Zdravím, nemáte někdo zkušenost s ustájením ovcí a slepic dohromady? Dnes ráno jsme šli do chlívku a našli dvě mrtvé jehňata, byly krásné, velke a vypadaly zdravě. Matka taky už zkušená, ale měly vyklované oči a kusy masa. Myslíte si, že je mohly zabít ty sepice? Potřebuji to vědět jestli je mám odstranit nebo ne, budou se mi bahnit ještě další ovce. Děkuji za zkušenosti a názory.
Mám ve stodole volně slepice a ve chlívcích kozy, kam mi slepice běžně snášejí vejce.Občas se stane, že koza v noci porodí, placentu nesežere a já jí pak najdu, ale nikdy jsem u toho slepice neviděla. Pokud by slepice šilhaly hlady a neměly šanci si nic najít, tak by možná klovly mrtvému jehněti do oka, ale kůži by nenačaly o tom jsem přesvědčená.
Speedi
napsal(a):
Takže Vám volně pobíhají mezi ovcema bez problémů? My neměli problém s ovcemi, ale netuším jestli ty jehňata poklovaly až umřely, nebo umřely protože je poklovaly byl to velice smutný pohled.
Slepice mi chodí i s kačenama přes zimu mezi ovcemi i jehňaty, sbírají to co ovcím spadne a chodí bohužel i do sena snášet. Jednou sem měl problém s koněm jenž mi honil a zabíjel jeňata (cca tři měsíce staré) ale trvalo mi to než jsem ho u toho chytil protože pastvina byla velká a já hledal jiného, vrahouna, (krkavce, lišku, psa...).
roklanka
napsal(a):
Mám ve stodole volně slepice a ve chlívcích kozy, kam mi slepice běžně snášejí vejce.Občas se stane, že koza v noci porodí, placentu nesežere a já jí pak najdu, ale nikdy jsem u toho slepice neviděla. Pokud by slepice šilhaly hlady a neměly šanci si nic najít, tak by možná klovly mrtvému jehněti do oka, ale kůži by nenačaly o tom jsem přesvědčená.
No mi to taky přijde velice divné. Slepice krmíme každý den, zároveň s ovcemi a taky pojídají i to co ovcím upadne, takže hladem určitě nestrádají. Ovšem to co jsem dnes viděla mě absolutně zděsilo. Krásné jehňátka, fakt pěkně rostlé a bez očí a jedno z nich mělo díru v nožičce. Začínáme propadat depresi s manželem a máme chuť všeho nechat. Chováme ovce 4 roky a výsledek je 6 mrtvých ovcí a dvě jehňata, jenom loni se nám podařilo nepřijít ani o jednu ovci a zároveň jedno jehně odchovat. Je to opravdu zoufalství jak člověk kolem toho celý rok skáče a snaží se, v létě suší seno a pak tohle. Rodila v noci tak možná umřely u porodu, fakt nevím ale ty slepice mě šokovaly a bojím se, že jak bude mít malé další ovečka, že ucítí třeba placentu a začnou to malé zase klovat. Fakt nevím co dělat Slepice se mi taky nechce jen tak zabít, když krásně nesou
Ach jo
Nemyslela jsem to, že nedáte slepicím nažrat , spíš jeko extrém, kdy by slepice klovla do jehněte. Pokud jste nebyli u porodu, můžete se jen dohadovat co se tam stalo. Kdyby ovce rodily venku, řekla bych krkavec, ten to dokáže a chodí brzy ráno. Ale za 4 roky fakt nemáte dobré skore, někde je chybamjen jí najít.
roklanka
napsal(a):
Nemyslela jsem to, že nedáte slepicím nažrat , spíš jeko extrém, kdy by slepice klovla do jehněte. Pokud jste nebyli u porodu, můžete se jen dohadovat co se tam stalo. Kdyby ovce rodily venku, řekla bych krkavec, ten to dokáže a chodí brzy ráno. Ale za 4 roky fakt nemáte dobré skore, někde je chybamjen jí najít.
No tak chybu jsme už odhalili předloni na podzim, nedalo nám to a objednali jsme si pitvu zdechlých ovcí a veterinář nám zjistil, že tady chodí liška a ta přenáší nějakou bakterii, která ovcím velice ubližuje. Začli jsme je odčervovat ještě jednou latkou navíc a přestaly nám chcípat a konečně jsme měli i první malé Proto jsme se letos opravdu těšíli na první pořádný odchov a dopadlo to takhle. Před chvíli jsme se byla dívat na ty jehňata a opravdu je to od slepic, mají vyklované oči, v noze díru a ještě kopýtka, toho jsem si předtím díky emocím nevšimla. Jedno jehně má určitě něco k 5 kilům a druhé tak kolem 3. No příští rok si to asi budu hlídat a chodit je kontrolovat, protože nevím jak jinak předejít takové tragédii. A slepice pofičí k rodičům, už jsem jim našla náhradní domov, aspoň do jara :-D :-D Snad nás čeká ještě jedno zdravé jehňátko
Ta jehňata musela být mrtvá, opravdu se mi nechce věřit, že by napadly živá jehňata. Slepice jsou sice mrchy, ale to bych musela mít po kůzlatech a nikdy se mi nic takového nestalo.Mnohokrát jsem viděla, jak slepice ukradla kočce myš a měla co dělat, aby jí načala. Maso mají rády, to ano, když se poráží, mohou se přetrhnout. Mám chlívky z palet ve stodole a s kozama tam bydlí odhadem asi 30 slepic. Dáváte jim bílkoviny (tvaroh, maso)? Držím palce, ať se to už neopakuje a začne se dařit.