Uživatel s deaktivovaným účtem

Jedné koza se narodila dvě kůzlata - jedno je rohatá kozička a druhé hermafrodit. Matka i otec jsou bezrozí. Pokud vím, i bezrohá matka někdy přenáší geny rohatosti, bezrohý otec má jen geny bezrohosti. Hermafroditi se rodí oběma rodičům bezrohým s geny bezrohosti. Jak je možné, že se jedné matce narodilo kůzle rohaté i hermafrodit? Stalo se to někomu z Vás a nevíte, jak je to možné? Děkuji předem za odpovědi, pokud nějaké budou. M.

Kůzlatům je teď 5 týdnů. Hermafrodit při narození vypadal jako kozička, ale po krátkém čase byla zřejmá kulička dole na čípku. Jako kdyby měl úplně malinkatá varlátka. Jednoho hermafrodita už mám 2 roky, nechala jsem si ho pro zajímavost a sledování chování. M.

Matka ne, otec ano.
Hermafroditi se rodí v celé živočišné říši, člověka nevyjímaje, takže se může vyskytnout hermafrodit i u rohatých jedinců, ale je to vzácné. U bezrohých jedinců se k tomu ještě přidá gen bezrohosti a když se setkají, výskyt hermfroditů je vyšší. Letos se známému narodil hermafrodit z rohatých a čistokrevných rodičů.Je to spíš rarita, co nepotěší.

Ne ten je od úplně jiné matky i otce.

Asi bych to tedy měla brát tak, že to je hermafroditismus bez vlivu genu bezrohosti. Mě tohle vůbec nenapadlo, já jsem brala jako hotovou věc, že hermafroditi jsou u koz jen u bezrohých. Ale vlastně jsou mezi všemi zvířaty, takže i mezi kozami. Děkuji.

Také mě to zajímá, proto jsem si právě nechala toho prvního hermafrodita. Ale řekla bych, že mi ve stádu bude jeden stačit .
To je jednoduché, funguje to takto
PP(bezrohý homozygot) Pp (bezrohý heterozygot) pp (rohatý jedinec)
XX (koza) hermafrodit plodný, zvýšená plodnost plodný
YY (kozel) částečně plodný plodný plodný
tzn. že jste měl matku i otce heterozygoty Pp, u jednoho kůzlete se vám sešli alely pp, tzn. je rohaté, plodné, u druhého alely PP a je to hermafrodit.
My máme celkem pravidelně od jedné bezrohé kozy jedno kůzle rohatý a druhý hermouš. Pěkně vysvětleno je to zde :) http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/genetika-a-slechteni-koz/rohatost_-bezrohost-a-hermafroditismus-koz.html.