotem. Hlavně v době březosti kozám. Ovce mají kostku a liz v kbelíku od GUYOKRMY. Také mám leták na lizy od firmy Trewit, ale nemám je vyzkoušené. Rychle můžete doplnit Ca čistými skořápkami od vajec, které rozdrtíte na prach.
Vy máte svoje seno a pasete stejnou trávu? Jestli ano, můžete mít problém s těmito prvky v půdě. Pokud nejsou v půdě nemohou být ani v rostlině. Proto mohou mít vaše ovce nedostatek.

Ano, ano..vypadá to, že na to má dlouhodobě vliv špatná skladba pastvy.. Suším si seno vlastní, takže obsahuje to samé, co mají ovce k dispozici na spásání. Pokusím se louku doset. Bydlím ve vyšší poloze, takže tu bohužel nejsou louky tolik rozmanité. Děkuji :).

25.1.2015 19:19
Terezius

XXX.XXX.151.231

eržika napsal(a):
Dobrý den, mám podobný dotaz. Mám 3 letou kozu, 50% AN /hnědá x AN kozel/. Teď je březí, porod nevím, protože byla s kozlem volně ve stádě ale už je jak koule a hlenová zátka se začíná rozpouštět. Přestože na nohách nic nevidím, / čistím jí je, kopýtka má upravená / občas pokulhává nebo si alespoň ulevuje. Může mít koza artrozu? Už dlouhou dobu, i když ještě nebyla březí jí při chůzi praská /lupe/ při došlapu v nožce. Není možné to neslyšet. A dnes se mi zdálo, že to slyším i při chůzi její loňské dcery.Díky.

No zkuste se zeptat veterináře..Já myslím, že to asi možné bude. Teď budou nohy určitě bolet víc, když je březí, ale pokud to dělalo i v době, kdy ještě březí nebyla, tak to na nějaký problém určitě ukazuje.

25.1.2015 19:22
Terezius

XXX.XXX.151.231

ovecka napsal(a):

Značku lizu pro berana změnit zkusím a pro jistotu jim ještě budu přidávat minerálý do krmiva. Děkuji :).

26.1.2015 19:38
malá koza

XXX.XXX.209.185

Dobrý den, píšete, že jste ve vyšších polohách. Nemáte stabilně vlhčí a kyselejší půdu?

26.1.2015 19:59
Terezius

XXX.XXX.151.231

Dobrý večer, ano to bohužel máme..

26.1.2015 20:46
malá koza

XXX.XXX.209.185

Myslím, že by nebylo od věci pastvinu občas povápnit. Mletý vápenec, obyč. Vápno nebo se zeptejte na hnojivo, které by doplnilo to co Vám chybí u zvířat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík