Kdy smí jít kůzlátka k novým majitelům?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2015 12:57
brezmon

XXX.XXX.47.201

Dobrý den . Prosím Vás o pár rad. Jsem začátečnice. Chovám burské kozenky i s burským kozlíkem, ti jsou s pop a hnědou kozenku bez pop. Hnědá kozenka má dvě kůzlátka a já nevím, kdy je můžu někomu nabídnout a nevím co si můžu říci? Kůzlátka hnědé prvničky kozenky s burským plemeným kozlíkem s pop? Nemám ještě žádné zkušenosti, tak se nezlobte za takové otázky..Prosím ještě o jednu radu. Nikde jsem se nedočetla, proč burská kozička smí být připuštěna až v roce a půl? A co když by to bylo dříve? Děkuji a za všechny odpovědi a rady

23.2.2015 13:08
roklanka

XXX.XXX.45.82

Buráci dorůstají pomaleji, kozlíci se hodnotí na aukcích až v roce věku a mám takový pocit, že musí mít váhu 50kg. Proto se i do čistokrevného chovu pouští kozičky později. Za křížence hnědé kozy a buráka bych si řekla cenu masa, váha x cena z kg. Je to kříženec a jinou hodnotu nemá.

23.2.2015 14:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Jestli se potrebujete financne inspirovat zajdete na inzerci tam jsou ceny vetsinou uvedene... mala kuzlata se pohybuji smesne nevyplati se za to prodavat... kozi maso je snad jedno z nejlepsich co znam... myslete ekonomicky...

23.2.2015 14:51
roklanka

XXX.XXX.45.82

Souhlasím, že kozí maso je jedno z nejlepších, ale kůzlečí je dražší. Prodávám za 65, -/kg živé váhy. Kozí neprodávám, to si nechám pro sebe. Paní je začátečník a když si vzpomneu na své začátky, neptala jsem se co bude s kůzletem, představa, že ho někdo sní, byla děsivá . Dnes zase neprodávám živé, jednak proto, že jsou kozlíci čistí, tak aby s nima někdo nepodváděl a ze světa tu odcházejí odbornou rukou a ránou z porážečky, takže mám jistotu, že nikde netrpěli.

23.2.2015 14:53
profesor1

XXX.XXX.192.99

Mladé by mělo být aspoň 3 měsíce u maminy na mléce.

23.2.2015 14:57
roklanka

XXX.XXX.45.82

Mrazákovce odstavuju ve dvou měsících a ještě měsíc dokrmuju (jde mi o mléko) Pod matkama nechávám tři měsíce jen kůzlata na chov, někdy i déle (plemeníčky).

23.2.2015 16:31
brezmon

XXX.XXX.34.81

Takže by bylo nejlepší si je nechat a vykrmit a sníst...?

23.2.2015 16:45
kelišová

XXX.XXX.155.253

Určitě, kvalitnější maso nikde neseženete.Roklanka má pravdu.Když si představím že ty moje malochy někdo někde neodborně morduje tak se radši porazíme sami.Prodáme poražené nebo sami sníme.

23.2.2015 16:46
roklanka

XXX.XXX.45.82

Kozlíci musí být separovaní, mohli by obskákat matky, takže pro mne je lepší je uskladnit v mrazáku. Kůzlečí je taky dobrý, já mám raději vyzrálejší maso, někdo preferuje mladší.Nekastruju ani negumičkuju.

23.2.2015 17:01
aluskas

XXX.XXX.104.146

Kůzlata lze odstavit ve 2 měsících na váze minimálně 14kg. Kozičky do chovu by měli dostávat denně 300-400g energ. krmiva (nejlépe směs určenou právě pro tuto kategorii kůzlat). Kozlíky je nejlépe porážet hned po odstavu, další vykrmování je už ekonomicky nevýhodné. My ale porážíme také později, až kolem 3-4 měsíců, též nekastrujeme a je to mňamka.

23.2.2015 18:59
lilo

XXX.XXX.201.210

brezmon napsal(a):
Takže by bylo nejlepší si je nechat a vykrmit a sníst...?

Rozhodne snist... my treba kozliky kastrujeme a nechavame celou pastevni sezonu... jednou jsem nechala hnupa do dvou let a jeho maso bylo proste uzasne, jemne, vlakno kratke a pevne...chut vyborna... byl to krizenec buraka... trosku pripominajici teleci ale kompaktnejsi... proste skvely zazitek... proto za me doporucuji jist a neprodavat :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík