Dobrý den, prosím o radu, jaké by bylo nejstravitelnější zrní pro dospělou AN kozu.Po roce téměř bez problémového krmení, začala mít koza zažívací potíže /průjem /. Jakmile jí přehodím jen na seno, voda, je za půl dne vše v pořádku /trus tvaru hroznového vína/, koza v pohodě přežvykuje.Teď než porodila, tak pár dní předem jsem jí pomalu přidávala zrní, napřed trošku ovsa, pak oves a ječmen, dnes po porodu jsem jí tam přidala hrstičku pšenice a průjem je tu zase. Nevím, jestli je to i reakce na změnu anatomických poměrů po porodu ? Nebo bych jí měla raději k senu přidávat kvůli tvorbě mléka něco jiného co by jí zažívání nedráždilo? Díky za rady..
Slyšela jsem že kozy by pšenici vůbec neměli.Nevím co je na tom pravdy, dávám kozám jen ječmen a loupanou kukuřici.Holky mají od každého něco a hlavně pokud nejsou zvyklé tak pomaloučku.Denně mají krom sena po trošce brambor, řepu, mrkev, jablíčko, kousek zelí.Naběračku ječmene nebo kukuřice a na chut kousínek tvrdého chleba.Jako naběračku používám plastovou odměrku co je v prášku na praní.
Jestli ma nyni po porodu problem se zazivanim, nebo prujem.. muze to byt zpusobeno tim ze sezrala plodove obaly, placentu?... psenici samostatne rozhodne ne... ve smesi v podilu jedne desetiny... mozno... tj.. treba...6 dilu ovsa 3 dily jecmene 1 dil psenice... jinak muzete vojteskove seno, okopaniny, v chytrych literaturach se udaval jeste prikrm pokrutinami...co vas napadne ale vsechno opatrne... tak at se dari...