Dobrý den . Prosím Vás o pár rad. Jsem začátečnice. Chovám burské kozenky i s burským kozlíkem, ti jsou s pop a hnědou kozenku bez pop. Hnědá kozenka má dvě kůzlátka a já nevím, kdy je můžu někomu nabídnout a nevím co si můžu říci? Kůzlátka hnědé prvničky kozenky s burským plemeným kozlíkem s pop? Nemám ještě žádné zkušenosti, tak se nezlobte za takové otázky..Prosím ještě o jednu radu. Nikde jsem se nedočetla, proč burská kozička smí být připuštěna až v roce a půl? A co když by to bylo dříve? Děkuji a za všechny odpovědi a rady
Souhlasím, že kozí maso je jedno z nejlepších, ale kůzlečí je dražší. Prodávám za 65, -/kg živé váhy. Kozí neprodávám, to si nechám pro sebe. Paní je začátečník a když si vzpomneu na své začátky, neptala jsem se co bude s kůzletem, představa, že ho někdo sní, byla děsivá . Dnes zase neprodávám živé, jednak proto, že jsou kozlíci čistí, tak aby s nima někdo nepodváděl a ze světa tu odcházejí odbornou rukou a ránou z porážečky, takže mám jistotu, že nikde netrpěli.
Kůzlata lze odstavit ve 2 měsících na váze minimálně 14kg. Kozičky do chovu by měli dostávat denně 300-400g energ. krmiva (nejlépe směs určenou právě pro tuto kategorii kůzlat). Kozlíky je nejlépe porážet hned po odstavu, další vykrmování je už ekonomicky nevýhodné. My ale porážíme také později, až kolem 3-4 měsíců, též nekastrujeme a je to mňamka.
brezmon
napsal(a):
Takže by bylo nejlepší si je nechat a vykrmit a sníst...?
Rozhodne snist... my treba kozliky kastrujeme a nechavame celou pastevni sezonu... jednou jsem nechala hnupa do dvou let a jeho maso bylo proste uzasne, jemne, vlakno kratke a pevne...chut vyborna... byl to krizenec buraka... trosku pripominajici teleci ale kompaktnejsi... proste skvely zazitek... proto za me doporucuji jist a neprodavat :).