Čtvrý den po porodu koza odmítá své mladé.Zpočátku se zdálo být vše v pořádku, nyní však nastal problém při krmení a to tím že si lehne.Mléko má, v tom problém není.Chuť k jídlu má také a do jídla se nenechá nutit.Jako začátečník bych chtěl poprosit o rady jestli nenastal nějaký větší problém, popřípadě na co si dát pozor? Děkuji.
No nektere matky jsou ukazkove... a jine delaji vsechno pro to aby nedali ani deci... urcite kontrolujte pupik jeslti je male napite.. pro zvyseni dojivosti kazdy vecer kozu po napiti maleho vydojte... stejne tak i rano... dobre ji samozrejme krmte dojna koza toho musi sezrat strasne moc... krmne davky se tu probiraji neustale... bylo by dobre to pohlidat a kozu podrzet aby malemu postala z pocatku opravdu vicekrat denne...
lilo
napsal(a):
No nektere matky jsou ukazkove... a jine delaji vsechno pro to aby nedali ani deci... urcite kontrolujte pupik jeslti je male napite.. pro zvyseni dojivosti kazdy vecer kozu po napiti maleho vydojte... stejne tak i rano... dobre ji samozrejme krmte dojna koza toho musi sezrat strasne moc... krmne davky se tu probiraji neustale... bylo by dobre to pohlidat a kozu podrzet aby malemu postala z pocatku opravdu vicekrat denne...
Děkuji za rychlou odpověď.Jsem velmi vděčný za vstřícnou odpověď.
Rado se stalo... treba se jeste nekdo pripoji a rekne svuj nazor... urcite je ale tehle postup lepsi nez si mlade uvazat na flasku... to je az ta posledni moznost... jinak se k nemu chova matersky? a problem je pouze v tom ze mu nepostoji? protoze to je take dulezite vedet aby ho treba nejak nestastne neutrkla...
Já mám dvě kozeny obě mají po třech kůzlatech a k tomu mám jednoho sirotka. Když to na kozlátka přijde, tak se všech 7 strká u jedné kozy a snaží se napít. Jedna koza stojí trpělivě a nechá pít kterékoliv kozle a druhá postojí jen chvilečku a už utíká nebo si lehá. Všechny kozlátka jsou pěkná, mají plná bříška, rostou a jsou veselá. Ten siroteček je trošičku odstrčený, začala jsem mu dávat z flašky a spíš se spoléhá na mé krmení než že by bojoval o pití u kozeny, ale když mu asistuju, tak se snaží tahat taky statečně.
Jak jsem psal první tři dny se k nim chovala dá se říct vzorově.Má totiž dvě, za což se omlouvám že jsem nenapsal.Když leží, tak kůzlata po ní normálně lozí a skotačí a koza je vpohodě.Já jsem měl obavy, jestli by to nenaznačovalo spíš počátek nějakých poporodních komplikací.Kozenku tedy přidržím a malé se napijou, ještě že je rohatá aspoň jí mám za co pevně chytit.Ještě jednou děkuji za reakce.
Tohle mě dělá jedna ovce, že většinu dne proleží, ale je to tím že ti její hladovci jí nedají pokoj a jen by pili a pili. Málo mléka nemá, protože břicha mají prcci plná, ale je to její styl obrany. Když žere tak stojí a oni stále cucají. Neodkopává je, ani jim neutíká. Jak dožere tak si lehne a leží.